Hlavní obsah

Žena zemřela ve 22 letech na rakovinu, na kontrolní test byla příliš mladá

Novinky, bok

Dvaadvacetiletá Jade Patemanová v pouhých dvaceti letech onemocněla rakovinou děložního hrdla (čípku). Po dvou letech bohužel nemoci podlehla. Ještě za svého života bojovala proti lékařskému nařízení, které určilo minimální věkovou hranici kontrolního testu, který by mohl na nemoc poukázat, na 25 let. Kdyby test mohl být prováděn ještě dříve, mohla mladá žena žít, tvrdí zdrcená rodina.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina děložního čípku se v poslední době vyskytuje i u velmi mladých žen. Nejvíce postiženou skupinou jsou ženy ve věku 45–55 let. Ilustrační foto

Článek

Mladá matka dvouletého chlapce onemocněla rakovinou děložního čípku koncem roku 2014, přesně diagnostikována u ní byla až v květnu 2015. Lékaři jí v té době oznámili, že nemoc již výrazně postoupila, dobu přežití určili na maximálně osmnáct měsíců.

Rakovina ale byla o dost agresivnější, než všichni čekali, a mladá žena počátkem února tohoto roku zemřela.

Ještě za života Jade veřejně bojovala za snížení věkové hranice, kdy je možné mladým ženám provést kontrolní děložní stěr, který by na možnost nemoci včas poukázal. Sama věřila, že kdyby tento test podstoupila (kvůli nízkému věku jí ho lékaři odmítli provést), měla by šanci na mnohem delší život.

Uváděný kontrolní stěr není určen k prokázání rakoviny. Spíše může zavčasu poukázat na různé abnormality, které by mohly později k výskytu rakoviny dospět.

V roce 2003 byla poradním výborem pro rakovinu děložního čípku (Advisory Committee on Cervical Cancer) zvýšena věková hranice kontrolního testu ve Velké Británií z dvaceti na 25 let. Lékaři se tehdy hájili tím, že ve dvaceti letech by u mladých žen mohl případný test způsobit více škody než užitku.

Je nám líto, ale nejde to

„Existuje celá řada lidí, kterým bylo řečeno: Je nám líto, ale nemůžeme vám pomoct,” cituje Dailymail z prohlášení Jade Patemanové z doby, kdy veřejně bojovala se zdravotníky i úřady.

„Myslím, že kdyby mi provedli stěr, když mi bylo dvacet, mohly být abnormální buňky odstraněny a já bych mohla žít. Místo toho se vyvinuly v rakovinu, která se rozšířila po celém těle,” uvedla žena jen několik málo dní před svou smrtí.

Nemoc se u ní prvotně projevila zánětem děložního čípku, na který jí lékař předepsal antibiotika. Když se podobný problém objevil po čase znovu, byla už odkázána na speciální kliniku. V té době už ale měla na děložním hrdle nádor o velikosti zhruba šest centimetrů, který se posléze rozšířil do lymfatických uzlin v břiše, hrudníku a krku.

I ve svém stavu se snažila pomáhat ostatním, to byla celá ona.
Yvonne Claudeová

Aby mohla strávit co nejvíce času se synem, podstoupila koncem roku 2015 chemoterapii. Jen pár týdnů poté lékaři zjistili rozšíření do jater a v tu chvíli už podle nich nebylo nic, co by pro ženu mohli udělat.

„I když odešla, jsem velmi hrdá na to, jak se ke své nemoci postavila. I ve svém stavu se snažila pomáhat ostatním, to byla celá ona,” uvedla její matka Yvonne Claudeová krátce po pohřbu. „I když si svého syna užila jen krátce, byla to skvělá matka. Byl celý její svět a nyní je on jediným mým spojením s dcerou,” dodala.

Příznaky rakoviny děložního čípku

Podle odborníků nemusí být prvotní příznaky jednoznačné, nebo se nemusí objevit vůbec, dokud není nemoc v pokročilejším stadiu. 

Ve většině případů je prvním náznakem abnormální krvácení. Obvykle se vyskytuje po sexu. Jakékoli neobvyklé krvácení by tedy mělo být z preventivních důvodů vyšetřeno. 

Mezi další příznaky se řadí bolest v pochvě či jejím bezprostředním okolí během pohlavního styku, nepříjemné zapáchající výtoky, bolest při močení. 

Při rozšíření nemoci se mohou objevit další komplikace s nemocí spojené, například zácpa, krev v moči, špatná schopnost ovládat močový měchýř, bolesti kostí, ale také otoky nohou, uvedl Dailymail.

Ve Velké Británii je ročně zaznamenáno 3000 případů rakoviny děložního čípku. V České republice ročně onemocní zhruba 1000 žen, z toho asi 400 na tuto nemoc zemře. Podle Státního zdravotního ústavu je rakovina děložního čípku po rakovině prsu druhým nejčastějším zhoubným nádorem mladých evropských žen ve věku 15–44 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám