Hlavní obsah

Skryté příznaky, jež mohou včas upozornit na selhání srdce

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do života zasáhne každému pátému z nás. Řeč je o selhání srdce, závažném onemocnění s nenápadnými příznaky, ale fatálním dopadem na život. Přestože je onemocnění v prvotní fázi dobře léčitelné, většina lidí přichází k lékaři pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Celková únava může být jedním z příznaků selhání srdce.

Článek

Při chronickém srdečním selhání je srdce zesláblé, nezvládá plnit svou funkci a rozvádět okysličenou krev po těle. V České republice jím trpí více než 200 tisíc lidí, každý rok je diagnostikováno 40 tisíc nových případů a jeho výskyt narůstá.

Češi toto onemocnění příliš neznají, rozvine se přitom u jednoho z pěti lidí nad 40 let. Jeho zákeřnost přitom spočívá v nenápadném začátku. Prvotní příznaky, kterými srdce vysílá zprávu, že mu docházejí síly a nezvládá zásobovat orgány krví, kyslíkem a živinami, lidé velmi podceňují.

Jedná se o následující příznaky: 

  • celková únava
  • pocit dušnosti zhoršující se vleže a v noci
  • oteklé kotníky, nohy, břicho
  • nárůst váhy
  • nechuť k jídlu
  • častější frekvence močení

Podle posledního průzkumu společnosti STEM/MARK bohužel více než tři čtvrtiny Čechů mylně považují za příznaky srdečního selhání bolest na prsou či u srdce, ty jsou však charakteristické pro infarkt.

„Pacienti pro příznaky často hledají jiná odůvodnění, vnímají je odděleně a nepropojí je do jedné diagnózy. Únavu a vyčerpání již při malé zátěži zaměňují za přepracovanost, oteklé kotníky spojují s věkem či cestováním, dušnost zase s přibíráním na váze nebo astmatem, přitom to jsou hlavní příznaky srdečního selhání,“ vysvětluje doc. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., vedoucí lékař Oddělení srdečního selhání IKEM v Praze.

Proto se tak často stává, že u velkého procenta pacientů není selhání včas rozpoznáno.

„I když dlouhodobě zažívají lidé různé obtíže, k lékaři nejdou. Často se na onemocnění přijde až při prudkém zhoršení stavu a první hospitalizaci. Při včasné diagnóze přitom umíme nemoc zvládat a pacienti mohou žít kvalitní život,” upozorňuje doc. MUDr. Jan Bělohlávek, Ph.D., z II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. LF UK a VFN v Praze.

O srdci – pro veřejnost zdarma
V pražském kině Atlas (Sokolovská 371/1; u metra Florenc) se ve čtvrtek 30. listopadu od 14:30 uskuteční přednáška a beseda s MUDr. Petrem Malcem věnovaná lidskému srdci a tomu, jak poznat, když volá o pomoc. Přijďte se dozvědět více a ptát se na to, co vás zajímá. Akce je zdarma.
Foto: www.rukunasrdce.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám