Hlavní obsah

Strava, která funguje jako prevence rakoviny prsu

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok jenom u nás onemocní rakovinou prsu 6000 žen a asi 1500 žen na tuto chorobu umírá. Tak jako u každého onemocnění je i u rakoviny velmi důležitá prevence. Proto se vědci zajímají nejen o nejnovější způsoby léčby, ale také o vše, co by dokázalo toto zákeřné onemocnění oddálit.

Foto: Profimedia.cz

Zelenina, ryba i olivový olej patří ke zdravým potravinám.

Článek

Každým dnem se tedy ve světě objevují zprávy o nejnovějších poznatcích ze světa potravin, pohybových aktivit, ale i například životního prostředí. Bohužel mnohdy jsou tyto zprávy velmi protichůdné a běžný smrtelník se v nich jen těžko zorientuje.

Zpřehlednit tuto situaci má nová kniha významné americké dietoložky Mary Flinnové. Tato lékařka a vědecká pracovnice zpracovala veškeré zkušenosti, které získala na základě svého 25letého výzkumu a praxe. Utvořila speciální program pro řešení karcinomu prsu - pro zdravé ženy, stejně jako pro ty, které se zotavují z této nemoci.

Velmi důležitá optimální váha

Nadváha patří mezi největší rizikové faktory většiny onemocnění, včetně rakoviny prsu, a proto by se všechny ženy měly zaměřit právě na ni.

"Hubnutí je polovina boje, druhá polovina se týká snížení rakovinových biomarkerů - proteinů a látek v krvi, které upozorňují na vysoké riziko vzniku onemocnění," vysvětluje  pro Daily Mail Flinnová.

Podle ní je tedy nutné upravit jídelníček tak, aby měl nejen funkci redukce hmotnosti, ale aby obsahoval i všechny potraviny, u kterých bylo prokázáno,že pomáhají chránit před onemocněním.

Proto lidi možná mile překvapí, že je dieta doktorky Finnové založená i na potravinách bohatých na tuky. Podle lékařky totiž nízkotučná strava může mít skutečně vliv na rozvoj nádorového onemocnění.

Flinnová přitom poukazuje na výzkum 50 000 žen, který zjistil, že nízkotučná strava může zdvojnásobit riziko rakoviny prsu, a to pravděpodobně proto, že tělo potřebuje určité množství tuku v potravě, aby mohlo zpracovat a metabolizovat nejrůznější živiny z potravy.

Ani menší množství alkoholu neuškodí

Dietní plán také umožňuje lidem v menší míře popíjet alkohol a to proto, že rozsáhlá vědecká studie nepotvrdila negativní účinky užívání alkoholu na rakovinu prsu.

"Ve skutečnosti může být například červené víno ženě prospěšné, protože obsahuje polyfenoly, které potlačují proliferaci buněk rakoviny prsu," potvrzuje lékařka.

Samozřejmě tímto autorka nechce podporovat alkoholismus a tedy nadměrné pití alkoholu. Upozorňuje jen na to, že sklenka alkoholu denně nemá vliv na toto zhoubné onemocnění.

Upravená Středomořská kuchyně

U diety doktorky Finnové se jedná v podstatě o upravenou středomořskou stravu. Nedávná studie na skupině 26 000 lidí totiž potvrdila, že středomořská kuchyně patří mezi nejzdravější vůbec a pokud ji člověk dodržuje, pak má opravdu malou pravděpodobnost, že onemocní rakovinou.

"Pokud si člověk udržuje normální váhu, neopíjí se pravidelně alkoholem a jí vyváženou stravu, pak pro své tělo dělá, co se týče prevence rakoviny, skutečně maximum," potvrzuje pro Daily Mail britská specialistka na nádorová onemocnění Jodie Moffatová.

Dieta Mary Flinnové tedy není nijak drastická a rozhodně při ní ženy nebudou mít hlad. Potěší i milovnice koláčů a vdolků, jelikož ani tyto pochoutky doslova nezakazuje.

Dieta není ani o počítání kalorií, ale o tom, zda má žena správně nastavený počet určitých potravin denně.  Tak aby její jídelníček byl skutečně vyvážený a obsahoval 1 500 kalorií denně.

Jakmile žena dosáhne snížení váhy, pak může v této dietě mírně polevit a to tak, že například čtyři nebo pět dní v týdnu sleduje svou stravu a další dva dny může sníst cokoliv na co má chuť. Jde o to, že dny, kdy žena jí více kalorií a méně zdravá jídla, by měly zůstat výjimečnými. Díky tomu bude mít dieta dlouhodobé účinky.

Klíčem k úspěchu je dodržovat  tyto zásady:
Každý den byste měly jíst:
Pečivo: 6-7 porcí denně - nejlépe celozrnné. Typická velikost porce je krajíc chleba, jeden pitta chléb, půl bagety, 25g snídaňových cereálií, 25g rýže nebo těstovin, 150g brambor, 3 šálky popcornu.
Zelenina: Bez omezení, ale nejméně čtyři porce denně (nejlépe vařené v páře či v olivovém oleji).
Tuk: 4-5 porcí denně, nejméně tři by měly obsahovat olivový olej. Typická porce je 1 lžíce oleje, 2 lžíce ořechů, slunečnicových semínek nebo piniových ořechů, 1 lžíce arašídového másla, 1/4 avokáda či 100g oliv.
Ovoce: 3 porce denně. Za jednu porci lze považovat 1 jablko, 4 meruňky, půl banánu, 13 třešní, 17 vinných hroznů, 1 a půl kiwi, 1 nektarinka, 1 pomeranč, 1 broskev, 2 švestky, 2 lžíce rozinek.
Mléčné výrobky: 2 porce denně a to v podobě např. 1 hrnečku (250ml) odstředěného mléka, 1 vejce, 25g tvrdého sýra, 100g tvarohu, 125 ml jogurtu.
Maso: Optimálně ne více jak 340 g drůbežího či mořských plodů. Jedná se tedy asi o 2 kuřecí či rybí filety za týden. Můžete jednou za měsíc půlku dávky nahradit 170 g hovězího, vepřového či jehněčího.

