Hlavní obsah

Na rakovinu prsu ročně zemře 2000 žen, mnohé kvůli nedostatku informací

Novinky, kaz, das

Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným nádorem v ženské populaci. Podle odhadů bylo v roce 2010 v Česku nově odhaleno přibližně 6900 zhoubných nádorů prsu a dle ředitele Institutu biostatistiky a analýz brněnské Masarykovy univerzity Ladislava Duška odborníci předpokládají v roce 2011 nárůst na 7100 těchto nádorů. Přestože neustále stoupá počet žen, které se vyléčí, každoročně jich na rakovinu prsu asi dva tisíce zemřou. Problém spočívá v informovanosti nemocných žen.

Foto: Profimedia.cz

Pacientky by měly znát svá práva, a když nesouhlasí s postupem či kvalitou léčby, mají například nárok na změnu lékařského týmu či postupu.

Článek

Ženy ve věku nad 45 let nebo ty, jež mají onkologické onemocnění v rodině, by se měly v rámci prevence dávat screeningově vyšetřit každé dva roky.

"I když běží Národní program screeningu karcinomu prsu, jsou stále pokryta pouhá 54 procenta z cílové skupiny žen. Je třeba ženy aktivovat k vyšetření na mamografu a při onemocnění je pozitivně motivovat, ať se zařadí do registru onkologických pacientů," vysvětluje docent Dušek.

Ženy neznají svá práva na informace

Podle něj je v současné době největší kámen úrazu v informovanosti již nemocných žen. Jen málokterá žena si je plně vědoma svých práv na informace o svém zdravotním stavu, průběhu a možnostech léčby.

Ať je ženy zdravotní stav jakkoliv vážný, diagnóza může znamenat naději na jeho zlepšení.

Neléčená rakovina se nezastaví, nezpomalí ani nepřestane bolet, zatímco léčbou lze dokázat mnohé. Lékaři jsou dnes připraveni na každou situaci a mají k dispozici řadu účinných prostředků, aby karcinom prsu zlikvidovali nebo (pokud je v pokročilejším stadiu) dostali pod kontrolu a výrazně zlepšili kvalitu života s ním. Také výzkum možností léčby je velmi intenzivní a stále se testují a vyvíjejí nové léky. Už dnes se používají biologické léky, které umějí určitý typ nádoru nejen zastavit, ale také redukovat, nebo dokonce zlikvidovat.

Důležitá znalost konkrétních výsledků vyšetření

Ženy by měly znát nejen typ svého nádoru, ale i konkrétní výsledky svého histologického vyšetření, včetně stavu tzv. HER2 receptorů na buňkách karcinomu, které signalizují vysokou agresivitu nádoru a rychlý rozvoj choroby. Zároveň ale znamenají pro pacientku příznivou zprávu, totiž že v jejím případě bude účinkovat tzv. biologická léčba. Jedná se o moderní metodu léčby, která má minimální vedlejší účinky a nezpůsobuje žádné život ohrožující komplikace.

Jelikož se jedná o velmi nákladnou léčbu, ne vždy se o ní lékaři zmiňují. Ovšem každá pacientka, u níž jsou výsledky vyšetření na HER2 pozitivní, na ni má právo a měla by ji být plně hrazena zdravotní pojišťovnou. A proto by ji měl lékař okamžitě poslat do jednoho z akreditovaných onkologických center, kde tuto léčbu aplikují. Pokud tak lékař neučiní, může se žena na tomto pracovišti hlásit sama.

Ženy mají nárok na péči špičkové kvality. A pokud nejsou se svým lékařem nebo postupem spokojeny, mají si od lékaře vyžádat veškerou svoji dokumentaci a změnit ošetřující tým.
prezidentka evropské pacientské organizace žen s rakovinou prsu Europa Donny Susan Knox

Nejsi na to sama

Toto je jen zlomek informací, co by o svém onemocnění měly ženy vědět. A právě proto vznikl projekt Nejsi na to sama (www.nejsinatosama.cz). Ženy zde naleznou podrobné informace o nemoci a její léčbě, ale i nejrůznější rady a postřehy jiných žen, kteří rakovinou prsu onemocněly. Jsou zde i kontakty na všechna onkologická centra v České republice, názory předních českých onkologů i poradna.

"Léčba prsního nádoru znamená pro každou ženu obrovskou zátěž z hlediska fyzického, psychického i sociálního. Hned na začátku si prožije šok z diagnózy, což je přirozeně jedna z nejtěžších životních situací. Bohužel přijdou další problémy v podobě úzkostí různého druhu, které často přerostou v depresi.

Fakta o rakovině prsu

Rakovina prsu je souhrnné označení pro nádorové onemocnění prsních žláz. Jedná se o nejrozšířenější formu rakoviny u žen a druhou nejčastější příčinu úmrtí na nádorové onemocnění žen. Přestože jsou karcinomem prsu ohroženy převážně právě ženy, nevyhýbá se ani mužům. U nich se však onemocnění vyskytuje poměrně vzácně.

Podle odhadů rakovinou prsu každoročně onemocní asi milión žen na celém světě. V České republice je onemocnění každý rok nově zjištěno u více než šesti tisíc žen a jejich počet se v posledních letech zvyšuje. Nejčastěji karcinom prsu postihuje pacientky starší 50 let, výjimkou však nejsou ani mladé dívky ve věku 20 let.

Na následky karcinomu prsu zemře v České republice každý rok přibližně dva tisíce žen. Ačkoli stoupá počet nově diagnostikovaných případů, díky zavedení pravidelných mamografických prohlídek a moderní léčbě se v současné době odborníkům daří zcela vyléčit přibližně dvě třetiny všech pacientek.

Zdroj: Aliace žen s rakovinou prsu

Ozve se strach z léčebných postupů, z bolesti a strádání, objevují se mučivé představy o smrti, ztrátě prsu nebo vypadávání vlasů. K tomu se přidávají obavy z budoucnosti, existenční nejistota a starost o blízké osoby. Vyrovnat se s takovou situací není jednoduché a člověk sám na to nestačí. Naštěstí dnes nikdo není na takovou situaci sám," vzkazují i jejich nejbližším autoři stránek.

Reklama

Související články

Ženám s rakovinou prsu svitla nová naděje

Terapeutický efekt nové metody boje se zhoubným nádorem prsu je stejný jako u klasického postupu. Zásadní rozdíl je ale v tom, jak novinka působí na pacientku....

Rakovinu prsu odhalí včas mikrokalcifikace

Ke včasné diagnostice rakoviny prsu mohou napomoci i tzv. mikrokalcifikace a jejich shluky, které se zobrazí na rentgenovém snímku z mamografu prsu.

Výběr článků

Načítám