Hlavní obsah

Intimní zdravotní problémy, před nimiž zavíráme oči v naději, že samy odezní

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále jen velmi malé procento lidí se dokáže svěřit svému lékaři s choulostivými problémy, které se týkají intimních partií. K lékaři tak chodí velmi pozdě, případně vůbec a problém nikdy pořádně nevyléčí. Je to přitom naprosto zbytečné, zvlášť když dnes již existuje velmi účinná léčba. Podívejte se s námi na větší či menší zdravotní problémy, které nás trápí, ale ze studu raději před nimi zakrýváme oči a doufáme, že samy odezní.

Foto: Profimedia.cz

S kvasinkovou infekcí se za svůj život setká přibližně 75 % žen.

Článek

Hemoroidy

Problémy s hemoroidy má přibližně polovina populace. Jejich nejčastějšími projevy jsou pálení či svědění kolem konečníku, krvácení a bolest při vyprazdňování.

Hemoroidy jsou zánětlivé onemocnění žilních pletenců uvnitř řitního kanálu a sliznice dolní části konečníku, které vznikají v důsledku uspěchaného životního stylu, sedavým zaměstnáním, špatnou životosprávou či nadměrnou konzumací kořeněných jídel. Způsobuje je také vysoký krevní tlak, nejrůznější poruchy žilního systému, častá zácpa, dlouhodobá fyzická zátěž, rodinné dispozice, užívání hormonální antikoncepce či těhotenství.

Podle umístění rozlišujeme hemoroidy na vnější a vnitřní. Vnitřní - obvykle vznikají kolem stěn řitního kanálu. Jejich výskyt nebolí, jelikož v této oblasti nejsou žádná nervová zakončení. Projevují se však krvácením při vyprazdňování. Mohou dokonce vystupovat řitním otvorem ven zároveň se stolicí, ale pak se vrátí zpět. Vnější se nacházejí kolem řitního otvoru. Většinou jsou nebolestivé, pokud se

v nich ovšem nevytvoří krevní sraženina.

Hemoroidy lze léčit sedavými koupelemi ve výluhu z ořešáku či dubové kúry dále čípky či mastmi. Někdy však nezbude nic jiného než je odstranit chirurgickou cestou.

Inkontinence

Inkontinence se týká především žen. Může postihovat ženy po obtížném porodu dítěte, ale i ženy těžce fyzicky pracující, obézní, diabetičky či ty, které nedoléčily záněty močového měchýře apod.

Samovolný únik moči souvisí mimo jiné i s obdobím klimakteria, kdy v ženském těle klesá hladina hormonů estrogenů, jež způsobuje uvolnění svalů pánevního dna, a s přibývajícím věkem také dochází k ochabování svěračů močového měchýře.

Pokud k samovolnému odchodu moči dochází například při smíchu, kašli, kýchnutí, sexu či zvedání těžších břemen, tedy při činnostech, při nichž se zvýší tlak na svaly kolem močového měchýře, který napětí nevydrží, jedná se o stresový typ inkontinence. U žen se může vyskytovat také inkontinence urgentní, za niž může „pouze“ hyperaktivní močový měchýř.

Stresové inkontinence se lze zbavit posilováním svalů pánevního dna, či případně jednoduchou operací. Urgentní únik moči lze léčit léky. Pro přečkání období, kdy buď pracujete na posílení svalů pánevního dna, nebo řešíte s urogynekologem problém jinou cestou, je vhodné používat hygienické absorpční pomůcky - ať už speciální vložky, či přímo jednorázové kalhotky.

Vaginální mykóza

S kvasinkovou infekcí se za svůj život setká přibližně 75 % žen a 45 % z nich trápí opakovaně. Typickými příznaky jsou tlak a bolest v podbřišku, svědění v oblasti malých a velkých stydkých pysků, pálení při močení, hrudkovitý, bílý výtok a bolest při pohlavním styku.

Příčinou jejího vzniku většinou bývá narušení poševní mikroflóry, v jejímž důsledku dochází k přemnožení kvasinek. Mikrobiální nerovnováhu způsobují infekční onemocnění, užívání hormonální antikoncepce a antibiotik, chlorovaná voda v bazénech, cukrovka, nadměrná konzumace sladkostí a obezita. Kvasinkám, stejně jako plísním, se daří ve vlhkém prostředí, proto odborníci doporučují nosit vzdušné prádlo a oděvy.

S tímto nepříjemným onemocněním se mohou potýkat i muži. Stejně jako v pochvě, tak i v oblasti žaludu může dojít k přemnožení kvasinek. Příznaky mykózy jsou stejné jako u žen, přichází pálení, svědění, otok a zarudnutí.

Pánové mohou být také přenašeči a přitom nemít žádné příznaky. Často tak dochází k přenosu na partnerku, a proto lékaři doporučují léčit oba sexuální partnery najednou. Ženy si do pochvy zavádějí čípky s léčivou látkou nebo aplikují gel, muži používají mast.

Porucha erekce

Ke ztopoření penisu je zapotřebí dokonalá souhra psychiky, hormonů, nervových reflexů a hladké svaloviny. Dochází při něm ke změně ve svalech, nervech a krevních cévách penisu.

Důvodem neztopoření penisu je nedostatečný přísun krve a její setrvání v penisu. V mnoha případech je porucha způsobena kombinací psychických a fyzických problémů. Mezi fyzické příčiny patří cukrovka, nemocné srdce, vysoký krevní tlak, rakovina prostaty nebo i užívání nejrůznějších léků, které mají vedlejší účinky. Mezi psychické příčiny patří většinou stres, přepracování nebo emoční problémy.

V každém případě se nejedná o žádný vzácný problém. Podle výzkumů trpí poruchou erekce až 40 % všech mužů starších 40 let. Poruchy erekce lze léčit pomocí potravinových doplňků, tabletami, hormonální léčbou, injekcemi nebo operací.

Vaginismus

Postihuje určité procento dívek, zejména v počátcích sexuálního života. Jedná se o křečovité, bolestivé stažení vaginálního svalstva v okamžiku, kdy má dojít k pohlavnímu styku. Příčinou mohou být psychické problémy, podvědomě negativní postoj k sexu, předchozí traumatický zážitek či operace v okolí malé pánve. Vaginismus může také vzniknout po prodělaných zánětech močového měchýře, při výskytu cyst nebo při endometrióze.

Poruchu lze odstranit kombinací gynekologické a psychoterapeutické léčby. Odborníci doporučují, aby se žena svých intimních partií dotýkala a zkoušela pomalu rozšiřovat poševní vchod. Lékaři tvrdí, že vaginismus je ze všech ženských sexuálních poruch nejsnáze léčitelný a při trpělivém snažení je úspěšnost léčby stoprocentní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám