Hlavní obsah

Korálovec ježatý, pochoutka i doplněk onkologické léčby

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pompon Blanc,“ zvolal nadšeně francouzský šéfkuchař jedné restaurace v San Francisku při pohledu na korálovce ježatého. Ta houba skutečně vypadá jak bílá bambule, jak se ten výkřik překládá.

Foto: Petr Veselý, Právo

Korálovec je velmi vzácná a přísně chráněná dřevokazná houba, která roste i u nás, hlavně na kmenech listnatých stromů, nejčastěji dubů a buků.

Článek

Má i řadu dalších názvů: lví hříva, ježek, opičí hlava… Mně tahle bílá až světle krémová houba kulovitých tvarů posetá jemnými chapadýlky, která vypadají jako chlupatý svetřík, připomíná ze všeho nejvíc elegantní podmořský korál. Je luxusní delikatesou. Proto ji známý kalifornský producent hub Malcolm Clark přinesl do zmíněné restaurace, aby tam z ní připravili úžasné lahůdky pro vybrané hosty.

Má nádhernou aromatickou vůni. Mladé houby připomínají chutí humra, ty vyzrálejší pak kalamáry a chobotničky. Obsahují hodně bílkovin a dá se z nich udělat mnoho dobrot, včetně skvělého steaku. Stejně korálovce vnímali i milovníci hub u nás. V šedesátých letech minulého století, kdy se ještě směl sbírat, platil za vyhlášenou pochoutku. V současnosti je tato houba přísně chráněná. Její milovníci si ji proto pěstují doma.

Dnes však na ní začínáme víc oceňovat její pozitivní účinky na naše zdraví než delikátní chuť. To je také důvod, proč se začala pěstovat ve speciálních pěstírnách a extrakt z ní se prodává v lékárnách.

Regeneruje trávicí systém

Tradiční čínská medicína využívá korálovce už několik tisíc let, společně s hlívou ústřičnou, houževnatcem jedlým a dalšími exotickými houbami pěstovanými hlavně v Asii, i když nejen tam. Doporučuje ho zejména na trávicí potíže, nervové choroby a na posílení imunity. V posledních letech také jako užitečný doplněk onkologické léčby zhoubných nádorů zažívacího a vylučovacího traktu.

Foto: Profimedia.cz

Má exotický vzhled a domácí pěstitelé hub ji považují za delikatesu kvůli její chuti připomínající humra nebo kalamáry.

Moderní výzkumy ukazují, že to mělo a má své racionální opodstatnění. Vědci totiž zjistili, že houba přispívá k regeneraci výstelky a sliznice trávicího systému. Může proto pomoci při léčbě gastritidy, tedy zánětu žaludeční sliznice. Ale také u pálení žáhy a vředů v žaludku i na dvanácterníku. Nebo u chronického zánětu tlustého střeva. Při klinickém experimentu zlepšoval stav spousty sledovaných osob a někteří se dokonce zbavili svých problémů úplně.

Smysl může mít také pro pacienty s chronickými záněty jater. Nebo pro lidi se zhoubným nádorem v jícnu a v žaludku. Pokud podstoupili chemoterapii a zároveň užívali korálovec, zaznamenali u nich lékaři lepší reakci imunitního systému. Tito lidé navíc lépe snášeli uvedenou léčbu.

A jak je to s imunitou? Čínští vědci ze Zhejiang Univerzity zjistili při zkoumání v laboratořích, že extrakt z korálovce zvyšuje aktivitu některých jejích složek (makrofágů a lymfocytů) proti nádorům. Podobnou stimulaci imunitního systému potvrdila i japonská bádání. Někdy houba pomáhá také u autoimunních poruch.

Na nervy i neurózy

Doktor Takasi Mizuno z Univerzity v Šizuoce zjistil, že korálovec obsahuje látky, které podporují tvorbu proteinu NGF, což je nervový růstový faktor. Posiluje funkci důležitých nervových buněk a tvorbu myelinu, tedy obalu nervových vláken. Podle tvrzení doktora Mizuna podporuje regeneraci mozkové tkáně, nervových buněk a myelinu. Proto si myslí, že by extrakt z houby mohl být prospěšný i jako doplněk léčby pacientů s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Nezlepšuje jen obtíže nervového původu, ale také poznávací funkce (schopnost učení, adaptace, paměti, soustředění, myšlení, pochopení informací a jejich hodnocení atd.)

Má smysl vyzkoušet houbu i při neurózách. To jsou funkční duševní poruchy, pro které je příznačná neschopnost přizpůsobit se prostředí, měnit životní návyky a rozvíjet svou osobnost. U postižených se může střídat podráždění s přecitlivělostí, únavou, vyčerpaností, úzkostí, strachem a dalšími negativními emocemi.

Praktické informace

Spoustu zajímavých a užitečných informací o korálovci najdete v knize Houby jako lék (Ottovo nakladatelství). Včetně receptů, jak chutného exota upravovat. To samé platí i o hlívě ústřičné a dalších netradičních houbách. Pokud se rozhodnete užívat je na zdravotní problémy, poraďte se s lékařem praktikujícím tradiční čínskou medicínu. Špičkovým odborníkem je MUDr. Ludmila Bendová. K zastižení je na mailu bendova@tcm.cz. Velmi dobrou úroveň mají rovněž absolventi 1. Školy tradiční čínské medicíny. Kontakty na ně najdete na www.cinskamedicina.cz v rubrice Praktici TČM. Pokud byste si chtěli vypěstovat korálovec jako pochoutku, klikněte třeba na dobrehouby.cz.

Lékaři, kteří praktikují tradiční čínskou medicínu, doporučují korálovce ježatého také při nervové slabosti, na povzbuzení nervového systému a u některých degenerativních onemocnění nervové soustavy. Ale doporučují ho také jako užitečnou prevenci proti náporu stresů.

Reklama

Související témata:

Související články

Šunka jako dietní a přitom hodnotná potravina

Šunka může hrát opravdu výraznou roli v redukční dietě, jelikož všeobecně obsahuje méně tuku než ostatní salámy. Navíc kvalitní šunka s vysokým obsahem masa má...

Jak poznat správně upečený a kvalitní chléb

Výroba chleba je taková malá alchymie. Na kvalitě a chuti se totiž odráží nejen výběr surovin, ale také umění chléb správně připravit a péci, ve správný čas...

Jídlo, které pomáhá hubnout

Hubnout lze i tak, že se dosyta najíte. Podle odborníků to lze pomocí tzv. aktivátorů, tedy potravin, které hubnutí podporují. Svou skladbou tuků, sacharidů...

Výběr článků

Načítám