Hlavní obsah

Oldsmobil pomalu umírá, automobilka se stoletou historií už pět let nevyrábí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pěti lety, 29. dubna 2004, sjel z montážní linky závodu General Motors v Lansingu poslední vůz značky Oldsmobile. Uzavřela se tak historie nejstarší automobilové značky v USA a po německém Daimleru druhé nejstarší na světě.

Článek

U zrodu Oldsmobilu stál Ransom E. Olds, který v roce 1897 založil firmu Olds Motor Vehicle - od roku 1908 součást General Motors. Značka Oldsmobile se brzy ukázala být synonymem vozů pro střední třídu a střední věk - dražší než Chevrolet a Pontiac, avšak levnější než Buick a Cadillac. Oldsmobile byl mimo jiné pionýrem chromovaného vybavení.

V 80. letech ale začali zákazníci odcházet od středně velkých osobních vozů k minivanům a vozům pseudoterénní kategorie SUV. Na segment oldsmobilů zároveň úspěšně útočily vozy z dovozu. Pokusy o oživení značky reklamní kampaní nevyšly a GM v prosinci 2000 oznámila, že produkci oldsmobilů ukončí.

Vyrobeno jich nakonec bylo více než 35 miliónů, z toho téměř polovina v Lansingu.

Americké automobilky nezažívají dobré časy, tento týden oznámil GM, že zruší svou značku Pontiac.

Reklama

Výběr článků

Načítám