Hubnutí je velmi individuální záležitost. Někomu stačí pouhé omezení přísunu kalorií, jiný musí zredukovat v potravě sacharidy či tuky. Podle genetiků velmi záleží na tom, zda předci byli lovci ze severu nebo zemědělci z jihu.

Lidé žijící na severu totiž po staletí přijímali stravu bohatou na tuky, jelikož tučného masa měli ve svém okolí dostatek. Naopak na jihu byla zaručena bohatá úroda obilí a jiných plodin, proto byly základem stravy sacharidy. Geny si to zapamatovaly a i v dnešní době mají metabolické vnímání nastavené na konkrétní zpracování živin.

Analýza DNA odhalí metabolický typ

Metabolický typ jedince tak pomůže velmi dobře zjistit analýza DNA v podobě nutričně-genetického testu. Na základě které lze stanovit, jaký typ stravy je pro nás nejvhodnější. Zda je to nízkosacharidová, vysokosacharidová, nebo tzv. zónová dieta, vysvětluje Martin Pegner ze společnosti Advanced Genetics.

Zjištění genetického typu a stanovení vhodného dietního režimu je přitom velmi jednoduché. Po odběru vzorků slin jsou na základě DNA analýzy určeny čtyři klíčové nutrigenetické polymorfismy a rozpoznán typ dietního režimu jedince.

„I po těchto doporučeních, ale lidé nesmí zapomínat, že samotná skladba živin musí být podpořena výběrem kvalitních potravin, vhodným kalorickým výdejem a pohybovými aktivitami,“ dodává výživová specialistka Pavlína Dostalíková.