Hlavní obsah

Rychlotest, který zabrání zbytečnému užití antibiotik

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Test na CRP by měl zajímat například maminky dětí, které opakovaně chodí k doktorům s infekcemi horních cest dýchacích a hltanu. Pomáhá totiž lékařům, aby se správně rozhodli, jestli nasadit antibiotika, nebo ne.

Foto: Profimedia.cz

K vyšetření stačí malá kapka krve

Článek

Doktor může nemocnému udělat test hned, přímo ve své ordinaci. Dokáže spolehlivě rozlišit, zda se jedná o infekci bakteriální, nebo virovou. V prvním případě obvykle antibiotika nasadí, ve druhém to nemá smysl. Nepomohla by – proti virům neúčinkují.

Pokud je nemocný přesto dostane, bere léky úplně zbytečně. A nejen to. Lékař může tímto rozhodnutím přispět ke vzniku bakterií rezistentních na antibiotika. A to je problém, kvůli kterému bijí odborníci na léky už několik let na poplach.

Bakterií, které odolávají antibiotikům, totiž začíná masivně přibývat. Příčinou se stalo přílišné užívání antibiotik zejména tam, kde to bývá diskutabilní nebo kde to zjevně nemá smysl. Lékař je totiž předepsal pro jistotu.

Foto: Profimedia.cz

Výsledek za pár minut

Často se totiž při léčbě infekcí dýchacích cest a hltanu rozhoduje pod tlakem času nebo rodičů. A předepíše pacientovi antibiotika naslepo, jen na základě příznaků. Může se stát, že je nemocný užívá zbytečně a zbytečně si narušuje střevní mikroflóru.

„Rychlotest CRP, tedy na C – reaktivní protein, může lékaři rozhodování hodně usnadnit,“ říká MUDr. Roman Michálek, ORL specialista z Pardubické krajské nemocnice. „Výsledek se ukáže během několika minut, záleží na typu testu. Spolehlivě rozliší, jestli organismus reaguje na virovou, nebo bakteriální infekci.“

V současné době existuje více způsobů, jak vyšetřit hladinu CRP. Lékař buď využije služeb některé z laboratoří klinické biochemie, nebo vyšetření provede sám v ordinaci. Tento způsob je nejefektivnější. Může si pořídit přístroj v ceně okolo 30 tisíc korun, který umí velmi přesně určit množství CRP. Případně si zvolí levnější variantu, bez přístroje, ta ale plně dostačuje. V tomto případě odebere pacientovi krev z prstu a nanese ji na diagnostický proužek. Do tří minut zná výsledek.

Foto: Právo

Takhle vypadá sestava pomůcek potřebných k jednomu z rychlotestů CRP

Pacienti si nemůžou udělat vyšetření sami

„C – reaktivní protein je součástí reakce organismu na bakteriální infekci,“ říká MUDr. Ro -man Michálek. „Jeho hladina se v krvi zvyšuje u akutních zánětů způsobených bakteriemi velice rychle. Už za 6–12 hodin od jejich vypuknutí. Maxima dosahuje po 48 hodinách. Jeho citlivost a přesnost se stala důvodem, proč se výrobci diagnostické techniky rozhodli nabízet rychlotest CRP pro včasnou identifikaci bakteriálních zánětů.“

V praxi se nejčastěji používá k diagnostice infekcí dýchacích cest, tedy při zánětu nosu a vedlejších nosních dutin, zánětu průdušek nebo zánětu hltanu, při angíně a podobně.

V budoucnu bude možná pomáhat při diagnostikování dalších chorob. „Výsledek vyšetření musí v každém případě vyhodnotit ošetřující lékař,“ zdůrazňuje doktor Michálek. „Při stanovení diagnózy bere totiž v úvahu jak zjištěnou hladinu CRP, tak celkový stav pacienta a jeho další zdravotní problémy. Třeba cukrovku, astma, nádorové onemocnění, umělou srdeční chlopeň a mnoho dalších eventualit zdravotního stavu.“

U zánětu hltanu (angíny) je výhodné doplnit test CRP dalším rychlotestem, tentokrát na streptokokovou infekci. Pokud prokáže přítomnost beta hemolytického streptokoku, umožňuje lékaři, aby pacientovi nasadil klasický penicilin. Proti němu si tento streptokok zatím nedokázal vytvořit rezistenci. Na rozdíl od řady jiných, širokospektrých antibiotik. Test stojí 200-300 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší je infekcím horních cest dýchacích předcházet. třeba saunováním, které je zároveň skvělou relaxací

Kde ho sehnat a co stojí

Některým lékařům vyšetření CRP zdravotní pojišťovny platí, většinou si však nemocný musí rychlotest CRP hradit sám. Alespoň zatím. Naštěstí nejde o žádné ohromující částky: stojí okolo 50 až 100 Kč.

Složitější je to s jeho dostupností v ordinacích lékařů. Někteří praktičtí lékaři si ho už pořídili a vědí o něm, jiní bohužel ne. Víc se o něm a o tom, jak si ho pořídit, dozvědí na internetu.

V lékárnách budete jednoduchý set, ke kterému není potřeba přístroj, shánět marně. Rychlotest zatím nepatří do rukou laiků, nelze s ním tedy dělat domácí monitorování. Jak už bylo řečeno, je určený pouze lékařům. Ti vědí, jak změřenou hodnotu správně chápat a vyhodnotit.

Základní informace jsou na webu

Pokud se o rychlotestech CRP chcete dozvědět víc, podívejte se třeba na www.quickseal.eu (proklikněte rubriky Produkty/Rychlá diagnostika/ CRP – proužek). Nebo na www.ivtimuno.com, do rubriky Diagnostické testy a CRP testy. Popřípadě na zmiňovaný www.testcrp. cz, kde se prostřednictvím internetové poradny můžete obrátit s případnými dotazy na doc. MUDr. Ivana Nováka, CSc., vedoucího katedry pediatrie Institutu pro postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Fa kult ní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Pokud by váš lékař toto vyšetření nedělal, zkuste se zeptat prostřednictvím webu www.testcrp.cz odborníka, jestli má ve vašem případě smysl a jak si ho případně nechat udělat.

Reklama

Související články

S hemeroidy je třeba jít hned k lékaři

Hemeroidy jsou vlastně křečové žíly na konečníku. Čím dřív s nimi zajdeme k lékaři, tím snáz a efektivněji je může odstranit. Lidé se však za své problémy...

O zánětu močových cest koluje mnoho mýtů

Opakované infekce močových cest jsou velkým strašákem mnoha žen. Je to i důsledek faktu, že řada z nich je léčena nedostatečně nebo vůbec. Navíc kolem tohoto...

Hojnost znamínek značí pevné zdraví

Majitelé kůže poseté mnoha znamínky většinou z tmavých skvrnek nadšení nejsou. Mohou být ale právem hrdí a svůj zjev vystavovat na odiv. Značí totiž, že mají...

Výběr článků

Načítám