Hlavní obsah

Častý úklid neprospívá lidskému zdraví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít čistou a elegantně vyhlížející domácnost je snem každé hospodyňky. Jenže pro to je v mnoha případech nutné uklízet téměř denně, především pokud jsou v rodině děti nebo domácí mazlíčci. Paradoxně ale právě každodenní úklid může v domácnosti výrazně zhoršovat kvalitu ovzduší.

Foto: Profimedia.cz

Čisticí prostředky jsou nezbytným pomocníkem při úklidu domácnosti. Pozor ale na jejich časté používání, které může mít negativní vliv na naše zdraví.

Článek

Nedávný britský výzkum, který si zadala společnost AeraMax, odhalil, že až 81 % lidí, kteří trpí respiračními, dermatologickými potížemi nebo alergiemi, je postiženo  především kvůli špatnému ovzduší v domácnosti.

V rámci studie její vedoucí Julie Riggsová, odbornice na čistotu domácího ovzduší, a porota složená z dalších odborníků provedly společně podrobný průzkum v 55 domácnostech. V rámci toho odborníci představili několik základních domácích prací, kterými sebe a své blízké lidé nejvíce ohrožují na zdraví. Podrobné informace přinesl server Express.

Praní

Málokterá domácnost má vlastní sušárnu, případně možnost věšet vyprané prádlo venku. Tudíž nejpravděpodobnější variantou sušení, pokud není v domácnosti ani sušička, je věšení prádla na sušáku doma, v některé z místností. Jako pravidelnou možnost sušení to uvedlo 72 procent dotazovaných domácností.

Jenže to znamená v přepočtu až 1,9 litru vlhkosti v bytě navíc. Ta napomáhá většímu rozšíření bakterií, různých hub a plísní, což způsobuje dýchací problémy. Nadměrnou vlhkost v domácnosti lze zaznamenat podle zvýšené kondenzace na oknech, případně podle nelibého pachu, který vlhko provází hlavně v případech, když se v domácnosti pravidelně nevětrá.

Bělidla a čističe 

Nezbytnými pomocníky v každé domácnosti jsou různé čističe, například na vodní kámen, rez či zašlé povrchy. Mnohé z nich pro lepší účinnost obsahují řadu chemických složek, které při uvolňování do ovzduší mohou vést k podráždění sliznic nebo dýchacích cest.

Při častějším kontaktu s těmito látkami mohou být členové rodiny vystaveni vyššímu výskytu některých onemocnění, převážně chřipky či angíny.

Luxování 

Tato domácí činnost je pomocníkem i potenciálním problémem v jednom. A to hlavně v případě, pokud je v domácnosti vícero koberců. I v jediném kusu se ale drží prach, roztoče, spory plísní a také chemické výpary z čisticích prostředků, které se k jejich údržbě používají.

Při samotném luxování, které má koberec těchto nečistot zbavit, se tak některé dostanou do ovzduší, čímž mohou citlivější jedince dráždit, případně vyvolávat alergie nebo astma. K jejich uvolňování ale dochází i při běžném průchodu přes koberec.

Třicet šest procent respondentů uvedlo, že luxují jednou týdně, třetina (33 %) pak 2–6krát v průběhu týdne.

Vaření 

Vaření je oblíbenou, ale v některých případech také potenciálně nebezpečnou aktivitou. A to hlavně v domácnostech, které používají plynové sporáky či trouby. Podle autorů studie plynové hořáky způsobují nárůst vnitřních koncentrací oxidu dusičitého o zhruba 25–33 procent v létě, v zimě pak o 35–39 procent.

Oxid dusičitý dráždí sliznice, může stát za výskytem řady respiračních onemocnění.

Osvěžovače vzduchu

Že se osvěžovače vzduchu používají pouze v případech, kdy ovzduší v některé z místností nelibě voní, není už dávno pravda. Data z průzkumu ukázala, že téměř 48 % všech obyvatel používá různé vonné svíčky či aerosoly i v případech, kdy je trápí deprese, úzkost, letargie, a dokonce i bolesti hlavy.

Jak ale odborníci varují, právě látky obsažené v těchto přípravcích mohou samy o sobě způsobovat letargii nebo deprese. Jejich používání tak není dvakrát vhodným pomocníkem.

Domácí mazlíčci 

Domácí mazlíček, ať už pes, kočka nebo třeba králík, je možná plnohodnotným členem domácnosti, bohužel ale také jedním z největších alergenů vůbec. Ve spojitosti s jejich chovem se nejčastěji objevuje u členů rodiny astma nebo zánět spojivek.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč děti nerady uklízejí své pokoje

Pro dospělé obrovský nepořádek, pro malé děti systém, kterému rozumí a dobře se v něm orientují. I tak by měli dospělí na konání svých dětí pohlížet. A něco na...

Neobvyklé afrodiziakum, které ženy potěší

Rozemletý roh nosorožce, ústřice, kořeny různých tajemných rostlin, chřest. To jsou jen některé prostředky, které podle „zaručených” zpráv mají povzbuzovat...

Výběr článků

Načítám