Hlavní obsah

Toyota po sedmi letech vyrobí méně vozidel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota snížila výhled prodeje na letošní rok a předpověděla, že poprvé po sedmi letech patrně i vyrobí méně automobilů. Celkem by měla v celém světě vyrobit 9,5 miliónu vozů, což je o 350 000 méně než předpokládala v dosavadní prognóze na letošní rok.

Článek

Firmu k tomuto kroku vede silný útlum na americkém trhu, kam Toyota vyváží značný objem produkce. V mateřské společnosti by se mělo v letošním roce vyrobit kolem 8,43 miliónu vozů, což by byl proti loňsku pokles asi o jedno procento. Bude to i první pokles výroby po sedmi letech.

Rozhodnutí největší světové automobilky jen podtrhuje problémy, s nimiž se firmy v tomto odvětví nyní potýkají. Poptávka po automobilech totiž není v důsledku drahých pohonných hmot a hospodářských problémů tak vysoká, jak se očekávalo, což je znát hlavně u velkých a silných vozů.

Cena oceli i dalších surovin roste

Automobilky pociťují také růst cen vstupů, hlavně u oceli, ale i dalších surovin. Přitom se ale zpřísňují požadavky na ochranu životního prostředí, což firmy nutí více investovat do výzkumu nových technologií. Analytici už ale se zhoršením výhledu počítali, protože dosavadní výkonnost od začátku roku na určité problémy ukazovala.

Původní plán na letošní rok předpokládal, že celá skupina vyrobí zhruba 9,85 miliónu automobilů, což by byl proti minulému roku nárůst asi o pět procent. Vedle značky Toyota do skupiny patří výrobce nákladních vozů Hino a výrobce malých automobilů Daihatsu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zběsilá Toyota Aygo s pohonem zadních kol

Toyota Aygo se vyrábí v Kolíně a každý ví, že jde o malé městské auto. Co se ale stane, když místo tříválce dáte pořádný motor, posunete ho doprostřed,...

Toyota vybaví hybridní Prius solárními panely

Japonská automobilka Toyota plánuje instalovat do svého hybridního modelu Prius solární panely, které by poháněly klimatizaci v autě. Píše o tom japonský list...

Výběr článků

Načítám