Hlavní obsah

Lexus letos ztratí pozici nejprodávanějšího luxusního auta v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka Lexus japonské automobilky Toyota Motor letos ztratí pozici nejprodávanějšího luxusního vozu ve Spojených státech, kterou si držela 11 minulých let. Lexusu se nyní propadá prodej v důsledku březnového zemětřesení v Japonsku.

Foto: maž, Novinky

Lexus 600h L

Článek

Šéf divize Lexus Mark Templin odhadl, že prodej vozů Lexus v USA letos klesne o 17 procent na zhruba 190 000. Spojené státy jsou pro Lexus největším trhem na světě.

Toyota vyrábí všechny modely Lexusu v Japonsku až na SUV RX.. Ten se montuje v kanadské provincii Ontario a zdejší závod najede na plné kapacity v září, řekl Templin. Většina japonských závodů, které se na výrobě Lexusu podílejí, již obnovily plný provoz.

V červnu klesl prodej vozů Lexus na americkém trhu meziročně o 38 procent, protože prodejcům došly nejprodávanější modely. Na konci měsíce měli dealeři značky jen asi polovinu normálních zásob. Podle Templina však byl minulý měsíc nejhorší a po zbytek roku by se měla situace zlepšovat.

Na úkor Lexusu rostl v USA zejména odbyt vozů německých konkurentů. Zatímco Lexus prodal za první pololetí 88 010 vozů, čili o 18 procent méně než o rok dříve, BMW zvýšila odbyt o 13 procent na 113 705 vozů a Mercedes-Benz o sedm procent na 110 926 aut.

Analytik Aaron Bragman ze společnosti IHS Automotive Insight se domnívá, že Lexus čekají hlubší problémy než jen dočasný výpadek prodeje a že značka bude mít potíže dostat se zpět na vrchol. Podle něj by mohl Lexus začít trpět stigmatem značky Buick z koncernu General Motors, která v posledních desetiletích získala pověst vozů pro starší lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám