Hlavní obsah

Lotus představí nástupce modelu Esprit již příští rok

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská značka Lotus se i přes velké finanční problémy nehodlá jen tak vzdát. Velkou novinkou měl být nový Lotus Esprit. ten se podle vyjádření představitele objeví již příští rok. Jenže bude mít jiné jméno - Eagle.

Článek

Tento vůz s motorem uprostřed a čtyřmi sedadly (uspořádání 2+2) bude prý důstojným nástupcem espritu. Prý by měl nabídnout stejně puristické zážitky z jízdy, jako jeho slavný předchůdce. Uvidíme, jak to bude s původním tvrzením, že nový vůz by měl konkurovat takovým sporťákům, jako je Ferrari Enzo či Porsche Carrera GT. Zatím je jasné, že Lotus se dohodl s BMW, který mu dodá motory o objemu 4,8 l. Také se hovoří o řazení pádly pod volantem.

Lotus, který patří malajské automobilce Proton, však hodlá nabídnout i další vozy s několika novinkami. Například Lotus Europa se stane luxusní variantou těchto britských vozů, tu na kost oholenou jízdní zábavu předvede Exige. Ten dostane stejný motor, jaká nedávno obdržel menší vůz Elise - osmnáctistovku s přeplňováním a bez mezichladiče stlačeného vzduchu se 160 kW.

Lotus se už velmi dlouho potácí na kraji ekonomické propasti. Zatím nejslibněji vypadá spolupráce s firmou ZAP, se kterou připravuje elektromobily a také již rozjetá jednání o dodávkách motorů pro další automobilky. Ovšem samotná výroba vozů značce moc velkou radost nedělá. Vstup na klíčový trh USA se zatím jen rozjíždí.

Reklama

Související témata:

Související články

Lotus potvrdil obnovení řady Esprit

Při jmenování Roberta A. Branera do pozice prezidenta amerického zastoupení firmy Lotus se šéf firmy Lotus Group vyjádřil, že se nejznámější model Esprit,...

Lotus laškuje s bioethanolem

Jak se zdá, tak Lotus si uvědomnil výhody ekologických paliv a v testovacím voze začal používat bioethanol. Jedná se o přeplňovanou verzi Lotusu Exige 240R,...

Výběr článků

Načítám