Hlavní obsah

Na britské řidiče bude brzy dohlížet zvláštní mikročip

Novinky, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Snad každý jel někdy rychleji, než měl, špatně zaparkoval, projel se bez známky po dálnici nebo zapomněl na to, že nezaplatil povinné ručení. Britům se však něco takového v budoucnosti už nevyplatí. Nejde o to, že by Londýn chystal radikální navýšení počtu policistů, ale do každého automobilu chce nainstalovat mikročip, který okamžitě nahlásí i ten nejmenší přestupek.

Článek

Ani spisovatel George Orwell by si nedovedl pro svůj román 1984 představit efektivnější způsob, jak mít řidiče pod stálým dohledem Velkého bratra. Britská vláda chce, jak informoval týdeník The Sunday Times, kolem silnic nainstalovat čidla, která budou nepřetržitě monitorovat provoz. Podle předběžných odhadů bude systém funkční už v roce 2007.

EU systém zaujal

Jakmile dojde k porušení pravidel, čehož si ani řidič nemusí být vědom, mikročip vše zaznamená a nahlásí. Hříšník pak za několik dní dostane do schránky pokutu nebo předvolání, podle závažnosti deliktu. Navíc by úřady ani nemusely příliš měnit současný síťový systém pro sledování dopravy. Výrobci by museli do každého nového vozu zabudovat mikročip a starší vozidla by se jím vybavila dodatečně.

Organizace na ochranu lidských práv bijí na poplach. "Všichni řidiči by byli automaticky podezřelí," prohlásila skupina Liberty. "Co udělají příště? Začnou instalovat čipy lidem do hlavy, aby je naučili zdravě jíst?!" rozčiloval se Tony Blackburn, známý britský DJ.

Policisté si však mnou ruce - takové opatření bude podle nich znamenat pokles krádeží aut a prý i drogového pašeráctví. Navíc budou úřady bez obtíží monitorovat pohyb automobilů patřících domnělým teroristům.

Zájem o nový systém také podle The Sunday Times projevila i Evropská unie, která přemýšlí o jeho plošném zavedení ve všech členských zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám