Hlavní obsah

Káva snižuje riziko ucpávání tepen, ukazuje nová studie

Novinky, ema

Milujete kávu, ale nevíte, jestli několik šálků denně nemůže mít negativní vliv na vaše zdraví? Některé studie spojují účinky kávy s rizikovými faktory pro srdce, jako je například zvýšený cholesterol a krevní tlak. Korejští vědci vás však uklidňují. Podle nich je káva zdraví velmi prospěšná.

Foto: Profimedia.cz

Vědci z Koreje tvrdí, že káva může mít pozitivní vliv na zdraví srdce.

Článek

Ucpávání tepen, které vede k srdečním onemocněním, je jedním z nejznámějších rizikových faktorů pro zdraví člověka. Vědci z Koreje ovšem přišli s tvrzením, že pitím několika šálků kávy denně můžeme toto riziko ucpávání tepen zásadně snížit.

Studovali kvůli tomu více než 25 000 lidí, kteří podstoupili běžná zdravotní vyšetření. V rámci toho se ukázalo, že u těch, kteří vypili tři až pět šálků kávy denně, bylo zjištěno snížené riziko srdečních chorob, píše BBC.

Káva předmětem spekulací

Zjištění vědců znovu otevřelo diskusi o tom, zda je káva prospěšná pro zdraví srdce či nikoliv. Existuje totiž mnoho nejasností, co se účinku oblíbeného nápoje na lidské srdce týče. Některé studie spojují účinky kávy s rizikovými faktory pro srdce jako například se zvýšeným cholesterolem a krevním tlakem. Jiné ovšem naznačují, že káva může být prospěšná.

Bohužel o tom stále neexistuje žádný přesvědčivý důkaz, ovšem nejnovější výzkumy z Jižní Koreje, publikované v časopise Heart, vedou k dalším spekulacím.

Ve studii vědci použili lékařské skeny, aby mohli odborně posoudit zdraví srdce. Specializovali se přitom na zkoumání koronárních tepen, které zásobují srdce krví. V případě aterosklerózy (kornatění tepen) se tuk ukládá a hromadí ve stěnách tepen.

Žádný ze zaměstnanců, kteří se účastnili korejské studie, neměl žádné známky srdeční nemoci, ale u jednoho z deseti byly zjištěny usazeniny vápníku ve stěnách věnčitých tepen. Díky pozorování tohoto jevu se může včas předejít právě nebezpečné srdeční chorobě.

Podle Korejců káva srdci prospívá

Vědci dále porovnávali výsledky testů se spotřebou kávy, přičemž brali v úvahu i další faktory, jako je kouření, cvičení a rodinná anamnéza. U lidí, kteří vypili hned několik šálků kávy denně, bylo méně pravděpodobné usazování vápníku v tepnách než u těch, kteří kávě příliš neholdují nebo ji nepijí vůbec. Autoři výzkumu zároveň ale upozorňují, že je potřeba dalších výzkumů pro to, aby se pravdivost jejich výzkumu potvrdila.

Káva obsahuje kofein, což je stimulant, není ovšem zcela jasné, zda je pro tělo zdravý či nikoliv.

Victoria Taylorová z British Hearth Foundation říká, že i když tato studie upozorňuje, že zřejmě existuje souvislost mezi pitím kávy a sníženým rizikem chorob srdce, je zapotřebí dalších výzkumů, aby ukázaly, co přesně je toho důvodem.

„Musíme se postarat o zobecnění těchto výsledků, protože jsou založeny pouze na výzkumech na jihokorejské populaci, která se odlišně stravuje, ale má také jiný životní styl a návyky,“ řekla Taylorová.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Kolik denně vypijete šálků kávy?
1 - 3 šálky
81,3 %
3 - 5 šálků
15,9 %
5 a více
2,8 %
Celkem hlasovalo 999 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám