Hlavní obsah

Nejdrastičtější dieta všech dob ovládla Británii

Novinky, Dana Sokolová

Nic nejíst a speciální umělou výživu přijímat pomocí trubiček. Právě o tom je nejnovější hit v Británii tzv. ketogenní dieta, která se provádí pomocí enterální výživy. Pro mnohé naprostá šílenost, která si však i na odborné bázi získává celou řadu příznivců. Mnozí v ní vidí účinnou pomoc pro velmi obézní jedince.

Foto: Profimedia.cz

Výživa

Článek

V čem spočívá tato dieta? V desetidenním půstu, kdy jedinec přijímá speciální výživu složenou z bílkovin, tekutiny a dalších živin, jež je během 24 hodin vkapávána pomocí plastové trubičky přímo do žaludku.

Během 24 hodin tedy žaludek přijme v pravidelných intervalech celkem dva litry výživy. Odpočinout si od hadičky, jež vede do žaludku skrz nosní dírku, lze maximálně na jednu hodinu denně, kdy jedinec může vypít libovolné množství vody, čaje i kávy, ale samozřejmě bez veškerých příměsí a cukru.

Podle odborníků lze při této dietě fungovat zcela normálně, nicméně jen za podmínky, že výživu budete mít neustále při sobě. Což by tedy znamenalo, že budete mít trubičku neustále v nose a lahvičku s čerpadlem neustále někde v baťůžku.

Řízené hladovění

Ketogenní dieta pomocí enterální výživy (KEN) vede tělo k řízenému hladovění, což ho nutí ke spalování tukových zásob. Podle odborníků dochází po každém desetidenním cyklu k poklesu tělesné hmotnosti až o 10 procent, aniž by ubylo svalové hmoty a aniž by člověk pociťoval hlad.

Navíc během cyklu si člověk i výrazně odpočine od neustálého přemýšlení, co smí a nesmí sníst.

Autorem této diety je italský chirurg a odborník na umělou výživu Gianfranco Cappello z  University of Rome's La Sapienza Hospital, který podle deníku Daily Mail touto dietou úspěšně vyléčil již 40 000 nemocných.

V Británii ji představil velmi uznávaný gastroenterolog Dr. Ray Shidrawi, jež se domnívá, že je tato dieta slibnou budoucností pro těžce obézní Brity.

"Výhoda této diety je ve dvou věcech. Za prvé necítíte hlad a za druhé tělo začne spalovat tukové zásoby v obrovské rychlosti. Když je strava podávána 24 hodin nonstop, tak i tělo neustále zůstává v režimu spalování tuků," vysvětluje Dr. Ray Shidrawi.

Foto: Profimedia.cz

Páteři dávají kila, která nosíme navíc

Čím je člověk těžší, tím i rychleji hubne a to v průměru 4-9 % celkové tělesné hmotnosti za deset dní. To znamená, že člověk vážící 114 kilogramů, zhubne za deset dní mezi 3,6 až 8,1 kilogramy. Přičemž z 60 % se jedná o ztrátu tělesného tuku, z 30 % jde o vodu a zároveň vůbec neubývá svalová hmota.

Podle Shidrawiho je tato dieta pro lidský organismus přirozenější než běžná těžká strava založená na sacharidech. Dieta je vhodná téměř pro každého s výjimkou lidí se selháváním ledvin a s alergií na mléčné bílkoviny.

Hlavním nežádoucím účinkem je u této diety zácpa, způsobená naprostým nedostatkem vlákniny. Nicméně to lze podle Shidrawiho řešit pomocí projímadel. Během diety je také nutné denně sledovat složení moči. Ketony - látky, jež se tvoří při spalování vlastního tuku, se vyplavují právě v moči a pak také dechem - je možné, že hubnoucím lidem bude zapáchat z úst.

Shidrawi také tvrdí, že lidé se nemusí bát ani jojo efektu. Podle výzkumu italského otce diety Cappella až u 85 % lidí zůstala hmotnost stejná i po roce po skončení diety.

Zmíněná dieta vyjde Brity na 375 liber (11 200 Kč) u prvního cyklu a na 350 liber (10 450 Kč) u opakovaného cyklu. Lidé si navíc musí pronajmout speciální čerpadlo a pomůcky za 1000 liber (29 860 Kč).

Podle dalšího odborníka na výživu Iana Marbera se jedná o nejextrémnější dietu, se kterou se setkal a sám by ji doporučil maximálně nemocným lidem, případně skutečně morbidně obézním lidem.

Dietu již několik týdnů aplikuje i u nás MUDr. Evžen Machytka, Ph.D. z Endoskopického centra Interní kliniky v Ostravě Porubě.

Reklama

Související témata:

Související články

Uložený tuk tělo v zimě nezahřeje

Obecně platí, že v zimě máme chuť na tučnější stravu. Na vině je hormon melatonin. Jeho produkce je závislá na tmě, tedy v zimě jej naše epifýza produkuje...

Boubelky, které hýbou světem

Přestože společenský svět ovládají ultra štíhlé modelky, běžným domácnostem vládnou pohodové boubelky. Mít doma ženu kypřejších tvarů skýtá jistotu domácí...

Výběr článků

Načítám