Hlavní obsah

Kvalita spermií odráží celkové zdraví

Špatná kvalita spermií může signalizovat závažné zdravotní problémy, jako je vysoký krevní tlak a hormonální poruchy, domnívají se lékaři. Postižení mohou být dokonce i muži mladší třiceti let. Podle odborníků je také prokázáno, že muži s tímto problémem častěji umírají na srdeční problémy.

Foto: Profimedia.cz

Kvalita spermií může znamenat závažný zdravotní problém.

Článek

Profesor Michael Eisenberg ze Stanford University of Medicine upozorňuje na všeobecně známý fakt, že 15 procent všech párů má problémy s neplodností, a za polovinou těchto případů se skrývá problém s kvalitou spermií. „Měli bychom věnovat více pozornosti těmto miliónům mužů, kteří trpí problémy s plodností. Neplodnost je varování. Problémy s reprodukcí totiž mohou poukazovat na vážná zdravotní rizika.”

Lékaři říkají, že by mužům, kteří mají problémy s kvalitou spermií, měly být provedena důkladná lékařská vyšetření, která by mohla odhalit příznaky zdravotních problémů. Pokud by bylo možné je zaléčit, je pravděpodobné, že by se kvalita semene mohla zlepšit, uvádí deník DailyMail.

Muži rutinně poskytovali vzorky spermatu k prozkoumání, přičemž výzkumní pracovníci posuzovali charakteristiku vzorku, co se týče objemu, koncentrace a pohyblivosti spermií.

Nová studie zkoumala lékařské záznamy 9387 mužů ve věku od 30 do 50 let. Výzkum probíhal v letech 1994 a 2011 a cílem bylo zjistit a určit příčinu mužské neplodnosti. Byl publikován online v deníku Fertility and Sterility.

Neplodnost je varování

Asi v polovině případů byl problém v abnormalitě spermatu. Téměř polovina (44 procent) všech mužů, jejichž věkový průměrný věk byl 38 let, trpěla kromě problému s neplodností ještě dalším zdravotním problémem. Šlo především o specifická onemocnění oběhové soustavy, zejména vysoký krevní tlak, cévní a srdeční onemocnění.

„V postižených vzorcích bylo spousta mužů, kteří trpí problémy s vysokým krevním tlakem, což pro nás byla velmi důležitá informace,” řekl profesor Eisenberg. V mnoha případech se ale také ukázalo, že muži, již trpí problémem s neplodností či kvalitou spermií, trpí kožními problémy nebo hormonální nerovnováhou. Souvislost ovšem není známá, uvádí vědci.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Zdraví muže silně koreluje s kvalitou jeho semene. A vzhledem k tomu, že procento těchto problémů stoupá, měli bychom tento fakt vzít v potaz a začít zkoumat celkové zdraví jedince,” dodává Eisenberg.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrozivý trend: Muži budou v roce 2060 neplodní

Za uplynulých 25 let se počet spermií u mužů snížil o více než šedesát procent. Podle lékařů jde doslova o katastrofu. Za 15 až 20 let může být až polovina...

Výběr článků

Načítám