Hlavní obsah

Proti rakovině děložního čípku by se měli očkovat i muži

Novinky, bok

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen ale podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Článek

To, že jsou přenašeči HPV ale muži často vůbec netuší. I jim přitom hrozí vážné zdravotní komplikace, například genitální bradavice tvořící se na pohlavních orgánech, kterými trpí až 40 procent populace. Proto je i pro muže nejvhodnější ochranou očkování, a to již v dětském věku.

Na rozdíl od jiných druhů rakoviny nemají na rakovinu děložního čípku vliv dědičné dispozice. Způsobují ji takzvané papilomaviry neboli HPV. Už tři roky na tento druh rakoviny však existuje očkování. I když rakovina postihuje mnoho českých dívek a žen, nechalo se dodnes očkovat asi jen pět až šest procent z nich. [celá zpráva]

Gynekologové se ale rozcházejí v názoru na věk, kdy zahájit očkování, s pediatry. Někteří tvrdí, že nejvýhodnější je očkování u dívek zhruba kolem třinácti let, protože tam je účinnost vakcíny nejvyšší, téměř stoprocentní.

Bývá ideální, pokud dívka dostane vakcínu ještě před tím, než zahájí pohlavní život. Vakcína stimuluje vznik protilátek proti lidskému papilomaviru. Ten totiž vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku a spouští proces, který prudce zvyšuje riziko, že na čípku vznikne nádor. Organismus očkovaného děvčete mu to nedovolí.

Dívka, která už sexuálně žije, nemusí být infikovaná, ale může

Očkování však pro ni má smysl i tehdy, pokud se už setkala s lidským papilomavirem. Existuje totiž řada kmenů tohoto viru. Vakcína účinkuje proti dvěma, případně čtyřem nejčastějším kmenům, záleží na jejím typu. Pokud se žena nakazila jedním z kmenů, ochrání ji proti druhému nebo dalším třem. Lékaři proto doporučují klientkám očkování až do 26 let. [celá zpráva]

Podle jiných odborníků je vhodné očkování pro ženy až do 45 let. "Ženy zůstávají vystaveny riziku infekce po celou dobu svého života. Odhaduje se, že do 50 let věku se genitální infekce objeví u 80 procent žen," vysvětlil důležitost ochrany prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. [celá zpráva]

Čtyřsložkovou vakcínou se za tři roky nechalo v Česku očkovat 106 000 lidí, vedle dívek a žen i řada mužů.

Očkování částečně hradí pojišťovna

Dobrou zprávou pro všechny, kteří se chtějí nechat očkovat, je i vyjádření některých pojišťoven. Začaly totiž hradit jednu ze tří injekcí, čímž klient ušetří částku kolem tří tisíc. Některé pojišťovny poskytují tuto slevu nejen pro dívky, ale i pro chlapce.

Reklama

Výběr článků

Načítám