Hlavní obsah

Za obezitu mohou i potravinářská aditiva pro zlepšení chuti a konzistence

Novinky, das

Možná vás také zajímá, proč některé běžné potraviny mají delší trvanlivost, než tomu bylo před lety, stejně tak proč je řada výrobků tak nadýchaná a hladká či krémová a vy toho doma sami nemůžete nikdy dosáhnout. Mohou za to přidané chemické látky v potravinách, tzv. emulgátory. Bohužel stále častěji se začíná ukazovat, že tyto látky nejsou pro lidský organismus tak nezávadné, jak se doposud myslelo.

Foto: Profimedia.cz

Trvanlivý chléb či nadýchaná, jemná textura margarínu může vzniknout v důsledku použití emulgátorů.

Článek

To potvrzuje i nejnovější vědecká studie zveřejněná v odborném časopisu Nature. Podle ní tyto umělé látky v potravinách mohou změnit střevní bakterie či mikrobiom, což může vést ke střevním zánětům, které mohou vyústit v tzv. metabolický syndrom, obezitu a další zdravotní problémy.

Američtí vědci z Biomedical Sciences krmili myši polysorbátem 80 a karboxymethylcelulózou – tedy dvěma nejčastěji využívanými emulgátory v potravinách. Myším podávali dávky emulgátorů v ekvivalentním množství, jež se běžně používá v potravinářském průmyslu.

U všech myší byly zaznamenány biologické změny ve střevech spjaté se záněty. Pozměněné bakterie byly schopné pronikat i do husté vrstvy hlenu, která lemuje střeva. Navíc se ve střevech zvýšilo množství proteinů flagelinu a lipopolysacharidu, které aktivují zánětlivou reakci organismu. Všechny tyto změny vedly k abnormálním reakcím imunitního systému, v jejichž důsledku u myší docházelo k přejídání, obezitě, hypoglykémii a inzulínové rezistenci.

Změny střevní mikroflóry nelze bagatelizovat

Aby vědci měli jistotu, jednu skupinu myší geneticky upravili tak, aby postrádaly střevní bakterie. Krmili je stejně jako ostatní, přičemž u těchto myší k žádným změnám nedocházelo. Podle vědců je to tak jasný důkaz toho, že změny střevní mikroflóry nelze bagatelizovat, jelikož vedou k celé řadě chronických zánětů ve střevech.

Přestože tato zjištění se teprve začnou testovat přímo na lidech, vědci je berou jako zlomová. Narušují tak zejména v Americe nedotknutelnost tvrzení, že hojně využívané emulgátory lidskému zdraví neškodí, a to přestože jiné země už některé látky v souvislosti s hrozbou ADHD, alergií a rakoviny zakázaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám