Hlavní obsah

První kilometry s Audi A5 Sportback - jako A4, jenom s pár emocemi navíc

Novinky, Martin Žemlička

Audi se chce svézt na vlně módních "čtyřdvéřových kupé". Když se odprostíme od faktu, že kupé je výhradně dvoudvéřové, je tenhle liftback na pomezí A4 a A5 očekávaně povedený. První kilometry jsme absolvovali v rámci mezinárodní prezentace v Toskánsku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Audi A5 Sportback

Článek

Výhradně čtyřmístné Audi A5 Sportback je o 36 mm nižší než A4 sedan. Oproti A4 působí o mnoho elegantněji – je to díky čtyřem bezrámovým dveřím s nízkým prosklením a prudce skloněným C sloupkům. Víko zavazadlového prostoru je integrováno do splývající zádě.

Praktičnost nikterak zvlášť neutrpěla, při sezení vzadu je sice o trochu méně místa na hlavu pokud měříte 185 centimetrů a výše, ale pokud nebudete chtít sedět vzpřímeně, pohodlí si užijete i tak dost. Vzadu jsou pouze dvě sedačky, ale toto rozhodnutí vítáme. Interiér je výborně zpracovaný, v daném segmentu patří k tomu nejlepšímu, co je k dispozici.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Audi A5 Sportback

Kufr má v základním uspořádání 480 litrů, což je postačující hodnota. Díky tomu, že jde o liftback, nabídne A5 Sportback více praktičnosti při nakládání/vykládání zavazadel než sedan.

Jízdní vlastnosti? Klasická Audi A4 nebo spíše A5, čili zapomeňte na tu sportovnost, kterou má novinka ve svém názvu. Řízení poskytuje relativně dobrou zpětnou vazbu a podvozek je i na limitu dobře čitelný – projetí desítek nejrůznějších zatáček v Toskánsku, často s kvílejícími předními pneumatikami, nám to potvrdilo.

Na druhou stranu, tohle auto je málo sportovní, pokud ho srovnáte třeba s BMW. Verze s pohonem obou náprav jsou navíc docela těžké, což požitek i přes dostatečnou nabídku silných motorů (celkem 3 diesely a 3 benzínové) poněkud zhoršuje. Jízdní vlastnosti nejsou špatné, komfort odpružení je solidní a auto si v zatáčkách také nechá ledacos líbit, opravdovou sportovnost ale musíte hledat jinde.

Audi už zveřejnilo české ceny: základní cena s motorem 2,0 TDI přijde na 966 200 korun, A5 Sportback 2,0 TFSI stojí 1 000 845 korun. Do prodeje se novinka dostane od září.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Audi A5 Sportback

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám