Hlavní obsah

Dýňové kouzlení v kuchyni nejen o Halloweenu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stará americká moudrost říká, že ponechá-li se v kuchyni ležet rozkrojená dýně, přivede to špatnou energii nepřející chutnému vaření. Zpracuje-li se však na dýňový koláč, určitě prý přiláká peníze, zvlášť když se podpoří její chuť skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem.

Foto: Profimedia.cz

Neutrální chuť dýně umožňuje zpracovat dužninu v mnoha zajímavých kulinářských kombinacích.

Článek

I bez kulinářské magie by měla dýně získat v naší výživě významné místo. Mohutné plody se totiž dají zpracovat nejen jako zelenina, ale i jako ovoce, semínka plnohodnotně zastoupí ořechy. Zapomenout nelze ani na pozitivní vliv v prevenci onemocnění srdce, močových cest a při prostatických potížích. Hrnek vařené dýně navíc dodá tělu 107 procent doporučené denní dávky betakarotenu, který pomáhá udržovat zdravou pleť.

Neutrální chuť dýně umožňuje zpracovat dužninu v mnoha zajímavých kulinářských kombinacích, ať už sladkých, nebo slaných.

Z dýní se dají vykouzlit osvěžující polévky a koláče – výtečná je například tvarohová náplň našlehaná s dýňovým pyré. Dužnina také ozvláštní chuť nákypů i zapékaného masa, lze ji naložit do sladkokyselých nálevů jako okurky nebo použít jako součást čatní. Dokonce je možné z ní připravit i sladké sušené chipsy pro zdravější zobání u televize. Nemluvě o tradičním zpracování do kompotu, zavařenin a marmelád.

V současné době se dá navíc dýně koupit velmi levně. „Akční cena je nyní 12,90 Kč, přičemž běžná cena bývá 26,40 Kč za kilogram. Právě v období října a listopadu jsou na dýně největší akce a dají se za tuto cenu pořídit až s 60% slevou. Jinak se v průběhu roku téměř v akcích nevyskytují. A pokud už nějaká sleva je, tak to nelze ani nazývat slevou. Například dýně Hokaido byla v červnu 2016 dostupná nejlevněji za cenu 44,90 Kč za kilogram a v říjnu a listopadu 2016 za 14,90 Kč,“ upozorňuje Petr Miklík, marketingový manažer nákupního rádce Kupi.cz.

Dýňový krém se zakysanou smetanou a chia semínky
Suroviny: 350 g muškátové dýně, 165 g cibule, 250 g zakysané smetany, 25 g chia semínek, 1 l zeleninového vývaru, 10 ml slunečnicového oleje, sůl a pepř dle chuti
Postup: Čerstvou muškátovou dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostky, orestujeme na slunečnicovém oleji s cibulkou, zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme asi 15 minut na mírném ohni až do změknutí. Dochutíme vývarem, přidáme zakysanou smetanu s nabobtnanými semínky chia, vmícháme, krátce povaříme a podáváme. Polévku lze ještě dle libosti rozmixovat dohladka. Pro výraznější chuť můžete přidat do základu chilli papričku.
Pikantní polévka z dýně Hokaido
Suroviny: 1 menší cibule, 1 střední dýně Hokaido, 1,5 l vývaru nebo bujónu, olivový olej, kari koření, pepř (nebo chilli), sůl, zakysaná smetana, čerstvá bazalka
Postup: Před vařením z dýně Hokaido odstraníme semínka a vlákna, nakrájíme ji na 10–15centimetrové kousky.Slupku ponecháme, v žádném případě neloupáme! Obsahuje totiž spoustu vitamínů a při vaření krásně změkne. Cibuli nakrájíme nahrubo a v hrnci velice krátce orestujeme na olivovém oleji. Přidáme dýni nakrájenou na větší kostky. Párkrát zamícháme, aby se zlehounka osmahla, a zalijeme vývarem. Vaříme ve varném robotu, dokud dýně opravdu nezměkne.Dochutíme kari kořením, případně pepřem (pepř můžeme nahradit také špetkou chilli, polévka pak bude mít opravdu hřejivé účinky). Pak už stačí pouze promíchat tyčovým mixérem nebo použít program „zkapalnit“ na stolním mixéru (blenderu) a máme hotovo.Polévka se nemusí zahušťovat, po rozmixování vznikne opravdu jemný a lahodný krém.Ozdobíme zakysanou smetanou a lístečky čerstvé bazalky, v toustovači si ohřejeme křupavý toast, a můžeme servírovat.Tip bloggerky Terky: Pokud toužíte ochutnat něco skutečně netradičního, použijte místo pepře a kari k ochucení lžičku koření Meat Masala, místo zakysané smetany ozdobte polévku kousky sýra Halloumi.
Dýňové kari se zázvorem
Suroviny: 1 malá dýně Hokaido, 1 menší lilek, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 plechovka krájených rajčat, kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm), 1 plechovka kokosového mléka, 1 lžíce arašídového másla, 2 lžičky kari, šťáva z půlky limetky, hrst nesolených arašídů, olivový olej, čerstvá šalvěj, sůl, pepř, jasmínová rýže (příloha)
Postup: Dýni rozřízneme napůl a vydlabáme dužinu. Nakrájíme na menší kousky a naskládáme je vedle sebe do keramického pekáče. Pokapeme olivovým olejem, rozprostřeme lístky šalvěje, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhodíme ji do mixéru nebo food procesoru a i se šalvějí ji rozmixujeme na hladké pyré.V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujeme cca 3 minuty. Přidáme na kostičky nakrájený lilek a restujeme dalších 5 minut. K lilku vmícháme nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promícháme a pod pokličkou necháme probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmícháme arašídy a ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem.Tip bloggerky Cooking with Šůša: Podávejte s jasmínovou rýží.
Dýňový flan
Suroviny (na 1 flan o průměru 28 cm): 1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g, 75 g třtinového cukru, 50 g medu, 4 celá vejce, 2 bílky, 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena), 25 cl rumu, kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu, 0,5 dcl pomerančové šťávy, 350 ml smetany na šlehání (30 %), máslo na vymazání formy
Postup: V troubě upečeme celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a necháme ji vychladnout. Oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme ji na větší kostky. Ve velké míse smícháme vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymícháme metličkou a vmícháme kukuřičný škrob.Smetanu přivedeme v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujeme dohladka. Směs smetany a dýně vmícháme metlou do vaječné směsi v míse. Připravíme si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažeme ji máslem, naplníme dýňovou směsí a pečeme v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut.Před vyndáním z formy necháme flan vychladnout a dáme do lednice. Takto vydrží asi 3 dny.Tip Nebespánu: Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!
Dýňový koláč s kandovaným zázvorem
Suroviny: 1 středně velká dýně Hokaido, 250 g karamelových sušenek, 110 g másla, 2 vejce, 2 lžíce zakysané smetany, 4 lžíce javorového sirupu, půl citronu, 1 lžička směsi mletého koření: hřebíček, skořice a muškátový oříšek, 2 lžíce nakrájeného kandovaného zázvoru, 100 g směsi ořechů, šlehačka na ozdobení
Postup: Dýni překrojíme na polovinu a vydlabeme semínka. Oloupeme slupku a nakrájíme na kostky. Do většího hrnce dáme na dno cca 3 cm vody a umístíme cedník tak, aby se nedotýkal vody. Vložíme do něj nakrájenou dýni, přiklopíme pokličkou a necháme vařit v páře do změknutí, zhruba 15 minut. Poté rozmixujeme dohladka a necháme vychladnout.Sušenky rozsekáme v mixéru úplně najemno, smícháme s rozpuštěným máslem a propracujeme na těsto. Použijeme koláčovou formu o průměru 20 cm a sušenkovou hmotu rovnoměrně natlačíme na dno i do stran.Dýňové pyré vyšleháme s vejci, zakysanou smetanou, javorovým sirupem a citrónem. Vmícháme také koření a nakrájený kandovaný zázvor. Nalijeme na připravený korpus a uhladíme. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 35–40 minut, až se dýňový krém zpevní po okrajích. Uprostřed může být ještě trochu vláčný. Vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Před podáváním ozdobíme nasekanými ořechy a šlehačkou.
Dýňové cupcakes s citrónovým krémem podle Dortové královny
Suroviny na cupcakes: 70 g nastrouhané dýně Hokaido, 90 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 30 g vlašských ořechů, 50 ml rostlinného oleje, 1 vejce, 1/2 čajové lžičky jedlé sody, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 1/2 čajové lžičky skořice, špetka soliNa krém: 1 mascarpone, 2 lžíce másla, ½ tučného tvarohu, šťáva z citrónu, čajová lžička vanilkové esence
Postup: Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny, přidáme olej a promícháme v jednotnou směs. V druhé míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Sypkou směs pomalu přidáme do tekuté a důkladně promícháme. Na závěr přidáme najemno nastrouhanou dýni a nahrubo nadrcené ořechy.Troubu si předehřejeme na 180 °C, košíčky naplníme vždy do dvou třetin. Cupcakes pečeme zhruba 20 minut. Ke konci pečení kontrolujeme, zda je cupcake uprostřed hotový – zkoušíme například dřevěnou špejlí. Každá trouba je jiná a přesný se čas nedá nikdy určit. Po upečení necháme vychladnout.Na krém vyšleháme mascarpone se změklým máslem, přidáme tvaroh, citrónovou šťávu, vanilkovou esenci. Když bude krém moc tuhý, přidáme smetanu na šlehání. Směs vymícháme dohladka a dáme do lednice. Vychladlé cupcakes ozdobíme krémem, případně nasekanými ořechy a podáváme.
Dýňový koláč
Suroviny na těsto: 160 g hladké mouky, ½ lžičky krupicového cukru, ½ lžičky soli, 115 g máslaDýňová náplň: 3 vejce, 420 g dýňového pyré, 340 g kondenzovaného mléka, 165 g tmavého třtinového cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 vanilkového cukru, 1 lžička perníkového koření, 1/2 lžička mletého zázvoruSněhová čepice: 4 bílky, 200 g cukru krupice
Postup: Suroviny na těsto propracujeme v pevné těsto, které rozválíme na tenký plát a vyložíme jím koláčovou formu. Pečeme při 180 stupních cca 10 minut.Na hotové těsto nalijeme náplň připravenou z dýně. Všechny suroviny smícháme v hladkou směs, nalijeme na upečený korpus ve formě a pečeme při 160 stupních dalších cca 45–50 minut.Bílky a cukr šleháme ve vodní lázni v pevný sníh, který naneseme na koláč. Zprudka zapečeme při 200 stupních cca 3–5 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám