Hlavní obsah

Potraviny, které po ránu nabíjejí energií

Novinky, ema

Tmavá pošmourná rána s teplotami pod nulou, nedostatek slunečního světla. I to jsou důvody, proč lidé po přechodu z léta do zimy zažívají období depresí a spousta z nich je bez nálady a energie. Existují ale potraviny, díky kterým si můžete takzvaně „dobít baterky”.

Foto: Profimedia.cz

Borůvky jsou jedna ze superpotravin, které vás dokážou nabít energií, ale zároveň jsou i plné vitamínů.

Článek

A začít můžete už snídaní, protože ranní vstávání je většinou nejtěžší. Každý určitě zná ten pocit, kdy se nám nechce z vyhřáté postele, protože víme, že se probouzíme do tmy. Většinou se špatně vstává a energie jako by se úplně vytratila. Udělejte z jídla palivo pro váš mozek a nabijte se energií na celý den.

Jogurt s ovocem a oříšky

Jogurt je skvělá volba, protože je velmi bohatý na hořčík. Zkuste proto začít den nízkokalorickým řeckým jogurtem, do kterého můžete přidat superpotraviny, jako jsou borůvky, maliny, ostružiny nebo třeba chia semínka, kešu, mandle a vlašské ořechy.

Ovesná kaše

Nejenže vás ovesná kaše po ránu zahřeje a poškádlí chuťové smysly, ale ovesné vločky jsou báječné v tom, že energii do vašeho těla uvolňují postupně celý den. „Pocukrujte” si kaši třeba sušeným nebo klidně i čerstvým ovocem a rozinkami. A i když držíte dietu, nebojte se přidat skořici nebo malé množství vanilkového cukru.

Banány s medem

Med obsahuje opravdu dlouhý seznam vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro výrobu energie. Také v něm najdete přírodní cukry, fruktózu a glukózu. Pokud rádi snídáte ovoce, nakrájejte si do misky banán, který polijte jednou lžičkou medu. Kombinace medu a čerstvého ovoce je neodolatelná. Také si s ním můžete přisladit ovesnou kaši.

Vejce a celozrnný chléb

Vejce obsahují vitamín B, který je pro tělo velmi důležitý. Právě tento vitamín pomáhá převádět potravu na energii. Vajíčka jsou také bohatá na proteiny a minerály. Mimo jiné obsahují například zinek, fosfor a chrom. Namažte si k vejci celozrnný chléb jemnou vrstvou másla. Pro start do náročného dne je tato snídaně ideální.

Burákové máslo

Máte rádi buráky? Skvělá volba. Oříšky jsou plné vlákniny a bílkovin, posilují imunitní systém a příznivě ovlivňují centrální nervovou soustavu. Proto si namažte na toast burákové máslo, které je dnes běžně dostupné ve větších supermarketech. Je to varianta zdravé, ale i sladké snídaně, kvůli které se vám bude hned lépe vstávat.

Ovocný salát nebo smoothie

Není žádným tajemstvím, jak moc dobré a prospěšné je čerstvé ovoce. A pak hlavně to citrusové, které je prokazatelně bohaté na vitamín C. Zpříjemněte si den ovocným salátem, lehce oslazeným třeba nízkotučnou zakysanou smetanou smíchanou společně s moučkovým cukrem. Pokud vám tato varianta nechutná, zkuste smoothie. Skvěle poslouží borůvky, banán nebo jahody. Skvělou přísadou je ale například i špenát, který obsahuje vitamín B.

Voda s citrónem

Šálek kávy po ránu je doopravdy lákavý, ale pocit nabuzení, který po jejím vypití někteří lidé pociťují, netrvá moc dlouho. Zkuste proto začít ráno s velkou sklenicí vody s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou nebo lahodným zeleným čajem.

Reklama

Související témata:

Související články

Pochoutky, které vám uberou roky

Toužíte po mladším vzhledu, pevné a zdravě vypadající pokožce a vypnuté pleti? K tomu dopomohou potraviny, se kterými se běžně setkáváte třeba v ledničce, ale...

Výběr článků

Načítám