Hlavní obsah

Nové užitkové vozy se ukážou na Autotecu v Brně

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dvanáctý ročník veletrhu užitkových vozů Autotec začíná v areálu brněnského výstaviště sice až ve středu, ale již včera byl otevřen pro odborníky a novináře. Je jedinou motoristickou výstavou svého druhu ve střední Evropě. O výjimečnosti Autotecu vypovídá jeho pravidelné zařazování do prestižního kalendáře mezinárodních výstav.

Článek

Společným jmenovatelem problémů snad všech výrobců je rostoucí cena motorové nafty, která v ČR v minulém týdnu poprvé přerostla 35 korun za litr. Ceny pohonných hmot však rostou i v jiných zemích.

Zástupci více firem se shodují, že by vláda měla na vzniklou situaci reagovat a snížit spotřební daň na pohonné hmoty. Například Petr Kalčev, ředitel společnosti Kögel, která má zhruba 20procentní podíl na českém trhu návěsů, mluvil o „pěkném výbuchu“.

Ten podle něj nastane, pokud vláda na rostoucí cenu motorových paliv včas nezareaguje. Připustil nicméně, že v některých zemích může být situace ještě horší. Firma Hesti, výhradní dovozce návěsů Krone, řeší vysokou cenu nafty nabídkou úpravy splátek pro své zákazníky.

:. Domácí Tatra v Brně rovněž nechybí. Na snímku vojenské vozidlo Tatra T 815-7 se sníženou kabinou lze přepravovat letouny Hercules používanými v NATO.foto: Tatra Kopřivnice

Kopřivnickou Tatru přijdou letos vysoké ceny nafty zhruba na 44 miliónů korun ztrát. Dalších 150 miliónů tato slavná značka pozbude v důsledku silné koruny. Oznámil to generální ředitel firmy Ronald Adams. Tatra na Autotecu představuje mj. typ Tatra On Air. Motor chlazený vzduchem jako první na světě splňuje požadavky normy Euro 5. Motory takto chlazené vyrábí Tatra již dva roky. Nedávno otevřela pobočku v Americe a v Austrálii.

Na výstavišti zaujme také švédská automobilka Volvo Trucks vlastním programem na snižování spotřeby paliva. Její technické novinky využívají syntetickou naftu z biomasy i jiné alternativní zdroje.

Alternativu ukazuje a brzy začne v tuzemsku také prodávat francouzský Renault. Jsou to nákladní automobily poháněné zemním plynem. Podle sdělení firmy mají o třetinu nižší náklady na palivo, nižší je také hlučnost.

Mercedes-Benz se v Brně chlubí třetí generací vozů řady Actros. Má špičkovou dvanáctistupňovou samočinnou převodovku Powershift.

Autotec skončí v neděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Automobilky v Česku loni utržily 641 miliard

Tuzemští výrobci automobilů a jejich dodavatelé loni utržili 641 miliard korun, což je o 14,3 procenta více než v roce 2006. Export se zvýšil o pětinu na 498,5...

Výběr článků

Načítám