Potraviny, které vám mohou zachránit život

Podle doktorky Finnové existují potraviny, které mají blahodárné účinky v boji s rakovinou.

Olivový olej - a to zejména Extra virgin nebo-li panenský olivový olej je bohatý na vitamin E a mononenasycené mastné kyseliny, které neoxidují, a tak v těle ani nenastává proces rozkladu, který by poškozoval buňky. A proto z většiny výzkumů vyplývá, že právě strava bohatá na olivový olej má pozitivní vliv na snižování rizik rakoviny prsu. Přestože lze olivový olej tepelně upravovat, mnohem lepší je v syrové podobě.

Olivový olej také obsahuje sloučeniny, které dokáží snižovat záněty a tzv. nádorové inhibitory. Dokáží tedy pozastavit růst nádorové buňky karcinomu prsu.

Strava bohatá na olivový olej navíc pomáhá zpomalovat trávení a snižuje tak hlad mezi jídly.

Celozrnné potraviny - obsahují vlákninu, která pomáhá snižovat jak váhu, tak hladinu hormonu estrogenu v krvi, čímž se snižuje i riziko rakoviny prsu.

Zelenina - obecně obsahuje celou řadu živin, které mají blahodárné účinky na naše zdraví a tedy i rakovinu prsu. Proto je dobré kombinovat různé druhy zeleniny a jíst je, pokud možno, co nejvíce, a to především v syrové podobě.

Pokud budete chtít ze zeleniny dostat do svého těla co nejvíce živin, pak ji můžete vařit i v olivovém oleji.

U rakoviny prsu je dobré konzumovat více zeleniny sytější barvy, která obsahuje velké množství karotenoidů - u nich bylo několikrát prokázáno nižší riziko rakoviny prsu. Patří sem např. brokolice, mrkev, paprika, špenát, červená řepa, rajčata a dýně. Zelená listová zelenina, jako je špenát a kapusta, jsou zase bohaté na kyselinu listovou - vitamin řady B, který je potřebný pro zdraví buňky.

Okurka, ibišek, špenát, sladké brambory, zpracovaná rajčata, papriky, ředkvičky, cukety a brokolice zase obsahují kyselinu salicylovou.

Rajčata jsou navíc bohatá na lykopen, který je spojen v mnoha studiích také se sníženým rizikem rakoviny. Naše tělo absorbuje nejlépe lykopen, když jsou rajčata vařená, zahuštěná, nebo zpracovaná a to v podobě konzerv, omáček i nejrůznějších past.

Brukvovitá zelenina - zelí, růžičková kapusta, kapusta, brokolice - obsahují živiny zvané glukosinoláty, které aktivují enzymy, jež dokáží zastavit výrobu karcinogenů a také oslabit estrogen do méně nebezpečné formy.

Foto: Profimedia.cz

Ostružiny obsahují salicyláty a působí jako přírodní acylpyrin. Na to by při jejich konzumaci měli myslet lidé, u nichž tento lék vyvolává alergickou reakci.

Ovoce -  obsahuje velké množství sacharidů, čímž obsahuje i vyšší množství kalorií. Proto by ženy měly konzumovat max. 3 porce denně. Většina ovoce obsahuje kyselinu salicylovou a ovoce sytějších barev navíc i blahodárné karotenoidy.

Dobré jsou tedy červené hrozny, borůvky, jahody, maliny, ostružiny, meruňky, broskve, rozinky, a to mnohem více než banány, hrušky či jablka.

Meruňky, jahody, citrusové plody jsou zase bohaté na antioxidanty.

Pokud si tedy na snídaňové cereálie přidáte čerstvé borůvky a bílý jogurt, pak máte nejen zdravou snídani, ale také jídlo, ze kterého se absorbuje maximální množství živin.

Mléčné výrobky - Mléko, sýry a jogurty jsou omezeny na dvě porce denně, jelikož jsou zdrojem vysokého množství kalorií a nemají tolik zdravotních výhod jako jiné potraviny.

Mléko sice nezvyšuje riziko rakoviny, ale mnohem zdravější je sojové mléko, které obsahuje látky, jež riziko rakoviny snižuje. Ovšem sojové mléko pijte jen v momentě, pokud neužíváte lék Tamoxifen. V takovém případě může sója narušit schopnost jeho vstřebávání.

V každém případě je dobré upřednostňovat neslazené výrobky.

Vejce - vejce jsou především v mládí velmi zdravá. Studie z roku 2003 dokázala, že pokud dospívající jedli vejce, tak se u nich výrazně snížilo riziko onemocnění rakovinou prsu v pozdějším věku, a to pravděpodobně díky vysokému množství aminokyselin, vitaminů a minerálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám