Hlavní obsah

Fiat zvýšil podíl v americkém Chrysleru na 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský výrobce automobilů Fiat v úterý zvýšil svůj podíl v americkém partnerovi Chrysler na 30 procent z dosavadních 25 procent. Chrysler tak splnil dva cíle pro zahraniční aktivity, které předloni v rámci záchrany podniku stanovila americká vláda.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Fiat

Článek

Tyto cíle byly součástí komplexní dohody, jež v roce 2009 poskytla Fiatu pětinový podíl v Chrysleru spolu s kontrolou nad vedením podniku. Jedním splněným cílem bylo dosáhnout ročních tržeb 1,5 miliardy dolarů (25,5 miliardy Kč) mimo Severní Ameriku a druhým prodávat vozidla Chrysleru prostřednictvím 90 procent prodejců Fiatu v Latinské Americe.

Chrysler v pondělí uvedl, že hodlá vládám Spojených států a Kanady do června splatit dluh sedm miliard dolarů. Fiatu se tak otevře cesta k většinovému podílu v Chrysleru. Generální ředitel obou společností Sergio Marchionne začátkem roku uvedl, že Fiat by mohl v Chrysleru získat většinový podíl již letos.

Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. Společnost v loňském roce hospodařila se ziskem 520 miliónů eur (téměř 13 miliard Kč) po ztrátě 838 miliónů eur předloni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám