Hlavní obsah

Chcete zhubnout? Dejte si dezert před hlavním jídlem

Novinky, bok

Rozjezd nového roku a hubnutí jdou ruku v ruce. A to nejen kvůli kilům navíc z vánočního cukroví, ale hlavně kvůli předsevzetím, která si mnohdy ve snaze udělat pro sebe něco dobrého dáváme. Způsobů, jak toho dosáhnout, je celá řada. Jedna z nejnovějších metod hubnutí má navíc tu výhodu, že se u ní nemusíte vyhýbat sladkému.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatek krevního cukru může být důvodem, proč máte i po obědě stále hlad a chuť na sladké. Zkuste si tak ještě před jídlem zahřešit a dát si nejdřív malý dezert. Prý se tím vyhnete následnému přejídání.

Článek

Lidem, kteří chtějí zhubnout, je všeobecně kromě pravidelného pohybu také doporučováno změnit způsob stravování, což mimo jiné zahrnuje i výraznější omezení sladkého.

Jenže ne každý člověk má dostatečnou vůli omezit něco, co ho neustále láká. Dříve nebo později se tak řada jedinců dostane do situace, kdy se buď začnou v nestřežených chvílích tajně „ládovat” sladkým, nebo s dietním programem, potažmo zdravějším jídelníčkem, skončí zcela.

Nová metoda hubnutí, kterou před nedávnem představil server Dailymail, ale nic takového nevyžaduje. Ba naopak, sladké v jídelníčku zůstat může, a dokonce se dobroty v podobě různých dezertů či dortíků, které si rádi dopřáváme po obědě, mohou konzumovat jako první.

Neomezovat se, jen přesouvat pořadí

Základem daného hubnoucího programu totiž není omezení, ale spíše přesunutí pořadí jednotlivých jídel. Odborníci z Imperial College v Londýně podle průzkumů došli k přesvědčení, že pouhé přemístění jídel bohatých na cukry na první místo v konzumaci pomůže udržet následné chutě lidí pod kontrolou.

Studie se specificky zaměřila na glukózu a cukr v dortech, čokoládách a dezertech, které si rádi dopřáváme po jídle a které jsou největším zdrojem energie pro náš mozek. Důležitý je především protein zvaný glukokináza, který sleduje, jaký příjem krevního cukru má člověk v těle.

Je-li hladina příliš nízká, mozek nás nabádá, abychom jedli jídlo bohatší na cukry. Tím spíše pak hrozí, že se po zdravějším obědě nebo večeři „dojíme” naprosto nezdravými dezerty. Čím menší hladina daného proteinu navíc je, o to pomaleji tělo zjišťuje, jaká je hodnota krevního cukru. Více glukokinázy tak představuje menší riziko chutě na sladké.

Člen výzkumného týmu doktor James Gardiner podle různých testů na krysách naznačuje, že úspěšný způsob hubnutí a omezení chutí na sladké by tak mohl být právě v tom, že se tělu dodá potřebný cukr již na počátku jídla. Mozek tak rychleji zjistí, že potřebná hladina krevního cukru byla dosažena, a nebude nabádat tělo k jeho další konzumaci, což se projevuje především přejídáním.

Sladký začátek, zdravé pokračování 

Aby ale byla zaručena alespoň nějaká úspěšnost, není prý vhodné mít složeny všechny chody jídla ze sladkých pokrmů. Tělu, specificky mozku, by totiž prý kupodivu trvalo déle, než by zhodnotilo, že bylo dosaženo potřebné hladiny cukru.

Vhodné je tak dát si před jídlem jen nějaký malý sladký pudink či dortík. Aby ale mělo hubnutí vůbec nějaký smysl, je potřebné poté konzumovat mnohem zdravější jídla, nejlépe tzv. středomořskou stravu bohatou na luštěniny, ryby, ovoce a zeleninu. A samozřejmě si už po obědě nedávat žádný další dezert.

Jak odborníci s mírným optimismem uvádějí, výsledky výzkumu, který byl uveřejněn v časopise Journal of Clinical Investigation, by mohl po podrobnějším průzkumu vést i k vývoji nových léků na obezitu, které by pracovaly právě se zmiňovaným proteinem – glukokinázou.

Reklama

Výběr článků

Načítám