Hlavní obsah

Kouření má na svědomí polovinu případů rakoviny močového měchýře

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouření je zlozvyk, který způsobuje řadu onemocnění. V první řadě rakovinu plic. Méně se už ví, že může také za více než polovinu případů rakoviny močového měchýře.

Foto: Profimedia.cz

Nádor v močovém měchýři.

Článek

Rakovina močového měchýře je bohužel docela častým onemocněním. Každý rok se v Česku objeví na 2000 nových případů. Třikrát častěji postihuje muže než ženy a je prokázáno, že přibližně 65 % případů tohoto onemocnění u mužů je vyvoláno právě cigaretovým kouřem. Když kuřák se svým zlozvykem skončí, riziko onemocnění klesne po čtyřech letech dokonce až o 40 %.

„Kouření může za přibližně třetinu všech případů tohoto onemocnění u žen a více než polovinu všech případů u mužů. Kuřáci mají také častěji agresivnější typy nádorů než nekuřáci, onemocnění má horší prognózu a vyšší riziko opakování. Riziko onemocnění stoupá s počtem vykouřených cigaret,“ vysvětlil MUDr. Marek Babjuk, předseda České urologické společnosti.

Nejčastější příznak – krev v moči

Nejčastějším příznakem rakoviny močového měchýře je krev v moči. Pokud se objeví, měla by velmi rychle následovat návštěva lékaře. „Přítomnost krve v moči nemusí být doprovázena bolestí ani dalšími příznaky. Krví zbarvená moč by tak měla být jasným signálem k návštěvě urologa,“ říká MUDr. Jana Horáková z urologického oddělení nemocnice v Českých Budějovicích.

Nezáleží přitom na množství krve, to může být různé. Onemocnění může být provázeno výjimečně i bolestí při močení nebo častým nutkáním na močení, příznaky tak mohou být podobné jako při zánětu močového měchýře nebo močové trubice. V pokročilých stadiích onemocnění může být nádor měchýře také hmatatelný v podbřišku.

Čas je důležitý

Jako při každém vážném onemocnění je i v léčbě rakoviny močového měchýře důležitá včasná diagnostika. Díky moderním metodám diagnostiky a léčby je většina případů onemocnění úspěšně vyléčena, zejména pokud se jedná o tzv. povrchový nádor, který neprorůstá do hlubších vrstev stěny močového měchýře. Tyto nádory lze obvykle vyléčit endoskopickou cestou, pacienti však musí být sledováni i po ukončení léčby, protože existuje riziko, že se onemocnění vrátí.

Reklama

Související články

Každý má pocit, že rozumí rakovině

Lidé, kteří jsou onkologicky nemocní, se velmi často setkávají s určitými nepříjemnými reakcemi okolí. Téměř každý má totiž pocit, že právě jejich rakovině...

Rakovina prostaty neznamená konec mužství

Rakovina prostaty je druhým nejčastějším zhoubným nádorem u českých mužů. Počet nemocných každým rokem stoupá. Když si muž vyslechne diagnózu, začnou se mu...

Výběr článků

Načítám