Hlavní obsah

Zacvičte si v práci. Předejdete bolesti zad

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ach ta bedra, také vás trápí? Máte sedavý způsob života nebo zaměstnání a celodenní sezení je pro vás čím dál víc bolestivé? Chronickou bolestí zad trpí podle statistik lékařů až 40 procent Čechů a hlavním důvodem je právě několikahodinové sezení v průběhu dne. Proto přinášíme rady a pár cviků, podle kterých se můžete protáhnout i v pracovní době.

Cvičení vseděVideo: Novinky

 
Článek

O potřebě procvičit se hodně vypovídá styl našeho posezení u stolu v průběhu dne. Jakmile začnete vysouvat bradu dopředu, hrbit se nebo se choulit do židle, je nejvhodnější čas se protáhnout, ať už vestoje, či vsedě.

„Nejdůležitější radou je protáhnout se při jakékoliv příležitosti. Vůbec se v ničem neostýchat a protáhnout se kdykoliv to půjde. Stačí si zacvičit pár cviků, čímž docílíme lepšího pocitu a pracuje se hned lépe,“ radí lektorka programu Vnímej své tělo Veronika Vidomusová.

Pravidlo pravých úhlů

Než zasednete ke stolu a pustíte se do práce, je dobré naladit se na celý den například dechovými cviky. Důležité je sedět na sedacích kostech, mít napřímenou pánev, nohy jsou rozkročené na šířku pánve, tak aby koleno směřovalo na ukazováček u chodidla. Dlaně položíme na stehna a otočíme ke stropu. Hlava se mírně vznáší, čímž dochází k uvolnění meziobratlových plotének a svaly jsou správně uvolněné k bráničnímu dýchání.

„U cviků vsedě je důležité pravidlo pravých úhlů. Kolena mají být v pravém úhlu, lokty položené na stole rovněž v pravém úhlu. Dýchejte a vydechujte nosem, kdy výdech by měl být delší než nádech. Snažte se nadechovat do šířky žeber. Při výdechu žebra jakoby sevřete do korzetu,“ uvádí lektorka.

Při cvičení můžete využít také zeď, a to zejména při protažení ramenního a prsního svalu, který bývá zkrácený a přitahuje rameno dopředu, čímž dochází k hrbení.

Foto: Novinky

Protažení těla ve stoje

Nebo ruce upažte do úrovně ramen a zápěstí ohněte tak, aby dlaně směřovaly ke stropu a prsty směrem ven. S výdechem točíte dlaněmi do kruhu, kdy vnímáte protažení tricepsů a bicepsů.

Cvičení vestojeVideo: Novinky

„Bolestem zad můžete předcházet i správným sezením. Mnoho z nás se totiž u počítače hrbí a při nesprávném držení těla nejvíce trpí krční a bederní páteř. Nohy tedy mějte kolmo k zemi. Je důležité při sezení nedávat nohu přes nohu. Dochází tak k prodloužení celé dolní končetiny, což má za následek špatné postavení pánve a páteře,“ doporučuje Veronika Vidomusová.

Pokud tak sedíme den co den doma nebo v kanceláři, může dojít i k vychýlení obratle a vyhřeznutí meziobratlové ploténky.

Je důležité respektovat pravidlo pravých úhlů. Základem je také správně polohovaná židle a stůl. Židle by měla být nastavena tak, aby byl pravý úhel v kolenou. Opěradlo židle by zároveň mělo podpírat vaši bederní páteř. Případně je dobré dát si mezi lopatky a opěradlo overball. Běžná výška psacího stolu je 75 cm při průměrné výšce dospělého člověka, tedy 160 až 195cm. Když dáme ruce na stůl, měly by být rovněž v pravém úhlu.

Reklama

Související články

Vědci objevili vypínač bolesti

Mučivé chronické bolesti způsobené rakovinou kostí bude možné odstranit aktivací jediného receptoru v těle. Podle týmu profesorky Daniely Salveminiové...

Výběr článků

Načítám