Hlavní obsah

Slavná výročí Volkswagenu Transporter

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesát let se vyrábí a za celou tu dobu se dokázal na trhu udržet jako spolehlivý vůz. Nemluvíme o Land Roveru Defender, ale o Volkswagenu Transporter. Je sice pravda, že VW se přece jen snaží o stálou generační obměnu, ale svou image prostorného vozu si stále nese s sebou.

Článek

Volkswagen ale slaví s transporterem i další výročí. Do dnešních dnů jich vyrobil 10 000 000 kusů. To je neuvěřitelné číslo, které překoná jen málokterý konkurent. Snad jen Ford Transit se může směle měřit s takovouto popularitou.

Tak jde čas

V roce 1947 byl vytvořen vůbec první nákres vozu Volkswagen Transporter. O tři roky později začala ve Wolfsburgu výroba první generace modelu Transporter s děleným čelním sklem. V modelovém roce 1950 byl vůz osazen vzduchem chlazeným motorem o objemu 1331 ccm s výkonem 25 koní, který byl převzatý z Brouka.

Ovšem již za šest let byly prostory ve Wolfsburgu nedostatečné a výroba byla přesunuta do Hannoveru. Uvedení druhé generace Transporteru s vyklenutým oknem se svět dočkal v roce 1967. Za 12 let výroby jich byly zhotoveny více než tři miliony. Dodnes se vyrábí v Mexiku. Třetí generace následovala v roce 1972. Po 32 letech produkce (tedy v roce 1982), během nichž se zhotovilo více než pět milionů vozů, vyměnil Transporter vzduchem chlazený motor za motor chlazený vodou, stále umístěný vzadu. Za osm let se motor přesunul dopředu, a to v rámci uvedení čtvrté generace vozu. Současná pátá generace je na trhu od roku 2003.

Reklama

Výběr článků

Načítám