Hlavní obsah

Audi R8 konečně dostalo desetiválec z Lamborghini

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekání se vyplatilo - Audi instalovalo do svého supersportu desetiválcový motor z Lamborghini Gallardo a posunulo R8 o pořádný kus výš. 525 koní zajišťuje fantastické zrychlení a maximální rychlost 316 kilometrů v hodině. Na desetiválcovou R8 si připravte 3,5 miliónu korun.

Článek

Motor v R8 sice o pár koní zaostává za Gallardem, ale to vůbec nevadí. Jeho parametry berou dech – atmosférický desetiválec o objemu 5,2 litru. 525 koní a 530 Nm. Motor si nechá líbit vysoké otáčky, nejvyšší výkon vrcholí při 8000 otáčkách za minutu a omezovač zasahuje až při fantastických 8700 otáčkách.

Z klidu na 100 km/h zrychlí R8 za 3,9 vteřiny, k dosažení 200 km/h potřebuje 12 vteřin. To jsou skvělé hodnoty, k tomu si připočtěte ještě maximálku 316 km/h. V nabídce je šestistupňová manuální převodovka nebo sekvenční R Tronic.

:. R8 nebude mít omezenou nejvyšší rychlost na obvyklých 250 km/h, a tudíž jede přes 300 km/h. Foto: Audi

Výkon je přenášen na obě nápravy, přičemž jsou mírně preferována zadní kola. V příplatkové výbavě nechybí keramické brzdy. Standardem jsou pneumatiky s rozměry 235/35 ZR19 vpředu a 295/30 ZR19 vzadu.

Světovou premiéru si R8 5,2 FSI odbyde v lednu na autosalonu v Detroitu. Do prodeje se dostane v druhém čtvrtletí za cenu přibližně 3,5 miliónu korun.

:. R8 - pracoviště řidiče vypadá výtečně. Foto: Audi

Reklama

Související témata:

Související články

Nejsilnější Audi TT-RS má mít 340 koní

Na třetí čtvrtletí příštího roku ohlásila automobilka Audi prodej nejsilnějšího vozu Audi TT všech dob, přesný údaj o jeho výkonu však nezveřejnila. Oficiálně...

Audi nahoře bez: A5 a S5 ve verzi cabrio

V našich končinách sice není nejvhodnější období pro jízdu v kabrioletu, Audi už nicméně myslí na novou sezónu. Světovou premiéru si A5/S5 Cabriolet odbude...

Výběr článků

Načítám