Hlavní obsah

Je máslo zdravé? Vědci vyvracejí největší omyl svých předchůdců

Novinky, das

Několik desítek let jsme z úst lékařů slyšeli o škodlivosti nasycených tuků, které byly považovány za hlavní příčinu onemocnění srdce a cév, obezity, ale i cukrovky. Dnes toto tvrzení lékaři vyvracejí a považují ho za největší chybu desetiletí.

Foto: Profimedia.cz

Démonizace nasycených tuků byla založena na chybných údajích.

Článek

„Desítky let jsme tvrdili, že nasycené tuky, jež jsou obsaženy v živočišných tucích, jsou špatné pro naše zdraví. Považovali jsme je za hlavní příčinu onemocnění srdce, cukrovky a obezity. Ale teď se ukázalo, že hlavními viníky těchto chorob je cukr, rafinované sacharidy a průmyslově zpracované potraviny," vysvětlují vědci pro renomovaný magazín Time.

Čtyřicetiletá démonizace nasycených tuků totiž byla založena na chybných údajích. Rozsáhlý výzkum, při kterém vědci prověřili přes 72 studií, se nezaměřoval konkrétně na máslo, ale na tuky obecně. Přičemž nejhůře dopadly transmastné kyseliny (tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem zvaným hydrogenace). Podle vědců právě tyto tuky mohou za vysokou hladinu špatného cholesterolu LDL a naopak za nízkou hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Trans tuky nejsou nasycené

„Vždycky jsme tvrdili, že nasycené tuky zvyšují hladinu špatného LDL-cholesterolu," vysvětluje pro deník Today odbornice přes výživu Joy Bauerová a dodává: „Nicméně dnes už víme, že existují dva různé druhy částic špatného cholesterolu – malé a husté (spojované s onemocněním srdce) a pak velké a nadýchané (považovány za benigní). Přičemž nasycené tuky zvyšují hladinu větších částic, které nejsou tak škodlivé.”

Ve skutečnosti tak rafinované sacharidy (bílý chléb, rohlíky, suchary, sušenky či soda), které zvyšují ty menší částice LDL, jsou nebezpečnější.

„Bohužel právě v 70. letech minulého století jsme na základě špatného vyhodnocení výzkumu začali nahrazovat méně škodlivé tuky mnohem nebezpečnějšími trans tuky a rafinovanými sacharidy," upozorňuje Bauerová.

To je i důvod, proč rizika onemocnění srdce neklesala ani při rádoby zdravějším způsobu stravování. Trans tuky byly obsažené především v margarínech a levných rostlinných tucích a v některých jsou dodnes, i když většina renomovaných výrobců již změnila výrobní postup a jejich margaríny i oleje tyto tuky obsahují v minimálním množství. Bohužel řada levných rostlinných tuků se stále využívá k přípravě polotovarů (někdy i těch rádoby zdravých) a pak také pečiva, cukrovinek, chipsů, salátových zálivek, majonéz či cereálních tyčinek apod.

„Pokud máte rádi máslo, pak se nebojte jej přidat do stravy, ať už do zeleninových příloh či jen tak na chleba. Samozřejmě v malém množství a totéž platí pro plnotučné mléko či smetanu. Nicméně minimalizujte sacharidy, a to jak v pokrmech, tak nápojích," radí Bauerová.

Tajemství tkví v malém množství

S velmi zajímavým zjištěním přišli angličtí vědci z University of Cambridge, kteří také zpochybnili spojení mezi špatnými tuky (jako jsou máslo a sádlo) a onemocněním srdce. Zároveň ale také popřeli účinnost polynasycených mastných kyselin (těch dobrých), jež jsou obsaženy v rybách, ořeších či v rostlinných tucích, že snižují riziko srdečních onemocnění.

Zjištění nedávno potvrdil i vědec Fred Kummerow, který je považován za průkopníka výzkumu transmastných tuků a jejich vlivu na onemocnění srdce. Podle něho mírné množství nasycených tuků v másle, sýru či mase nezanáší tepny a naopak v menším množství mohou být tělu dokonce prospěšné. Tajemství tkví ale právě v množství těchto tuků. Pokud se lidé budou od rána do večera cpát živočišnými tuky, jejich zdraví to rozhodně neprospěje. I zde tedy platí „všeho s mírou".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám