Hlavní obsah

Hořká čokoláda snižuje tlak a chrání cévy před poškozením

Novinky, das

Nedávno lékaři zjistili, že pravidelná konzumace kvalitní hořké čokolády snižuje krevní tlak. Nyní už vědci i vědí, proč tomu tak je. Střevní mikrobi totiž způsobují kvašení vlákna v kakau, čímž vznikají molekuly, které při vstupu do krevního řečiště působí protizánětlivě a chrání cévy před poškozením.

Foto: Profimedia.cz

Čím více lidé hořké čokolády snědí, tím více se daří střevním bakteriím.

Článek

„Zjistili jsme, že existují dva druhy mikrobů v těle. Jedni jsou pro funkčnost lidského těla prospěšní a druzí škodliví. Tzv. dobří mikrobi, jako je Bifidobacterium a bakterie mléčného kvašení, mají rádi hořkou čokoládu. Čím více jí lidé snědí, tím více se těmto bakteriím daří, rostou a produkují látky, které působí v krvi protizánětlivě, a chrání tak srdce a cévy před poškozením,” vysvětluje vědkyně Maria Mooreová z Louisianské univerzity.

Špatné střevní bakterie, jako například klostridie a některé kmeny E. coli, naopak aktivují zánětlivé stavy ve střevech a často mohou za nadýmání, průjmy či zácpy.

Vědci testovali tři druhy kakaového prášku – surové hmoty používané při výrobě čokolády. Všechny obsahovaly tzv. antioxidační polyfenolové sloučeniny jako katechin a epikatechin a malé množství vlákniny. Samy o sobě jsou tyto složky špatně stravitelné a absorbovatelné, nicméně zmiňovaní střevní mikrobi je dokážou kvašením snadno zpracovat do menších molekul, které vykazují protizánětlivou aktivitu.

„Tyto molekuly snižují zánět kardiovaskulárních tkání, a tím dlouhodobě snižují i rizika cévní mozkové příhody,” dodává profesor Louisianské univerzity John Finley.

Čím více kakaa, tím lépe pro srdce a cévy

Účinky čokolády navíc mohou ještě znásobit tzv. prebiotika, která stimulují růst bakterií. Prebiotika se nacházejí v potravinách, jako jsou česnek, kořen čekanky, pšeničné otruby a vařená celozrnná mouka.

Podle doktora Finleyeho mohou zvýšit účinky kakaa i kombinace hořké čokolády s ovocem, jako jsou granátová jablka nebo acai.

Reklama

Související články

Tajemství pravé čokolády

Čokoládu lze z historického hlediska považovat za pochoutku králů i bohů, není tedy divu, že této dobrůtce nedokáže odolat téměř nikdo. Není ale čokoláda jako...

Výběr článků

Načítám