Hlavní obsah

Geny mohou prozradit nejefektivnější způsob hubnutí

Novinky, das

Ne každému se daří hubnout, jak by si přál, a to i v době, kdy cvičí a výrazně omezuje jídelníček. Pomoci prý mohou genetické testy, které dokážou odhalit, jak žili jeho předci a jaký životní styl je pro daného člověka nejvhodnější.

Foto: Petr Horník, Právo

Metabolický typ jedince pomůže zjistit analýza DNA.

Článek

Hubnutí je velmi individuální záležitost. Někomu stačí pouhé omezení přísunu kalorií, jiný musí zredukovat v potravě sacharidy či tuky. Podle genetiků velmi záleží na tom, zda předci byli lovci ze severu nebo zemědělci z jihu.

Lidé žijící na severu totiž po staletí přijímali stravu bohatou na tuky, jelikož tučného masa měli ve svém okolí dostatek. Naopak na jihu byla zaručena bohatá úroda obilí a jiných plodin, proto byly základem stravy sacharidy. Geny si to zapamatovaly a i v dnešní době mají metabolické vnímání nastavené na konkrétní zpracování živin.

Analýza DNA odhalí metabolický typ

Metabolický typ jedince tak pomůže velmi dobře zjistit analýza DNA v podobě nutričně-genetického testu. Na základě které lze stanovit, jaký typ stravy je pro nás nejvhodnější. Zda je to nízkosacharidová, vysokosacharidová, nebo tzv. zónová dieta, vysvětluje Martin Pegner ze společnosti Advanced Genetics.

Zjištění genetického typu a stanovení vhodného dietního režimu je přitom velmi jednoduché. Po odběru vzorků slin jsou na základě DNA analýzy určeny čtyři klíčové nutrigenetické polymorfismy a rozpoznán typ dietního režimu jedince.

„I po těchto doporučeních, ale lidé nesmí zapomínat, že samotná skladba živin musí být podpořena výběrem kvalitních potravin, vhodným kalorickým výdejem a pohybovými aktivitami,“ dodává výživová specialistka Pavlína Dostalíková.

Reklama

Související články

Jak se zbavit kilogramů nabraných na dovolené

Dovolená je často spjata nejen s odpočinkem, sportovními výkony, ale i s dobrým jídlem. Přibrat na takové dovolené u moře není nic těžkého. Radost z opáleného...

Výběr článků

Načítám