Hlavní obsah

VIDEO: Saab nabízí prostornou čtyřkolku poháněnou bioetanolem

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka Saab na březnovém autosalónu v Ženevě představí nový model 9-3X, který v modelovém roce 2010 doplní nabídku řady 9-3. V nabídce nebude chybět ani motor spalující bioetanol; kromě něj bude tato verze k dipozici s benzínovým dvoulitrem a turbodieselem.

Článek

Poprvé v historii nabídne Saab motory BioPower spalující bioetanol v kombinaci se systémem pohonu všech kol XWD. Nový Saab 9-3X bude k dispozici také se zážehovým motorem o obsahu 2.0 litry. Pod kapotou se objeví i vznětový motor 1.9 TTiD se dvěma turbodmychadly, ale bohužel výhradně s pohonem předních kol. Všechny tři motorizace mají přeplňování turbodmychadlem.

V porovnání se standardním modelem 9-3 SportCombi se konstruktéři automobilky Saab rozhodli zvýšit podvozek o 35 mm tak, aby nová 9-3X zvládla i lehký nezpevněný terén. Nové přední a zadní nárazníky mají tmavě šedou barvu. Stejný odstín nesou také nástavce prahů a lemy blatníků. Hojné použití plastových dílů karoserie zabraňuje poškození laku odlétávajícími kameny. Vpředu i vzadu nechybí kryty podvozku v matné barvě.

:. Saab 9-3X - střešní lyžiny jsou v základní výbavě

Černé střešní lyžiny jsou v základní výbavě, chromované za příplatek. Dvojité koncovky výfuku jsou naopak součástí standardní výbavy u všech motorizací; sedmnáctipalcová kola z lehkých slitin mají nový design.

Srdcem nového Saabu 9-3X je systém pohonu všech kol XWD. Jedná se o aktivní systém, který neustále rozděluje točivý moment mezi přední a zadní nápravu v závislosti na aktuálních adhezních podmínkách. Nejde tedy o stálý pohon 4x4 jaký nabízí například Subaru, ale o systém typu Haldex, jenž najdete i ve škodovkách.

Zavazadelník má základní objem 477, který lze sklopením sedadel zvýšit na 1 331 litrů. Zadní sedadla jsou dělená v poměru 60:40. Skrývají v sobě otvor pro přepravu dlouhých předmětů; sklopné přední sedadlo spolujezdce umožňuje přepravu předmětů o délce až 2,5 metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám