Hlavní obsah

Třináctileté dívky budou mít očkování proti HPV od dubna zdarma

Novinky, zun

Třináctileté dívky budou mít od 1. dubna očkování proti lidskému papilomaviru (HPV), který může způsobit rakovinu děložního čípku, zdarma. Očkovací látkou, která bude plně hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění, bude vakcína Cervarix, stejně tak vakcína Silgard.

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti rakovině děložního čípku.

Článek

Tato vakcína poskytuje podle posledních studií dívkám, které se dosud nesetkaly s HPV infekcí, 93% ochranu proti těžkým změnám na děložním čípku a jejich rozvoji v rakovinu děložního čípku bez ohledu na typ HPV viru.

Hrazené očkování budou provádět praktičtí dětští lékaři. Informace o očkování proti rakovině děložního čípku se postupně stane součástí preventivní prohlídky ve 13 letech, kterou dívky u svého pediatra absolvují.

Česko patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku v Evropské unii. HPV infekce je velmi častou, pohlavně přenosnou infekcí. Rakovina děložního čípku, kterou HPV infekce může způsobit, je stále častěji diagnostikovaná mezi mladými dívkami a ženami.

Právě proto byla schválena změna zákona o veřejném zdravotním pojištění, která umožňuje od 1. dubna 2012 poskytnout hrazené očkování proti HPV z veřejného zdravotního pojištění dívkám ve 13 letech. Předpokládá se, že v tomto věku dívky nemají ještě žádné sexuální zkušenosti, proto neměly možnost se s HPV viry setkat.

Vakcínu Cervarix budou mít díky novému systému hrazeného očkování zcela zdarma dívky, kterým bude první dávka aplikována nejdříve v den dovršení třináctých narozenin a nejpozději den před jejich čtrnáctými narozeninami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám