Hlavní obsah

Věčně okupovaný Luang Prabang: Město na břehu Mekongu, kde pijí ohnivou vodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvyklá cena lahvové desítky se pohybovala mezi šesti a sedmi korunami, papež Jan Pavel II. navštívil Olomouc, Daniel Landa vydal úspěšné album „Chcíply dobrý víly” a UNESCO zařadilo laoské historické město Luang Prabang na seznam památek mezinárodního kulturního dědictví. Psal se rok 1995 a sláva tohoto místa se začala šířit po světě.

Foto: Benh Lieu Song (Wikimedia Commons)

Mniši každý den vykonávají pouť za rýžovou almužnou, která jim pomáhá s obživou.

Článek

Uplynulo mnoho vody v Mekongu, Daniel Landa vydal další alba, psal muzikály a Luang Prabang se pozvolna stával oblíbeným cílem zahraničních cestovatelů. Pomohlo tomu i mezinárodní letiště, na které létaly spoje především z vietnamské Hanoje a thajských měst Bangkok a Chiang Mai.

Foto: Reno Dal (Wikimedia Commons)

Malebné mezinárodní letiště Luang Prabang.

Postupem času se podařilo přilákat i evropské aerolinky jako irský Ryanair nebo německý Air Berlin. Z České republiky nemíří do tamní krajiny ani vlaštovky.

Ale doletět se tam přece jen s přestupem dá. Když přistanete u stavby, která vypadá trochu jako zapadlý hotýlek někde kousek od jihoasijské pláže, nelekejte se, jde skutečně o mezinárodní letiště Luang Prabang. Kouzelná stavba vytvořená tamním tradičním stylem je proti evropským kolosům plným skla a oceli příjemné osvěžení.

Cestou do Laosu proletíte půlku světa. Jaké to je procestovat ho celý?

Foto: Slowmotion (Wikimedia Commons)

Vodopády Kuang Si leží asi třicet kilometrů jihozápadně od Luang Prabang.

Co je Luang Prabang

Nicméně to hlavní v kdysi velmi slavném městě představuje velká minulost a kulturní současnost. Materiál tu před stovkami let vytvarovali domorodci například do podoby chrámu Xieng Thong. Ten patří k nejnavštěvovanějším památkám, protože v něm lze nalézt mnoho specifických prvků starověkého laoského stavitelského umění a mezi dochovanými patří k nejstarším.

Foto: Aaron Smith (Wikimedia Commons)

Chrám Pha That Luang je jeden z hlavních symbolů laoského hlavního města Vientiane.

Vedle dalších chrámů jako Wat Visdoun patří k bohatství oblasti i starodávným způsobem postavené dřevěné domky, řemeslné tržiště v ulici Sisavang Vong nebo nedaleká tkalcovská vesnice Ban Phanom. I tyto dílky skládanky starobylého města přispěly k zařazení mezi památky UNESCO.

Přečtěte si články o sousedním Thajsku

Dejte almužničku, aspoň tři zrnka rýže

Velkou atrakcí jsou tu žebráci. Zapomeňte na ty, kteří u nás postávají s krabicemi s vínem u obchodních center. Žebraví mniši v Luang Prabangu berou především dary v podobě rýže. Z té si sice mohou udělat pálenku, ale na nějaké popíjení jsou příliš disciplinovaní. Věnují se hlavně svým náboženským rituálům, které si turisté rádi fotí, aby zachytili alespoň něco z magické chvíle.

Za rýžovou pálenkou se lidé vydávají do vesnice Ban Sanghai. Ta proslula výrobou lokálně proslaveného ohnivého nápoje Lao Lao. Prověřený Českou potravinářskou inspekcí sice není, ale určitě by ho doporučilo devět z deseti mnichů.

Foto: Paulrudd (Wikimedia Commons)

Klasický zemědělský stroj laoského venkova. Pohon na všechna čtyři kopyta.

Porážky zocelují, ale v Laosu jich zažili až moc

Když už se tak potulujeme po okolí, stojí za to podívat se i do okolních hor, které vyrůstají ze země v severním Laosu. Velký zážitek bývá pro návštěvníky Luang Prabangu i projížďka po Mekongu a návštěva kmenů žijících podél řeky. Právě výhodná poloha u vodního toku a poblíž čínské velmoci zajistila místu dobré postavení. Ve 12. století patřil Luang Prabang k hlavním městům tří nejvýznamnějších říší na území Laosu.

