Hlavní obsah

Chrysler propustí přes 6000 lidí, k fúzi s GM se nevyjádřil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce automobilů Chrysler plánuje snížit počet zaměstnanců o více než šest tisíc. Po oznámení propuštění 1825 dělníků uvedla v pátek automobilka že propustí čtvrtinu ze svých 18 500 administrativních pracovníků. Automobilka se nyní potýká s klesající poptávkou způsobenou nedávným nárůstem cen ropy i krizí na finančních trzích.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Továrna Chrysleru v Michiganu

Článek

"Kvůli nevídaným podmínkám v automobilovém průmyslu, a to doma i na zahraničních trzích, usilujeme o snížení administrativní a pomocné pracovní síly," uvedl podle agentury Reuters generální ředitel společnosti Bob Nardelli v dopisu zaměstnancům.

Firma tento týden nejprve oznámila, že uspíší uzavření jedné ze svých montážních továren. V dalším závodě pak omezí počet směn. Tato opatření povedou k zániku zhruba 1825 pracovních míst.

Chrysler podle svých internetových stránek zaměstnává ve Spojených státech kolem 100 000 lidí.

"Trhy čelí nebývalému chaosu a my se nacházíme v období historické změny v automobilovém průmyslu," řekl tento týden podle agentury AP viceprezident společnosti pro výrobu Frank Ewasyshyn. "Tato obtížná opatření jsou nezbytná pro naši dlouhodobou životaschopnost," dodal.

Chrysler nevylučuje fúzi

Automobilka Chrysler byla donedávna součástí automobilové skupiny DaimlerChrysler. Ta však v loňském roce prodala zhruba 80procentní podíl v Chrysleru investiční firmě Cerberus Capital Management za 7,4 miliardy dolarů (téměř 150 miliard korun). Chrysler vykázal za loňský rok ztrátu 1,6 miliardy dolarů.

Cerberus se nyní údajně blíží k dohodě o koupi zbývajícího podílu, která je nezbytná pro případný prodej Chrysleru či jeho spojení s jinou automobilkou. Nardelli tento měsíc uvedl, že prudký pokles prodeje aut ve Spojených státech vytvořil podmínky pro konsolidaci automobilového průmyslu. Dodal, že Chrysler je otevřený vůči novým partnerům a aliancím, ke zprávám o rozhovorech s větším domácím konkurentem General Motors se však odmítl vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám