K tradičním velikonočním cukrovinkám patří jidáše z kynutého těsta. Nejčastěji mají podobu různě zamotaných uzlů nebo válečků – mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Naopak symbolem Krista je beránek z piškotového těsta, sypaný cukrem nebo politý čokoládovou polevou.

Tradiční mazanec

Nejstarším doloženým velikonočním pečivem u nás je mazanec. Dříve se připravoval na slaný způsob. Přidával se do něj například strouhaný sýr, telecí nebo uzené maso. Sladká varianta, která je v současnosti běžnější, se v kuchařkách objevila až koncem 18. století.

Mazanec, nebo také velikonoční bochník, se tradičně pekl na Bílou sobotu a na Boží hod velikonoční (Velikonoční neděle) se ráno nesl do kostela k vysvěcení.

„Mazanec na vrchu zdobí kříž, který je připomínkou Kristova utrpení. Pekl se z kynutého těsta, podobně jako vánočka, ale zpravidla obsahoval více vajec, používalo se i odlišné koření. Nejstarší recepty na mazanec, které pocházejí již z přelomu 15. a 16. století, neobsahují cukr, do těsta se místo něj přidávala sladká smetana nebo sladký tvaroh,” vysvětluje Adéla Dittmannová z pekařství MrBaker.

Z koření se do těsta dával šafrán nebo třeba hřebíček. Složení těsta záviselo jednak na majetkových poměrech rodiny, jednak na tom, komu byl mazanec určen. Nejobyčejnější byl mazanec z prostého kynutého těsta, pro hosty se mazanec obohatil rozinkami, mandlemi a případně také sladkým tvarohem, který těsto učinil kypřejší. V majetnějších rodinách se pekl menší bochánek pro každého člena, chudší domácnosti měly jen jeden velký mazanec, který se rozkrájel na menší díly.

Čokoládová vajíčka a další figurky

Čokoládové figurky s velikonočními motivy u nás nemají takovou tradici jako ve Francii. „Tam se Velikonoce slaví také v rodinném kruhu a zdobená čokoládová vejce a další figurky jsou součástí svátečního stolu,” vysvětluje Jakub Bureš z pekařství Paul.

S čokoládou ale opatrně. Je zbytečné se jí zcela vzdávat, nicméně nic se nemá přehánět ani o Velikonocích. „Rodiče by měli hledět především na kvalitu čokoládových figurek. Naprosto ideální by bylo, kdyby čokoláda obsahovala alespoň 75 % kakaa,” doporučuje  Hana Knížková, nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí.

Jidáše
Jidáše

FOTO: Klasa (2x)

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 200 ml polotučného mléka, 100 g květového medu, špetka soli, půl kostky droždí, 150 g farmářského másla, 2 žloutky z podestýlkových vajec, hřebíček na dozdobení, rozšlehané vajíčko nebo zbylé bílky na pomašlování a mandle na posypání
Postup: Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce, přidejte žloutky, med, prosátou mouku a sůl. Přidejte máslo a vše vymíchejte ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy a není krásně hladké. Nechte hodinu v teple kynout, poté propracujte a rozdělte na 18 menších kousků. Z každého vytvořte uzlík. Protože se někde jidášům říká „ptáčky“, můžete je také dozdobit hřebíčky, které do těsta zapíchnete jako oči. Nechte půl hodiny až hodinu vykynout, poté potřete vajíčkem nebo bílky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud nejsou krásně zlaté.
Boží milosti
Boží milosti
Suroviny: 250 g hladké mouky, 2 lžíce Božkova tuzemského, 3 lžíce octa kvasného lihového, 1 vejce, kůra z půlky citrónu, 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, bílý jogurt, špetka soli, směs oleje a škvařeného sádla, moučkový cukr na obalení

Postup: Mouku prosejte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte tekuté ingredience a přidejte sůl a citrónovou kůru. Zpracujte v dokonale hladké těsto a nechte v lednici aspoň půl hodiny odpočívat.

Poté vyválejte na plátky tenké zhruba 3 mm a rozkrájejte rádýlkem na čtverečky. Každý můžete ještě uprostřed jemně naříznout.

Smažte ve vysoké vrstvě tuku do zlatova, po upečení nechte okapat na papírových utěrkách a poté pocukrujte. Nejlepší jsou ještě teplé.

Čokoládové velikonoční hnízdo
Dort čokoládové hnízdo

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 4 vejce, 100 g cukru krupice, 60 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky, 4 lžičky oleje, 50 g kakaa.

Krém: 2 kelímky smetany na šlehání, 50 g nugety, 120 g čokolády na vaření.

Zdobení: 100 g čokolády na vaření, 110 g marcipánu (mléčné modelovací hmoty), 50 g kakaa, potravinářské barvivo

Postup: Oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem. Pak zlehka vmícháme žloutky s olejem a na závěr i obě mouky s kakaem. V kulaté formě pečeme 30 minut při 180 °C. Hotový korpus vykrájíme do tvaru hnízda.

Ušlehanou smetanu zlehka smícháme s rozpuštěnou čokoládou a nugetou, krémem promažeme hnízdo (lze prokapat i šťávou z kompotu či alkoholem) a necháme ztuhnout. Zbytkem krému potřeme povrch dortu, který pak polepíme hoblinkami čokolády a zaprášíme kakaem. Dovnitř vložíme žluté kačenky a vajíčka z marcipánu.

Finský velikonoční chléb

FOTO: Fiskars

Suroviny:

Těsto: 2,5 až 3 hrnky chlebové mouky, 4,5 kávové lžice aktivního sušeného droždí, 2 lžíce cukru a poté ještě 1/4 hrnku, 1/4 kávové lžíce soli, 1/2 hrnku vody, 1/4 hrnku měkkého másla nebo tuku na pečení, 3 celá vejce, 1 kávová lžíce strouhané citrónové kůry, 1 kávová lžíce strouhané pomerančové kůry, 1/2 hrnku rozinek, 1/2 hrnku nasekaných mandlí

Krémová pomazánka: 1 balení (230 gramů) měkkého smetanového sýru (např. mascarpone), 2 lžíce mléka, 1/2 kávové lžíce vanilky nebo 1 vanilkový cukr, 1/8 kávové lžíce soli, 2 hrnky moučkového cukru


Postup: V malé mixovací míse ušlehejte z vaječných bílků sníh a postupně přidejte ¼ hrnku cukru. Ve velké míse vhodné na mixování smíchejte 1 hrnek mouky, droždí, 2 lžíce cukru a sůl a dobře vyšlehejte. Přidejte vodu o teplotě asi 50 °C, máslo a vaječné žloutky. Šlehejte nízkou rychlostí do zvlhnutí, poté 3 minuty na střední rychlost. Ručně vmíchejte pomerančovou a citrónovou kůru, rozinky a mandle. Pozvolna pečlivě vmíchejte vyšlechané bílky a vytvořte měkké těsto. Přesuňte těsto na pomoučněný vál a propracujte jej, dokud nebude hladké a pružné, asi 3 až 5 minut. Těsto dejte do lehce vymazané mísy (olejem). Zakryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Vyndejte těsto. Na pomoučeném válu z těsta vytvořte obdélník. Zarovnejte okraje a těsto dejte do vymazané chlebové nádoby o rozměrech cca 23x13 cm. Ostrým nožem udělejte podélný řez asi 6 mm hluboký středem bochníku. Přikryjte a nechte odstát na teplém místě, až řez bude skoro neviditelný. Pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C, dokud nebude bochník zlatavě hnědý. Vyndejte z formy a podávejte teplý nebo studený.

Příprava pomazánky: V malé misce smíchejte smetanový sýr, mléko, vanilku a sůl. Šlehejte do hladka. Dle chuti přidejte moučkový cukr a šlehejte, dokud pomazánka nebude nadýchaná.


Hrníčkový velikonoční beránek

FOTO: Mlékárna Valašské Meziříčí

Suroviny: 4 vajíčka (žloutky zvlášť), 1 hrnek moučkového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, trošku citrónové kůry, 1 bílý jogurt, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Postup: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva, přilijeme bílým jogurtem a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Středně velkou formu na beránka vymažeme a vysypeme moukou, předehřejeme troubu a pečeme zhruba 45 minut. Hotového beránka pocukrujeme, pod krk uvážeme mašli, očička vpíchneme z hřebíčku a nosánek ozdobíme rozinkou.

Opilá vejce
Opilá vejce

FOTO: Hera (3x)

Suroviny pro 6 ks: 200 g bílé čokolády, 50 g tmavé čokolády
Náplň: 250 ml mléka, 60 g kukuřičného škrobu, 80 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 200 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 80 ml vaječného likéru

Postup: Do silikonové formy vlijeme rozpuštěnou čokoládu a po vychlazení pomocí kartáčku nastříkáme tmavou čokoládou skvrnky.

Mléko přivedeme k varu společně s cukrem a vanilkou, poté přidáme škrob a dobře provaříme. Sundáme z tepla a šleháme do studena. Po vychlazení všleháme tuk.

Hotový krém nastříkáme pomocí sáčku do čokoládové skořepiny. Střed skořepiny necháme volný pro náplň – vaječný likér. Nemáme-li silikonovou formu, můžeme si pomoci vařečkou nebo naběračkou obalenou folií.


Odpalovaná hnízda
Odpalovaná hnízda

Korpus se skládá ze dvou částí – odpalovaného těsta a těsta oplatkového.

Suroviny: 

Pálená hmota: 200 g vody, 50 g rostlinného tuku Hera s máslovou příchutí, špetka soli, špetka cukru, 400 g hladké mouky, 10 vajec

Krém: 250 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g bílé čokolády, 100 g kondenzovaného slazeného mléka

Oplatkové těsto: 100 g bílků, 100 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 100 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 50 g kakaa


Postup:  Vodu s tukem, solí a cukrem přivedeme k varu, poté vmícháme mouku a provaříme, dokud se hmota nepřestane lepit na vařečku. Poté necháme lehce vychladnout a do ještě teplé hmoty postupně vmícháme celá vejce. Hmotu pomocí sáčku nastříkáme na vymazaný plech do tvaru větrníků a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C.

Hotové vychladlé větrníčky rozkrojíme na polovinu a použijeme jako misku, na kterou nastříkáme krém dle chuti. Z jednoho větrníku tedy budeme mít dvě hnízda.

Krém:
Vyšleháme rostlinný tuk Hera máslová příchuť společně s kondenzovaným slazeným mlékem, poté všleháme rozpuštěnou bílou čokoládu a nakonec vmícháme mleté vlašské ořechy.

Nastříkaný krém poté ozdobíme oplatkovým hnízdem.

Všechny suroviny spojíme ruční metlou do hladké hmoty a pomocí sáčku nebo zoubkované karty utvoříme na plech jednotlivé pásy, ze kterých se pak vytvoří hnízdo. Pečeme na 200 °C. Poté za horka stočíme do velikosti připravených korpusů z odpalovaného těsta s krémem.

Pruhy, které tvoří jednotlivá hnízda, je vždy před pečením dobré spojit na jednom konci do tvaru krátkého hřebenu s velmi dlouhými zuby. Stočíme tak vždy jedno kompletní hnízdo.

Po upečení a vychlazení hnízda umístíme na korpusy z odpalovaného těsta s krémem a dozdobíme vajíčky z marcipánu.

Velikonoční lízátka
Suroviny: 200 g smetany na šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 50 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 10 ml pomerančového likéru

Postup: V zahřáté smetaně rozpustíme čokoládu. Do vlažné hmoty poté zašleháme tuk a dáme vychladit. Z vychlazené hmoty ručně vytvarujeme kuličky, které napícháme na nanuková dřívka a dáme dobře vychladit.

Na vodní lázni si rozpustíme 200 g bílé čokolády a 50 g rostlinného tuku. Do této polevy pak namáčíme připravené kuličky na dřívku. Důležité je čokoládu při rozpouštění nepřehřát - měla by být vlažná. Hotová lízátka dozdobíme do podoby kuřátek.

Lívance z ovesných vloček

FOTO: Emco

Suroviny: 1 hrnek jemných ovesných vloček, 1 hrnek mléka, 1 zralý banán, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli. Na ochucení skořicový cukr nebo povidla, strouhaný tvaroh, zakysaná smetana, jahody, borůvky,..

Postup: Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme pár minut bobtnat. Banán rozkrájíme na kolečka, přidáme společně s ostatními ingrediencemi k vločkám a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.

Takto vzniklé řídké těsto naléváme naběračkou nebo polévkovou lžící do rozpáleného, tukem lehce vymazaného lívanečníku nebo pánve. Lívance pečeme po obou stranách. Na závěr po libosti ochutíme. Fantazii se meze nekladou, můžeme si dopřát variantu s povidly a strouhaným tvarohem, javorovým sirupem nebo se zakysanou smetanou a borůvkami či jiným ovocem. Nejobvyklejší jsou ale sypané cukrem a skořicí.

Šuhajdy

FOTO: Tatra

Suroviny: Salko nebo Salko karamel, 250 g másla, 2 čokolády na vaření, 1 ztužený tuk (Omega), papírové košíčky
Na zdobení: oříšky, mandle, lentilky 
Postup: Salko nechte zkaramelizovat, po vychladnutí promíchejte s máslem, nejlépe elektrickým šlehačem. Čokoládu se ztuženým tukem rozpusťte ve vodní lázni. Do připravených košíčků dejte lžičku čokolády a nechte chvíli ztuhnout. Navrch přidejte karamelovou náplň a znovu zalijte čokoládou. Můžete ozdobit lentilkami, oříšky, mandlemi apod.
Zlatý zajíček od Lindt z jemné mléčné čokolády - jeho koupí přispějete jednou korunou na projekt Dobrovolnictví, který organizuje pravidelné návštěvy dobrovolníků v dětském centru v pražské Krči.

Zlatý zajíček z jemné mléčné čokolády – jeho koupí a posláním originálního velikonočního přání svým blízkým z Lindt facebookového profilu přispějete konkrétním dětem vyrůstajícím v pěstounské péči k všestrannému rozvoji jejich potenciálu a vzdělání.

FOTO: archív firmy

Mixit Sušenky mix čokoládových, kokosových a zázvorových - Cena 149 Kč.

Mixit sušenky – mix těch nejkvalitnějších sušenek z příchutí čokolády, kokosu a zázvoru.

FOTO: archív firmy

Čokoláda Jordi's Velikonoční mléčná 65 % 45 g - vVysokoprocentní mléčná čokoláda se směsí kandovaných květů (chryzantéma, fialka, jasmín).

Čokoláda Jordi's velikonoční mléčná 65 % 45 g – vysokoprocentní mléčná čokoláda se směsí kandovaných květů (chryzantéma, fialka, jasmín).

FOTO: archív firmy

Rococo Slepička workoholička 37 % 160 g - Slepička workoholička jenom snáší vajíčka, vůbec si neodpočine, chudinka maličká. Krásná pralinka a spousta malých vajíček.

Rococo slepička workoholička 37 % 160 g – slepička workoholička jenom snáší vajíčka, vůbec si neodpočine, chudinka maličká. Krásná pralinka a spousta malých vajíček.

 FOTO: archív firmy

Makronky ve velikonočních barvách originálně nahradí čokoládová i barvená vajíčka.

Makronky ve velikonočních barvách originálně nahradí čokoládová i barvená vajíčka.

FOTO: Pekařství Paul