Hlavní obsah

ZF představilo první devítistupňový automat na světě

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý výrobce převodovek ZF představil první devítistupňovou samočinnou převodovku na světě. ZF patří mezi přední dodavatele převodovek, dodává například pro Ferrari či BMW.

Článek

Počet převodových stupňů u samočinných převodovek neustále roste; před deseti lety nebyla výjimkou čtyřstupňová převodovka, nyní je standardem „šestikvalt“, ve výkonnějších automobilech se běžně objevují osmistupňové samočinné převodovky. Více rychlostních stupňů znamená sice nižší otáčky motoru (a tím pádem nižší spotřebu paliva), snižuje se však rozsah využitelných otáček.

Německá firma ZF, která se na převodovky specializuje, uvádí nyní devítistupňovou samočinnou převodovku. Podle ZF tato převodovka znamená úsporu o 16 procent v porovnání se šestistupňovou automatikou.

Nová převodovka od ZF je konstruována pro točivý moment od 280 do 480 Nm; je možné ji nasadit do hybridních automobilů, 4x4 a spolupracuje i se systémem Start/Stop. Firma zatím nezveřejnila, ve kterém sériovém automobilu se nová převodovka s devíti stupni poprvé objeví.

Reklama

Výběr článků

Načítám