Hlavní obsah

Hojnost znamínek značí pevné zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Majitelé kůže poseté mnoha znamínky většinou z tmavých skvrnek nadšení nejsou. Mohou být ale právem hrdí a svůj zjev vystavovat na odiv. Značí totiž, že mají méně vrásek a tvrdší kosti. Nová studie odhalila, že ti, kdož mají na těle více než sto znamének, méně trpí vrásčitou pletí až do vysokého věku a vyhýbá se jim často také osteoporóza.

Článek

„Dodneška každý znamínka ignoroval. Většina lidí o ně přichází asi kolem čtyřiceti let, ale my víme, že lidé, kteří nestárnou a jejichž tvář vypadá stále dětsky i v šedesáti, jsou ti, kteří jich mají hodně,“ tvrdí profesor genetiky Tim Spector z King´s College v Londýně.

Se svým týmem vyšetřil na dvanáct set neidentických dvojčat ženského pohlaví ve věku mezi 18 a 79 roky a zjistil, že majitelky sta a více znamínek trpěly dvakrát méně osteoporózou než ženy, které jich měly méně než pětadvacet.

Lidé s velkým množstvím znamínek produkují bílé krvinky s neobvykle dlouhými telomerami na chromozomech, telomery přitom řídí replikaci chromozómů. S věkem se telomery zkracují, pokud se zmenší do kritické velikosti, buňka není schopna dále se dělit a časem odumírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Máta peprná nejen voní, ale i léčí

Máta je jednou z oblíbených bylinek, jež je hojně rozšířená a zároveň má široké použití v kosmetice a kuchyni. V domácí lékárně ji využijí především ti, kdo...

O zánětu močových cest koluje mnoho mýtů

Opakované infekce močových cest jsou velkým strašákem mnoha žen. Je to i důsledek faktu, že řada z nich je léčena nedostatečně nebo vůbec. Navíc kolem tohoto...

Výběr článků

Načítám