Hlavní obsah

Prodej čtyřkolek vzrostl v Česku o desítky procent

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej motorových čtyřkolek v posledních letech roste tempem v desítkách procent ročně. Každý rok na českých silnicích podle odhadů prodejců přibude 4000 až 6000 strojů. Velkou část ale tvoří nejlevnější modely od čínských výrobců.

Článek

Přesná statistika prodeje neexistuje. "Tady je problém, čtyřkolky jsou evidovány buď jako dva druhy motocyklů, anebo jako zvláštní vozidlo. Z registru tak nevyčteme, co jsou čtyřkolky," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Na lehkou čtyřkolku s rychlostním omezením do 45 kilometrů v hodině stačí uživateli řidičský průkaz na malý motocykl, na větší s výkonem do 15 kW (20 k) musí mít oprávnění skupiny B1 nebo B, tedy na osobní auto. Na čtyřkolky evidované jako zvláštní vozidla, takzvané nosiče pracovních adaptérů, musí být oprávnění jako na traktor.

Levné čtyřkolky jsou nekvalitní

Ceny nejlevnějších tříkolek z Asie začínají již kolem 10 000 korun, modely od renomovaných výrobců pak většinou stojí od 50 000 výše. Za špičkové modely značek jako je Yamaha nebo Polaris zákazníci zaplatí i kolem 300 000 korun.

Na nový dopravní prostředek si stěžují správci lesů a chráněných oblastí, kde výkonné stroje způsobují erozi a ohrožují ostatní návštěvníky. Podle mluvčí Krkonošského národního parku Aleny Machačové není většinou problém se sportovními agenturami, které mají v krkonošských městech provoz čtyřkolek povolený a mají i domluvené některé trasy.

:. Někteří jezdci na nyní populárních čtyřkolkách nerespektují zákazy vjezdu do lesů. Ilustrační foto.foto: Profimedia

V letních měsících ale přibývá takzvaných černých jezdců, kteří nerespektují povolené trasy a jezdí i do zakázaných zón.

Anketa

Vlastníte / uvažujete o koupi čtyřkolky?
Ano
34,4 %
Ne
65,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2101 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám