Hlavní obsah

Drsná krása: V nejsušší poušti světa trénuje NASA na lety na Měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horko, drsná příroda. Krajina nejsušší pouště světa, chilské Atacamy, má svou poetiku, kterou obdivují lidé z celého světa. A nejen oni. Specifické přírodní podmínky pouště Atacama využívají i technici připravující nástroje pro kosmonauty mířící na Měsíc. Kdo se chce podívat mimo naši planetu a není kosmonaut, v Chile se tomu přiblíží více než kdekoli jinde na Zemi.

Foto: bigstock.com

Vážně jako na Měsíci!

Článek

Už na první pohled je vidět, jak Moon Valley (měsíční údolí) získalo svůj název. Krajina vypadá opravdu jako na Měsíci, jen slavná Armstrongova americká vlajka chybí. I když Američany potkat můžeme, a to přímo zaměstnance NASA. Ti tady, právě kvůli podobnosti přírodních podmínek s Měsícem, testují různé přístroje a obleky určené pro použití na jiných planetách.

Ona vůbec celá Atacama působí, jako by byla z jiné planety. Nejsušší poušť světa evokuje atmosféru vzdáleného vesmírného tělesa. Průzračný tetelící se vzduch, bizarní solné útvary, rozeklaná skaliska a malebně zaoblené duny pouštního písku působí na smysly magicky. Zdejší atmosféře nelze nepodlehnout.

Foto: bigstock.com

Obří socha ruky je jeden ze symbolů pouště Atacama.

Majestátní kondoři plachtí nad úchvatnými gejzíry

Kouzlo Atacamy spočívá v tom, že rozhodně nejde jen o pláň plnou písku. Krajina je tu hodně rozmanitá – majestátní vulkanické kužele, zasněžené vrcholky nad vyschlou krajinou, šťavnaté oázy a až jedovatě barevná horská plesa v horách nad pouští.

Zdejší chloubou jsou gejzíry, horké termální koupele a solná jezera uprostřed pustiny. I milovníci fauny si v okolí přijdou na své – plameňáci se procházejí po laguně, vikuně po nedozírných stráních And a kondoři plachtí vysoko na obloze.

Čtěte také:

Kdo má špatné zkušenosti s propršenými exotickými dovolenými, tady nemusí mít ani tu nejmenší obavu. V Atacamě prší často jen jednou za několik let, a proto se poušť pyšní titulem té nejsušší na celém světě. Deštníky se tu používají jen jako slunečníky.

Turisté do slavné chilské pouště jezdí velmi rádi. Míří sem i ti čeští a slovenští na cestě kolem světa speciálně upraveným letadlem, která startuje i končí na jaře příštího roku v Praze. Cestující si během ní užijí 11 nádherných míst z různých končin planety.

Foto: cestykolemsveta.cz

Sníh a poušť vedle sebe? V Atacamě je to normální.

San Pedro de Atacama – malinkaté město, které znají na celém světě

Výchozím bodem cest do pouště je malé městečko San Pedro de Atacama. I když nemá ani 4000 obyvatel, stalo se jedním z nejvyhledávanějších chilských turistických středisek v Chile. Z kdysi ospalé vesničky se tak stalo město s vysokým standardem služeb.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Láká vás Nová Kaledonie? A co takhle během jedné dovolené poznat právě ji, ale také například Bahamy, Kolumbii, nádherné tichomořské Cookovy ostrovy, Velikonoční ostrov, Singapur a další atraktivní místa? Pokud se vám to zdá jako dobrý nápad a báječná úspora času, pak je právě pro vás jako stvořená cesta kolem světa, která vás zavede do 10 obdivuhodných destinací během 26 dní.

Poznejte kulturní tradice tří úžasných zemí a velkolepé přírodní scenérie, kdy spatříte mimo jiné i majestátní Aconcaguu nebo nádherné uruguayské pláže. Podíváte se i do nejkrásnějších velkoměstJižní Ameriky – do Buenos Aires a Santiaga.

Poznejte kulturní tradice tří úžasných zemí a velkolepé přírodní scenérie, kdy spatříte mimo jiné i majestátní Aconcaguu nebo nádherné uruguayské pláže. Podíváte se i do nejkrásnějších velkoměstJižní Ameriky – do Buenos Aires a Santiaga.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o pěti ostrovech, z nichž se vám zatočí hlava, spatřete šokující pestrost Ekvádoru a zjistěte, jak vypadá Brána do pekla a jiné poklady Střední Asie. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Sníte o tom, že byste se někdy vydali na cestu kolem světa?
ano
78,9 %
ne
14,2 %
už jsem na ní byl(a)
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 318 čtenářů.

Cesta kolem světa za 26 dnů

Přes Austrálii vede nová edice cesty kolem světa upraveným Boeingem 737-800, který má speciálně pro tyto cesty snížený počet míst na 64 pasažérů z klasických 189. Tím komfort teprve začíná. Místo tradičních sedaček se pasažéři usadí do pohodlného koženého křesla s možností změnou polohy až o 120°. V širokých uličkách se zase nebudou mačkat na ostatní cestující. Přímo v destinacích je čeká spaní v komfortních hotelových pokojích.

O perfektní let, který začíná i končí v Praze na Letišti Václava Havla, se postarají špičkoví piloti, milé stewardky a šarmantní stewardi. Všichni členové posádky mluví vždy česky, takže se nikdo nemusí bát jazykových bariér, dokonce ani když chválí oběd či lahodné drinky na palubě.

V průběhu cesty nečeká účastníky žádný přestup, vždy poletí „svým” letadlem. A co je tedy na cestě kolem světa čeká? Bahamy, Kolumbie, Chile, Velikonoční ostrov, Cookovy ostrovy, Nová Kaledonie, Austrálie, Malajsie, Singapur a Myanmar.

Více informací získáte na stránkách cesty kolem světa.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám