Hlavní obsah

Jak zhubnout s televizní konzolí

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní konzole se za poslední roky radikálně změnily. Už neslouží pouze ke hraní her, ale zároveň i jako multimediální centrum, které dovolí přehrávat filmy ve vysokém rozlišení, přistupovat k datům na stolním počítači i prohlížet internetové stránky. Využít je také můžete jako cvičební pomůcku pro zlepšení své kondice.

Článek

Největší výrobci aktuálně ke svým konzolím nabízejí zajímavé příslušenství, které hráče zvedne z gauče. Člověk ovládá hru reálnými pohyby, jež by v daných situacích dělal, místo aby jen mačkal tlačítka na ovladači.

Interaktivní ovládání ale nemusí sloužit pouze ke hraní her. Na trhu je řada zajímavých titulů, které nahradí osobního trenéra z fitness centra i taneční kurzy. Zábavnou formou se tak člověk může naučit něco nového, a dokonce i zhubnout.

Především pro cvičení nabízí společnost Nintendo ke konzoli Wii podložku nazývanou Wii Fit. S ní můžete u televize posilovat podle instrukcí virtuálního trenéra na obrazovce. Ve hrách pak dokáže simulovat snowboard, lyže či skateboard.

Foto: Novinky

Nintendo Wii Fit

Bez podložky se hry ovládají pomocí pohybových ovladačů. Senzor, který má být podle výrobce umístěn nad televizí, snímá jejich výšku i vzdálenost, díky čemuž dokáže vaše pohyby přenést do hry.

Ve srovnání s konkurencí má bohužel většina her pro Wii velice jednoduchou grafiku, což může některým uživatelům vadit. Na vině je méně výkonný hardware konzole. Zákazníka se tak Nintendo snaží zaujmout především cenou, která je proti konzolím od Microsoftu a Sony téměř poloviční.

Jde to i bez ovladače

U konzole Xbox 360 od Microsoftu se díky systému Kinect zcela obejdete bez dálkových ovladačů. Přístroj dokáže díky dvěma infračerveným čidlům a citlivému mikrofonu snímat pohyb člověka před televizí a přenést jej do hry.

Například v akční hře hráč máchne pěstí proti obrazovce, čidla přenesou úder do hry, ve které zasáhne virtuálního soupeře. V tanečním simulátoru pak stačí před obrazovkou jen tancovat, body získáte za originální kroky a kreace i správné zvládnutí rytmu.

Kinect se k Xboxu 360 připojuje pomocí USB portu. Zakoupit jej je možné samostatně nebo ve zvýhodněném balení s televizní konzolí.

Foto: Novinky

Přední česká cvičitelka Hana Kynychová má doma Xbox 360 s Kinectem. Používá ho především její syn Filip.

Pozitivně o svých zkušenostech s Kinectem mluví i přední česká cvičitelka Hana Kynychová, která televizní konzoli pořídila svému synovi Filipovi. „Když si Filip udělal úkoly, mohl každý den za odměnu hrát na počítači hodinu hry,“ uvedla Kynychová s tím, že tento druh zábavy příliš neschvalovala.

„Od té doby, co máme doma televizní konzoli, tak si místo na počítači hraje vždy s kamarádem před televizí a je celý zpocený,“ prozradila Kynychová. Podle ní je podobný způsob hraní pro děti velice přínosný, protože je aktivně zapojuje do hry a pomáhá jim bojovat proti vysokému cholesterolu a obezitě.

Sony umí přehrávat i filmy

Společnost Sony používá pro svou herní konzoli PlayStation 3 pohybový ovladač Move. Ten funguje prakticky na stejném principu jako Wii. Pro PlayStation ale existuje více herních titulů než pro konzoli od Nintenda, což může být při výběru velice důležité.

Společnost Sony také sází na zájem lidí o filmy. Její konzole je jako jediná vybavena blu-ray mechanikou, díky čemuž dokáže konzole v obývacím pokoji nahradit i přehrávač v ceně několika tisíc korun.

Výhodou je také snadné připojení k domácí počítačové síti prostřednictvím WiFi. Díky tomu dokáže PlayStation například přehrát hudbu uloženou v počítači nebo bezproblémově surfovat na webu v pohodlí obýváku.

EA Sports Active 2: povedený fitness program

Titul Sports Active 2 od společnosti Electronic Arts je určen výhradně pro lidi, kteří chtějí cvičit. Pořídit si jej můžete pro Nintendo Wii, Xbox 360 od Microsoftu i Sony Playstation 3. Hra se vás na začátku bude vyptávat na váš zdravotní stav či vaše cíle. Na výběr máte z přednastavených programů, či si vytváříte své vlastní sestavy specializované na určité partie.

Skvělé je, že jsou jednotlivá cvičení tematická, a je tedy jen na vás, zda máte chuť opravdu cvičit, protahovat se, či si jen užívat jogging po stezkách v přírodě. Součástí hry je speciální bezdrátový senzor na ruku, který snímá váš tep a tlak, ale také informace, jak se vám podařilo rozhýbat tělo či zda se příliš nepřepínáte. Doplňkovou nutností je i cvičící guma, která vám dává potřebný odpor při některých cvičeních.

  • Klady: nejnáročnější úrovně hry jsou opravdu obtížné jako v opravdovém fitness centru
  • Zápory: vyšší cena kvůli dodávanému bezdrátovému senzoru
  • Cena: 2000 Kč

Wii Sports Resort: jízda na skútru i šermířské souboje

Jedním z nejúspěšnějších titulů pro televizní konzoli od Nintenda je série Wii Sports, která v jednotlivých pokračováních shrnuje snad všechny světové sporty. Hra Wii Sports Resort se soustředí především na adrenalinové sporty, jako je jízda na vodním skútru nebo šermířské souboje.

Foto: Novinky

Wii Sports Resort

Součástí hry je i periferie Wii Motion Plus, která po připojení k bezdrátovému Wii Remote ovladači zpřesní a zrychlí přenos pohybu hráče na herní obrazovku. Slabší stránkou hry je grafické zpracování, které může působit na dnešní poměry až primitivně. To na druhou stranu nijak výrazně nesnižuje zábavu při hraní.

  • Klady: hra obsahuje 12 samostatných miniher
  • Zápory: grafické zpracování
  • Cena: 1350 Kč

Dance Central: taneční kurzy pro začátečníky i pokročilé

Taneční videohra Dance Central od společnosti Harmonix, která stojí i za hudebním bestsellerem Rock Band, je určena pro Kinect od Microsoftu. Hra nabízí několik úrovní náročnosti, díky nimž si na své přijdou jak začátečníci, tak pokročilí.

Foto: Novinky

Ukázka ze hry Dance Central

Základní režim provede hráče nejjednoduššími tanečními styly, ve kterých vysvětluje všechny kroky a přidává prémiové body za správně zvládnuté kreace. Vybrat si přitom můžete z různých hudebních žánrů, počínaje hip hopem a r konče. Samozřejmě nechybí ani řada předních hudebníků, jako je například Kylie Minogue. Fanoušci si například mohou zatančit její hit Can’t Get You Out of My Head.

  • Klady: hra je velice propracovaná a poutavá
  • Zápory: před televizorem je pro pohodlné hraní potřeba spousta prostoru
  • Cena: 850 Kč

Zumba Fitness: cvičení a tanec v jednom

Zumba je kombinací latinskoamerické hudby s nenáročnými tanečními pohyby. Vyzkoušet ji můžete díky hře Zumba Fitness na konzolích Xbox 360 od Microsoftu a Nintendo Wii. Novinka vás naučí devět různých tanečních stylů: reggaeton, merengue, salsa, cumbia, hip hop, mambo, rumba, flamenco a calypso.

Foto: Novinky

Zumba Fitness

Zároveň přináší tři desítky cviků, při kterých se zapotíte, ale zároveň zapomenete, že cvičíte. Zumba Fitness je zajímavá hra, která kromě cvičení přináší i zábavu. V jednotlivých tanečních stylech dokonce můžete soupeřit se svými známými. Nechybějí ani tréninkové úrovně, možnost volby instruktora nebo herních prostor.

  • Klady: hra je zábavná i po několika měsících
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 1400 Kč

Pohyb i u počítače

Pohyb i u počítače Pohybové senzory se začnou v polovině letošního roku vyrábět také pro stolní počítače. Umožní to zařízení Xtion, které bude prodávat společnost Asus.

Novinka pracuje na stejném principu jako Kinect od Microsoftu, dokonce se vyrábí ve stejné továrně. Asus Xtion umožní hrát nejrůznější hry, ale zároveň dokáže nahradit i funkce klávesnice a myši.

Pohyby tak bude možné ovládat multimediální přehrávač, e-mailovou schránku nebo internetový prohlížeč. Pohybový senzor Xtion od společnosti Asus se začne prodávat v květnu. Jeho cena zatím nebyla stanovena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám