Odborníci vejce považují za superpotravinu, jelikož obsahují vitamíny všech skupin (s výjimkou céčka), minerální látky, stopové prvky, ale také biologicky hodnotnější bílkoviny, než jsou ty z masa a mléka. Jsou v nich totiž hojně zastoupeny esenciální aminokyseliny, které si nedokážeme syntetizovat, a přitom se bez nich neobejdeme.

Jak zužitkovat koledu?

Vařená vejce dle odborníků vydrží v chladu bez poškození až 10 dní. Zkonzumovat vejce z pomlázky tudíž není nutné hned. [celá zpráva]

Pro inspiraci jsme vám připravili hned několik receptů. První dva pro vás připravil Michal Mošna z pražské Restaurace Sokolovna. Přesný postup naleznete v přiloženém videu.

Vejce s pažitkou a křenem
Suroviny: vařená vejce, strouhaný křen, pažitka, máslo, sůl
Postup: Vejce rozpulte, lehce osolte, posypte nastrouhaným křenem, nasekanou pažitkou a přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte s rozpečenou bagetkou.
Vaječné řízky
Suroviny: vařená vejce, sýr eidam, cibule, starší houska, petržel, čerstvé vejce, mléko, strouhanka, sůl
Nakrájenou housku nadrobno namočíme do mléka, chvíli necháme stát. Poté přidáme nastrouhaná vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku a cibuli. Lehce osolíme a promícháme. Poté tvarujeme řízečky, které obalíme a opečeme na rozpáleném oleji. 
Koprová omáčka s telecím masem, vejci a knedlíky

FOTO: www.tescorecepty.cz (3x)

Suroviny: 500 g telecí kýty, 150 g mrkve, 150 g petržele, 150 g celeru, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, špetka soli, špetka pepře, 1 cibule, tymián, kopr, 4 vejce, 200 ml smetany 31 %, 4 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce cukru, 2 až 3 lžíce octa

Na knedlíky: 4 rohlíky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 vejce, špetka soli


Maso, kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, tymián, sůl a pepř vložte do vody. Vařte při nízké teplotě přiklopené asi 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Podle potřeby podlijte vodou.

Mezitím připravte knedlíky. Nakrájejte pečivo na malé kostičky o velikosti 1 × 1 cm. Přidejte mouku, mléko, sůl, žloutky a sníh vyšlehaný ze 2 vajec.

Vzniklé těsto vložte do dvou připravených mikrotenových sáčků a vařte ve vodě 15 minut. Otočte a vařte dalších 15 minut.

Jakmile je vývar z telecího masa hotový, máslo rozpusťte v hrnci a zaprašte moukou. Vzniklou jíšku rozřeďte vývarem. Vařte 20 minut, poté dochuťte solí, cukrem, octem a smetanou. Vařte další 2 minuty. Nakonec přidejte nasekaný kopr, 2 lžíce másla pro zjemnění a odstavte.

Podávejte s knedlíkem, nakrájeným telecím masem a vajíčkem uvařeným natvrdo.

Poctivý boršč s vařeným vejcem

Suroviny: 600 g hovězího masa (kližka, hovězí přední), 200 g hlávkového zelí, 70 g rajčatového protlaku, 5 kuliček nového koření, 1 ks bobkového listu, 1 větší kus červené řepy, 1 mrkev, kořenová petržel, 1 cibule, 2 brambory, hrst čerstvé petrželky, citronová šťáva, olej, sůl, pepř

Na podávání: 4 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžička na drobno nakrájeného kopru

Maso očistíme, osolíme a opepříme. Připravíme si větší hrnec a naplníme ho vodou, kterou přivedeme k varu. Mezitím maso zprudka osmažíme ze všech stran na rozpáleném oleji. Dáme ho do vody a vaříme do měkka.

Řepu, brambory, mrkev, petržel a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno a oloupanou zeleninu společně s hlávkovým zelím nastrouháme na hrubo.

Jakmile je maso hotové, vyndáme ho z vody a vodu přecedíme. Použijeme ji do polévky. Maso nakrájíme na menší kousky.

V hrnci osmažíme cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a promícháme. Restujeme asi 10 minut.

Zeleninový základ ochutíme bobkovým listem a novým kořením. Vše zalijeme připraveným hovězím vývarem. Vaříme asi 15 minut, dokud nebude zelenina měkká.

Mezitím dáme vařit vajíčka, zhruba na 10 minut. Jakmile jsou hotová, dáme je zchladit do studené vody a oloupeme.

Do polévky vmícháme rajčatový protlak a lehce ochutíme citronovou šťávou. Hotovou polévku ochutíme na drobno nakrájenou čerstvou petrželkou.

Zakysanou smetanu smícháme s koprem. Boršč podáváme s vajíčkem a zakysanou smetanou.

TIP: Boršč chutná nejlépe druhý den.

Bramborová hnízdečka s uvařenými vejci

Suroviny: 800 g brambor, 8 vařených vajec, olej, sůl, pepř

Postup: Brambory očistíme a uvaříme ve slupce doměkka. Poté je slijeme a necháme vychladnout.

Střední zapékací misky vytřeme olejem. Brambory oloupeme a na hrubém struhadle je nastrouháme. Smícháme se solí a pepřem, vzniklou směsí vyložíme dno a okraje zapékacích misek. Hnízda pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut.

Do každého hnízda dáme tolik vařených vajec, kolik se do nich jen vejde, a můžeme servírovat.

Pomazánka z červené čočky s vejcem

FOTO: Detinastartu.cz

Suroviny pro 4 porce: 160 g červené čočky, 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 60 g šunky, 2 vejce, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, několik lžiček bílého jogurtu, 2 ks pečiva (variace celozrnné, bílé, grahamové)

Postup: Červenou čočku (nemusí se namáčet) uvaříme. Vejce připravíme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Cibuli a česnek oloupeme, čočku rozmixujeme, vajíčko nakrájíme na malé kousky, okurku, cibuli, šunku na kostičky a česnek prolisujeme. Vše promícháme, přidáme hořčici, sůl, pepř a mažeme na pečivo.

Plněná vejce s tuňákem

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 8 vajec, 100 g tuňáka ve vlastní šťávě (konzerva), 2 lžíce smetany ke šlehání, 2 lžičky mírně ostré hořčice, čerstvě mletý muškátový oříšek, 1 lžička citronové šťávy, 100 g kaviáru, 75 g portuláku nebo polníčku na ozdobu, sůl

Postup: Vejce povaříme 7–8 minut, zchladíme, oloupeme a necháme zcela vychladnout.

Tuňáka rozmačkáme vidličkou, vajíčka podélně rozpůlíme, žloutek vyjmeme a nastrouháme. Žloutky a tuňáka ušleháme do krému, přilijeme smetanu a dochutíme hořčicí, solí, muškátovým oříškem a citronovou šťávou.

Krém naplníme do zdobícího sáčku a nastříkáme do vaječných bílků. Vejce ozdobíme kaviárem.

Polníček opereme, přebereme listy a opatrně vytřepáme vodu. Listy rozložíme na tác a na ně dekorativně upravíme plněná vejce.

Plněná pikantní vejce

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 6 vajec, 50 g hlávkového salátu, 5 snítek kerblíku, 2 lžičky hořčice, filé z tresky, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička rajčatového protlaku, 2 plátky citronu na zdobení

Postup: Vejce uvaříme natvrdo. Necháme vychladnout. Mezitím opereme salát s kerblíkem a necháme okapat. Potom oloupeme vejce, podélně je přepůlíme a opatrně vyjmeme žloutky, které utřeme s hořčicí. Filé rozmačkáme vidličkou a s citrónovou šťávou je utřeme. Ochutíme je rajčatovým protlakem, kečupem a solí. Vaječným krémem naplníme sáček s trubičkou. Plníme vajíčka. Upravíme mísu salátem, citronem a kerblíkem.

Tip: vejce lze ozdobit i uzeným lososem.

Sekaná plněná vejci

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího), 2 vejce, 1 housku, mletou papriku, sůl, pepř, 1 cibuli, strouhanku, česnek, čtyři vejce uvařená natvrdo a dvě papriky

Cibuli nakrájejte nadrobno. Housku namočte do mléka. Mleté maso smíchejte s cibulí, vejci a vymačkanou houskou. Osolte, ochuťte pepřem, paprikou a česnekem. Formu na srnčí hřbet vymažte tukem, vysypejte strouhankou a na dno dejte polovinu masové směsi. Mírně promáčkněte hřbetem ruky, aby ve středu nádoby vznikla podélná prohlubeň, do ní vložte vejce uvařená natvrdo obložená různobarevnými proužky paprik. Překryjte zbylým masem. Pečte asi hodinu v troubě vyhřáté na 175 °C.

Tip: Lze přidat i plátky šunky.

Vajíčková pomazánka
Vaječná pomazánka

FOTO: Efko (2x)

Suroviny: 2 vajíčka natvrdo, 120 g okurek Efko Delikates, 50 g nivy,
100 g jemného měkkého tvarohu (z vaničky), 30 g anglické slaniny, sůl, pepř

Vajíčka a okurky nakrájíme na jemné kostičky (nebo nastrouháme nahrubo), na jemném struhadle nastrouháme nivu. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky, opražíme ji na pánvi a necháme zchladnout. Zamícháme vajíčka, okurky, nivu a tvaroh a vše dochutíme solí a pepřem. 2/3 anglické slaniny přimícháme ke směsi a zbylou použijeme na ozdobu. Dozdobíme oblíbenými bylinkami a nahrubo nastrouhanou okurkou.

Salát Fantazie
Salát fantazie

Suroviny: 4 vajíčka, 150 g okurek Efko Delikates, ½ salátové okurky
50 g rukoly, 30 g hnědé čočky, 30 g tmavé zelené čočky, 20 g červené čočky, ½ červené cibule, 2 krajíce tmavého toustového chleba

Dresink: 150 g zakysané smetany, 1 lžíce ostré hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaných bylinek (petržel, estragon, kopr, pažitka, kerblík)

Vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na kolečka. Čočku vaříme postupně – nejdříve tmavě zelenou, po pár minutách k ní přidáme hnědou a nakonec červenou čočku, vše uvaříme do měkka. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Salátovou okurku spolu se sterilovanou okurkou nakrájíme na tenoučké nudličky (julliene).

Toustový chléb nakrájíme na kostičky a nasucho opražíme. Rukolu s okurkami, cibulkou a vajíčky střídavě pokládáme na talířek, proložíme opraženými toustovými krutonky a vařenou čočkou. Podáváme s dresinkem, který připravíme smícháním zakysané smetany, ostré hořčice, citronové šťávy a na jemno nasekaných bylinek.

 Jarní velikonoční paštika z Nebespánu

FOTO: Nebespán

Suroviny pro 6 osob: 400 g listového těsta, 400 g libového vepřového masa, 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle své chuti (nebo můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích, 150 g kvalitní šunky, 250 g zelených bylinek (doporučujeme z půlky čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí atp. podle vašich možností a chuti), 3 větší cibule, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 7 vajec + 1 žloutek (na potření), sůl, pepř + forma na biskupský chlebíček

Postup: Dejte vařit šest vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.

V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.

Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a skrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.

Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbyly cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte.

Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečicím papírem.

Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkovým nožem na chléb. Dobrou chuť!

Jarní bramborový salát

FOTO: Billa

Suroviny: 600 g malých brambor uvařených v celku, 100 g čerstvě vyloupaného hrášku, 100 g ředkviček, 1 vanička řeřichy (případně koriandr či kopr), 4 lžíce créme fraîche, 4 vejce, uvařená natvrdo (vařte asi 6 minut), sůl a pepř na dochucení

Postup: Hrášek povařte 4–5 minut a ihned zchlaďte v ledové vodě. Ředkvičky nakrájejte i s červenou slupkou na kolečka. Ve velké míse promíchejte brambory s hráškem, kolečky ředkviček, solí, pepřem a créme fraîche. Servírujte na talíře a posypte řeřichou. Dozdobte půlkami vajec.

Salát z medvědího česneku a mladého špenátu
Salát

FOTO: Náš Grunt

Suroviny: 100 g mladého špenátu, svazek medvědího česneku, 2 farmářská vejce, 1 rohlík (na krutonky)

Zálivka: 3 lžíce panenského slunečnicového oleje, 1 lžíce bio hořčice jemné, 2 lžičky bílého vinného octa, špetka soli

Postup: Špenát i medvědí česnek operte a osušte. Suroviny na zálivku vlijte do malé skleničky, důkladně protřepejte a promíchejte se salátem. Rohlík nakrájejte na malé kostičky a lehce osmahněte.

Salát podávejte s krutonky a nakrájeným vařeným vajíčkem.

Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka

FOTO: Klasa (2x)

Suroviny: 4–5 vařených vajec, 60 g tradičního českého másla, 1 ½ lžíce plnotučné hořčice, 2 balení sýru žervé, sůl, pepř, nasekaná pažitka
Postup:  Žloutky utřete s máslem, přidejte sýr, hořčici, špetku soli a pepře, nahrubo nastrouhané bílky, dochuťte nasekanou pažitkou a servírujte se škvarkovou bulkou.
Pštrosí vejce
Pštrosí vejce
Suroviny: 1 kg mletého masa – směsi vepřového a hovězího, 1 syrové vejce, špetka majoránky, drceného kmínu, pepře, lžička papriky, půl svazku nasekané pažitky, 50 g strouhanky a trochu navíc na obalení, lžička soli, několik lžic vody, 8 vařených vajec

Postup: Maso důkladně propracujte s vodou, vejcem, kořením a solí, případně směs zahustěte trochou strouhanky. Vejce oloupejte a obalte je masovou směsí, poté ještě obalte ve strouhance, budou křupavější.

Položte do pekáčku a pečte při 200 °C asi 30 minut. Podávejte s nakládanými okurkami a vařenými brambory.