Hlavní obsah

Nejčastější příznaky onemocnění rakovinou, jež muži podceňují

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když by nebylo žen, mnozí muži by na preventivní prohlídky vůbec nechodili. Přitom je-li onemocnění nalezeno včas, je mnohem snazší chorobu léčit. Navíc u nádorového onemocnění je i větší šance na úplné vyléčení. Prevence by tak i pro muže měla být naprostou samozřejmostí. Bohužel tomu tak není. Přinášíme vám alespoň seznam nejčastějších příznaků onemocnění rakovinou, které muži rádi podceňují.

Foto: Profimedia.cz

Prevence by i pro muže měla být naprostou samozřejmostí.

Článek

Změny na prsou

Rakovina prsu se týká i mužů. I když se nejedná u mužů o onemocnění  časté, je možné. I muži by tedy měli vzhled svých ňader sledovat. Změny jako svraštění kůže na prsou, otoky, šupinatění bradavky, vpáčení nebo deformování bradavky, výtok z bradavky, důlky v kůži prsu připomínající celulitidu či bolest prsou by tedy neměly zůstat bez povšimnutí a bez prohlídky u lékaře.

Bolest

Vlivem stárnutí lze pociťovat stále častěji nějakou bolest. Pokud se jedná o dlouhodobější stav, pak by se měl nechat muž řádně vyšetřit. Protože i dlouhodobá neurčitá bolest může být příznakem nádorového onemocnění.

Změny na varlatech

Rakovina varlat se nejčastěji vyskytuje u mužů ve věku 20 až 39 let. Nejúčinnějším nástrojem, jak toto onemocnění odhalit včas, je pravidelná sebekontrola pohmatem varlat. Muži by si tak měli varlata minimálně jednou měsíčně kontrolovat a to v každém věku.

Nejčastějším příznakem onemocnění je změna velikosti varlete, tedy hlavně jeho zvětšení nebo zduření. Může se objevit i pocit napětí ze zvětšeného obsahu šourku. O nádorové onemocnění se obvykle jedná, když se varle postupně zvětšuje a nebolí. A to zejména v případě, že se tak děje jen na jedné straně. Pokud jde naopak o náhle vzniklé bolestivé zvětšení obou varlat doprovázené teplotou, bude se pravděpodobně jednat o zánět.

Častá je rovněž změna konzistence (tuhosti) varlete, nález zatvrdnutí, tuhého uzlíku či hrčky na povrchu varlete nebo na okolních tkáních.

I když varle není životně důležitým orgánem, při zanedbání se může rakovina rozšířit dál do těla, kdy léčba již nemusí být účinná.

Pokud tedy muž zaznamená jakýkoliv výše zmíněný příznak, měl by okamžitě vyhledat lékaře a podstoupit speciální krevní test, případně ultrazvukové vyšetření šourku a biopsii.

Změny na lymfatických uzlinách

"Pokud si všimnete zvětšených mízních uzlin či jejich otoků v podpaží, na krku či na jiném místě na těle, pak problém nepodceňujte. Zvlášť pokud se bude jednat o dlouhodobější stav, raději vyhledejte lékaře," radí onkoložka pro WebMD.com Hannah Lindenová a dodává: "Lékař by vás měl vyšetřit a vyloučit případnou infekci. V případě nenalezení infekce by měl provést biopsii."

Teploty

Pokud vás delší čas trápí nevysvětlitelná zvýšená teplota,  může se opět jednat o příznak rakoviny. U onkologického onemocnění se teploty nejčastěji vyskytují v okamžik, kdy začne nádor metastazovat. Horečka také může být způsobena krevními nádory, jako je lymfom nebo leukémie.

Vždy je tedy lepší včas najít příčinu horečky a určit její správnou léčbu.

Hubnutí bez důvodu

Začne-li muž hubnout, aniž by o to usiloval či jakkoliv se o to přičinil, pak se může též jednat o příznak onkologického onemocnění. Zvlášť pokud muži v období 3-6 měsíců ztratí více jak 10 % své tělesné hmotnosti.

Bolesti břicha a zároveň deprese

Vědci nalezli přímou souvislost mezi depresí a rakovinou slinivky. Další příznaky rakoviny slinivky mohou zahrnovat žloutenku, změnu barvy stolice (šedá), tmavou moč a svědění kůže celého těla.

Únava

Dlouhodobá únava a nedostatek energie může též upozornit na počáteční stav rakoviny tlustého střeva, leukémie či rakoviny žaludku. Ale samozřejmě se může jednat o banálnější zdravotní problém. Proto je lepší zajít k lékaři a snažit se hledat pravé příčiny potíží.

Přetrvávající kašel

Pokud kašel u jedince trvá déle než tři až čtyři týdny, pak by člověk neměl váhat zajít k lékaři. Dlouhodobý kašel může být příznakem rakoviny, ale i dalších zdravotních problémů jako je chronická bronchitida či překyselování žaludku.

Potíže s polykáním

Řada mužů, než by se svými problémy s polykáním zašla k lékaři, si raději  změní jídelníček. Podle lékařů je to ale to nejhorší, co lze udělat. Poruchy polykání mnohdy upozorňují na rakovinu zažívacího systému jako je rakovina jícnu či hltanu.

Kožní změny

Podle odborníků by lidé na své kůži měli sledovat nejen změny jejich mateřských znamének a pih, ale i ostatní změny na kůži jako je pigmentace, krvácení či nadměrné olupování.

Krvácení

Pokud člověk začne vykašlávat či plivat krev, krev je obsažená ve stolici či v moči, měl by okamžitě vyhledat lékaře. Krev ve stolici muži mnohdy přičítají hemoroidům, ve skutečnosti ale může jít i o rakovinu tlustého střeva či konečníku.

Změny v ústech

Pokud muži kouří nebo žvýkají tabák, pak by si měli pravidelně prohlížet dutinu ústní. Pokud se u nich v ústech, případně na jazyku objeví bílé skvrny, pak se může jednat o leukoplakie - prekancerózní stav, jež může kdykoliv vyústit v rakovinu dutiny ústní.

Problémy s močovým ústrojím

S věkem mužů mohou narůstat i problémy s močovým ústrojím. Nucení k močení hlavně v noci, pocit ne zcela vyprázdněného močového měchýře, oslabení proudu moči či únik moči při smíchu nebo kašli. Všechny tyto příznaky mohou mít jedno společné tzv. zbytnění prostaty. Ne vždy se ale může jednat o nezhoubnou formu onemocnění. Rakovina prostaty není dnes ničím výjimečným. V každém případě včasná návštěva u lékaře dokáže pravou příčinu včas odhalit.

Poruchy trávení

Zažívací potíže mohou značit naprostou banalitu, ale pokud se jedná o dlouhodobější či stále se zhoršující problémy, pak se také může jednat o nádorové onemocnění zažívacího traktu. Obezřetnost je tedy na místě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám