Hlavní obsah

Deset tipů jak zhubnout bez držení diet a úmorného cvičení

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hubnutí a dietách si mnozí lidé vytvořili výhodný obchod. Přitom podle amerických vědců existuje několik triků, jak zhubnout bez drastických diet i úmorného cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Při jídle se vyhněte kamarádům - přátelé prý motivují k přejídání.

Článek

K hubnutí bez omezení jídla, které máte rádi, prý stačí udělat jen několik malých změn v životním stylu. Pokud si člověk zvykne používat menší talíře, pít vodu před jídlem bude velmi překvapen, jak moc se tyto drobnosti ukáží na velikosti bříška. Dokonce lidé mohou zhubnout, aniž by cokoliv měnili na tom, co jedí. Pomoci jim k tomu mohou životní partneři i přátelé.

Hubnout lze prý snáze i při přípravě jídla doma. Podle nejnovější studie  McGillské Univerzity ten, kdo vaří doma, jí mnohem zdravěji, než ti kdo upřednostňují stravování v restauracích a fast foodech.

"Domácí strava motivuje lidi k výběru zdravějších potravin. Navíc je toto jídlo činí šťastnějšími," vysvětluje vědkyně Laurette Dubeová pro American Journal of Clinical Nutrition.

Podle ní jsou podprahové změny chování pro hubnoucí lidi mnohem účinnější, než režimy, které vyžadují pevnou vůli. Což potvrzuje i psycholog Roy Baumeister: "Diety nefungují, pokud se odvíjejí na základě silné vůle jedince. Mnohem účinnější je dělat postupné, dlouhodobé změny bez zapojení vůle."

10 tipů jak zhubnout bez držení diet
1. Používejte menší talíř - Vědci zjistili, že pokud lidé jedí jídlo z velkého talíře, pak mají pocit, že snědli mnohem méně, než tomu bylo ve skutečnosti. Naopak zvolí-li člověk na stejnou porci menší talíř, mnohem více si množství jídla uvědomuje. Obvykle pak tedy sní méně, než kdyby jedl z velkého talíře.
2. Používejte větší vidličky - Jedna italská vědecká studie dokázala, že pokud lidé při jídle používají větší vidličku, sní méně, než ti kdo upřednostňují malou vidličku. Podle vědců jídlo konzumované za pomoci malé vidličky uspokojuje lidský hlad méně, než stejné množství jídla konzumované velkou vidličkou.
3. Jezte s muži - Pokud jste žena, pak nejezte nikdy sama. Při jídle se obklopte nejlépe muži. Podle vědců pak k uspokojení hladu postačí mnohem menší porce. V přítomnosti mužů si ženy chtějí připadat atraktivnější, a proto obvykle nikdy svou porci nedojí.
4. Čtěte etikety s nutričními hodnotami na potravinách - Ti, kdo čtou nutriční hodnoty na etiketách, snědí až o 5 % méně tuku než ti, kteří se o složení potravin nezajímají.
5. Pijte vodu před každým jídlem - Mnohé vědecké studie dokázaly, že ti co vypijí před každým jídlem dvě sklenice čisté vody, hubnou výrazně rychleji, než ti, kdo drží nejrůznější diety.
6. V noci se vyhněte světlu - Díváte se dlouho do noci na televizi či surfujete po internetu? Nebo jen spíte u zapnuté televize? Pak se nedivte, že nemůžete dlouhodobě zhubnout. Existuje vědecká studie, která tvrdí, že myši, které byly vystaveny v noci jasnému světlu, přibyly na váze o 50 % více než ty, které spaly celou noc v naprosté tmě.
7. Vše nezdravé schovejte - Čím méně budete mít nezdravé (sladké, tučné, slané) dobrůtky na očích, tím snáze jim odoláte. Naopak čím více se obklopíte zdravými pochoutkami, tím více jich i zkonzumujete a na ty nezdravé vám již nezbude místo.
8. Vyhněte se při jídle kamarádům/kamarádkám  - Tak jako děti jedí více ve společnosti kamarádů, tak i dospělým chutná v přátelské atmosféře více. Je to prý dáno tím, že přátelé nás motivují k přejídání.
9. Vyvarujte se štíhlých přátel, kteří hodně jedí - Jíst společně se štíhlým jedlíkem je pro normální smrtelníky nejhorší možnou variantou. V jeho společnosti toho sní normální člověk více a navíc si dopřeje i kalorické bomby, kterým se jindy bez větší námahy vyhne.
10. Vyhněte se všem reklamám na cvičení -  Studie University of Illinois ukázala, že lidé, kteří při jídle sledují nebo jen podprahově poslouchají reklamu na cvičení, snědí mnohem více, než ti, co sledují programy týkající se vaření. Podle vědců by se lidé neměli při jídle ani bavit o cvičení. I to má negativní vliv na jejich hubnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jídlo místo prášků na spaní

Nemůžete spát? Dejte si mléko s medem nebo banán! Na internetu se to hemží podobnými tipy na potraviny podporující spánek. Ale fungují doopravdy? Vědci to...

Výběr článků

Načítám