Hlavní obsah

Tajemná účinnost kávy. Ženám pomáhá, muže ničí

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva v dnešní uspěchané době představuje pro řadu lidí jednu z mála možností, jak se udržet i při všudypřítomném stresu a práci trochu v pohodě, a zvládat vše potřebné. Ne na všechny ale působí stejně. Zatímco u žen může káva povzbuzovat mozkovou činnost, u mužů ji naopak spíše utlumuje.

Foto: Profimedia.cz

Pití kávy se stalo nedílnou součástí denních rituálů mnoha lidí. Ne u každého ale působí dle očekávání.

Článek

Podle řady studií je káva důležitou součástí denního koloběhu řady lidí. Stává se nepostradatelnou především ve vypjatých stresových situacích, kdy člověk potřebuje takzvaně "nakopnout". Ne pro všechny ale představuje vhodný způsob dobíjení energie.

Jak vyplynulo z posledních zjištění, zatímco na ženy má například cappuccino nebo espreso opravdu blahodárný účinek, u mužů má pití takových druhů kávy spíše za výsledek útlum při rozhodování a celkovější únavu.

"Káva je celosvětově nejrozšířenější, běžně užívanou návykovou látkou, která se stala neodmyslitelnou součástí při různých událostech. A to tedy i při jednáních, kde se dělají důležitá rozhodnutí. Většina takových jednání je ale pod vedením mužů, kteří by si tak měli dát opravdu pozor, co pijí. Káva jim totiž v takových situacích může spíše uškodit," uvedla psycholožka Lindsay Claireová.

Ženy s kofeinem, muži bez

Základem studie bylo zjistit, co přesně káva udělá s organismem v opravdu vypjatých stresových situacích. Studie se zúčastnilo celkem 64 mužů a žen, z kterých během testů odborníci vytvořili dvojice stejného pohlaví.

Každý pár pak dostal za úkol plnit různě složité požadavky, včetně fiktivního důležitého jednání, hádanek a řešení rébusů, úkolů na paměť atd. Po dokončení všech těchto úkolů měli také veřejně prezentovat výsledky své práce. Polovině dobrovolníků byla během zmíněných testů podávána káva bez kofeinu, zatímco druhá polovina dostala kávu obsahující naopak velké množství kofeinu.

Z výsledků pak bylo jasně znatelné, že mužské výkony v paměťové části testů byly znatelně horší u těch, kteří měli kávu s kofeinem. Také jim v průměru trvalo o 20 vteřin déle vyřešit vědomostní otázky.

U žen pak byly výsledky naopak znatelně lepší u těch, jež dostaly klasickou kofeinovou kávu. Řešení úkolů zvládaly v průměru až o 1,5 minuty rychleji, než ženy pijící bezkofeinovou kávu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám