Hlavní obsah

BIS varovala před korupcí u biopaliv

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Civilní kontrarozvědka (BIS) disponuje poznatky o činnosti některých podnikatelských a finančních skupin, které se snažily ovládnout velmi lukrativní a státem dotované oblasti výroby biopaliv. Tajná služba však odmítá sdělit jakékoli podrobnosti.

Článek

Její mluvčí Jan Šubert v úterý Právu řekl, že služba veškeré své informace pravidelně zasílá všem oprávněným adresátům. Mezi ně patří např. vláda či prezident republiky. Z poznatků kontrarozvědky rovněž vyplývá rostoucí snaha organizovaného zločinu pronikat do státních struktur, samosprávy i justice.

"Zpráv týkajících se ekonomiky posíláme i několik měsíčně," prohlásil Šubert. Jedna z nich se týkala právě kauzy biopaliv. Kontrarozvědka v tomto případě získala podle Šuberta poznatky o snahách některých podnikatelských skupin působících v oblasti chemie a zemědělství ovlivnit znění strategických materiálů týkajících se budoucí výroby a distribuce biopaliv a navazujících legislativních změn.

"V tomto smyslu BIS upozornila své oprávněné adresáty na riziko zneužití navrhovaného systému podpory a výroby biopaliv," uvedl mluvčí služby.

Kontrarozvědka rovněž upozornila na to, že různé podnikatelské a finanční skupiny využívají klientelismu a neloajálnosti některých představitelů státních orgánů. "Zmíněná uskupení pronikají do státních institucí, kde si cíleně budují kontakty, zejména na úředníky s rozhodovací pravomocí," konstatuje BIS. Premiér Jiří Paroubek včera na dotaz Práva, zda v minulosti získal on nebo vláda nějaké informace od zpravodajských služeb, které by vedly k obviněním vzneseným Kubicem, řekl, že nikoliv. Uvedl, že se "upozorňuje na dílčí věci, ale nikdy to nebylo v těchto souvislostech".

Vláda se, jak řekl, dnes poradí s nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou o dalším postupu. Nevyloučil, že osloví i tajné služby.

Pozor i na justici

Podle informací BIS jsou tlaku podnikatelských skupin vystaveni nejen úředníci, ale i zákonodárci. "Lze konstatovat, že někteří státní úředníci tomuto tlaku podléhají," uvedl Šubert. Tajná služba také upozornila na projevy korupce v soudnictví, kdy do korupčního jednání jsou zapojeni i někteří advokáti a státní zástupci. "Velmi nebezpečné jsou aktivity navzájem propojených skupin osob disponujících právními znalostmi, různými kontakty a vlivem v oblasti legislativního procesu, které se formou korupce a vzájemných závazků snaží vytvářet síť účelových vztahů v justici, policii a politice," uvedl Šubert.

Jména ale odmítl sdělit s tím, že podrobnosti služba uvede v krátkém čase ve své výroční zprávě.

Podle šéfa sněmovní komise pro kontrolu BIS Jana Klase (ODS) figurují v analýzách tajné služby i jména, která se objevila v důvěrné zprávě útvaru pro boj s organizovaným zločinem.

Reklama

Výběr článků

Načítám