Foto: kolibri5 (Pixabay.com, licence Public Domain)

Do Laosu se nejezdí k moři, ale do džungle. Leží totiž ve vnitrozemí.

Pak však přišla staletí velkých porážek. Město postupně plenila vietnamská vojska a hordy loupežníků přijíždějících z Číny. Na konci druhé světové války ho okupovali Japonci, od 19. století a po válce znovu v celé zemi vládli Francouzi. Nezávislost získal Laos až roku 1953. Tolik velkých proher nepopsal ani Jára Cimrman ve hře Blaník.

A jak to vypadá v sousedním Myanmaru (Barma):

Není důležité nebýt poslední, ale zúčastnit se
Vyhrát? To je pro Laosany zakleté i ve sportu. V letech 1980–2012 národní olympijský svaz vyslal výpravy na osmero letních her. Především šlo o atlety a plavce, z nichž ovšem nikdy nikdo neproklouzl dál z úvodních rozběhů či rozplaveb. Ani jiní sportovci neměli štěstí. Poslední boxer, který pod pěti kruhy nastoupil do ringu v laoských barvách, prohrál s iráckým soupeřem technickým K.O. kvůli přílišné převaze rivala.A zimní olympiády? Těch se ještě nikdy sportovci z Laosu nezúčastnili. Ono v zemi, kde v únoru naměřili meteorologové už i 30,8°C ve stínu, je trochu složité vychovat kvalitního lyžaře.

Jihovýchodní Asie prožívá v posledních desetiletích velký turistický boom, především přímořské oblasti. Laos láká na bohatou historii, tisíce chrámů a pagod, rozmanitost kultur buddhistů a animistů i na procházky drsnou horskou krajinou a příjemně stínícími džunglemi. Nyní tu začíná nejkrásnější období roku s příjemnými teplotami přes dvacítku a s nejnižší vlhkostí. Počasí přímo láká k výletu do pralesa.

Foto: Freephotointh (Pixabay.com, licence Public Domain)

Na co stánek? Nejlepší prodejní místo je deka nebo pytlovina.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Nechte na sebe zapůsobit atmosféru okolí Luang Prabangu! Navštívíte lidové řemeslníky, posvátnou horu, břehy Mekongu i výrobnu rýžové pálenky. Nasajte do sebe atmosféru země!

Kouzelné buddhistické kláštery, východ slunce nad Luang Prabangem a hlavní město Vientiane navštívíte na dovolené zakončené v moderním thajském Bangkoku.

Zažijte koupání pod vodopádem, projížďku po čarovném Mekongu, procházku džunglí a prohlídku legendárního chrámu Angkor Vat. Jihovýchodní Asie křížem krážem!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o kokosovém vězení na nefritovém ostrově, dále o nejluxusnějších hotelech v Thajsku a třeba i o přehradě s největší přepadovou dírou na světě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Vydali byste se rádi někam do horké džungle?
Ano, hned!
86,7 %
Ani nevím.
4,4 %
Ne, proč?
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Laos

Hlavní město: Vientiane

Sousední státy: Čína, Myanmar, Thajsko, Vietnam, Kambodža

Národní měna: Laoský kip, ve všech směnárnách lze bez potíží směnit americký dolar a většinou i Euro

Počet obyvatel: 6,77 miliónů

Rozloha: 236 800 km² (třikrát větší než Česká republika)

Převažující náboženství: buddhismus a animistická víra

Samostatnost: od roku 1949, kdy Laos získal nezávislost na Francii

Úřední jazyk: Laoština, vzhledem k historii se lze velmi dobře domluvit i francouzsky

Víza: Pro občany České republiky jsou nutná, lze je vyřídit při vstupu do země na laoských letištích nebo na hraničních přechodech. Bližší informace podává velvyslanectví Laoské lidově demokratické republiky v Berlíně nebo honorární konzulát v Brně. Cena za standardní třicetidenní vízum by měla být asi 30 amerických dolarů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám