Hlavní obsah

Ubylo řidičů, kteří dostali body za dopravní přestupky

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centrálním registru ubylo řidičů, kteří mají na svém kontě body za dopravní přestupky. K 31. srpnu bylo těchto obodovaných v Česku celkem 574 795, o 936 méně než koncem července. Vyplývá to z nejnovějších statistických údajů ministerstva dopravy (MD).

Článek

Bodový systém byl v ČR zaveden 1. července 2006, a od té doby přišlo po dosažení dvanáctibodové hranice automaticky na rok o řidičský průkaz již 11 388 lidí.

Celkem body dostalo za celou existenci bodového systému více než milión motoristů, tedy zhruba každý šestý. Za každý rok jízdy bez odhaleného přestupku však byly až čtyři body odepsány už 484 752 řidičům.

Například v uplynulém měsíci byly body odečteny 41 675 motoristům, což je o 6732 více než v červenci.

Svůj vliv na to měly i kontrolně bezpečnostní akce dopravní policie, která se vždy v některém z krajů soustředila na odhalování nejzávažnějších dopravních přestupků, jako jsou alkohol za volantem, překračování nejvyšší povolené rychlosti, nesprávné předjíždění a jízda na červenou.

Příliš mnoho mrtvých

„Ukazuje se, že většina motoristů má tendenci dodržovat pravidla silničního provozu. Je tu ale skupina řidičů, která i přes existenci bodového systému pravidla nerespektuje, chová se hulvátsky a netolerantně,“ komentuje situaci na silnicích šéf dopravní policie Martin Červíček.

Především tito piráti mají podle Červíčka na svědomí tragickou srpnovou bilanci, kdy v ČR zahynulo v důsledku nehod 103 lidí.

Za červen až srpen bylo mrtvých 303, o 61 více než v roce 2006, kdy byl bodový systém zaváděn. Policie chce proto ve zbývajících letošních měsících s kontrolami ještě přitvrdit. Pomoci jí mají i speciální rychlá auta, která dostala. Přímo v provozu tak bude možné lépe zdokumentovat agresivní jízdu řidičů.

Chystá se zavedení řidičáku na zkoušku

Ze statistiky také vyplývá, že největší skupinu obodovaných řidičů tvoří mladí lidé ve věku 21 až 22 let. Tedy ti, kteří získali řidičské oprávnění teprve nedávno a přesto na silnicích riskují. Dopravní policie proto přišla s návrhem na zavedení řidičského průkazu na zkoušku pro začínající motoristy.

Na dotaz Práva, jak by to mělo vypadat v praxi, odpověděl už dříve Červíček: „Chceme, aby do dvou let po získání řidičského průkazu byli začínající řidiči bez ohledu na svůj věk trestáni za závažné dopravní přestupky tvrději než ostatní motoristé.

Například za nesprávné předjíždění, či překročení povolené rychlosti o padesát kilometrů v hodině.“ Začínající řidiči by za přestupek dostali více bodů a museli by navíc absolvovat školení bezpečné jízdy.

Ti nepoučitelní, kteří se závažného přestupku dopustí vícekrát, by přišli o řidičák a museli znovu do autoškoly. Tuto změnu má spolu s dalšími úpravami bodového systému přinést velká novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou chystá ministerstvo dopravy.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám