Hlavní obsah

Riziko rakoviny asi zvyšují i bazény s chlorovanou vodou

Právo, mcm

Chemikálie v bazénech s chlorovanou vodou mohou způsobit astma, dýchací potíže, a dokonce rakovinu. Naznačují to studie, jež sledovaly obsah chemikálií v barcelonských bazénech a srovnávaly vliv těchto látek na zdraví zvířat i lidí.

Foto: Profimedia.cz

Chlór reaguje ve vodě s lidským potem, močí, kožními buňkami a dalšími organickými látkami, přičemž vzniká množství chemikálií, často jedovatých.

Článek

„Lidé by se neměli bát plavání, ale my bychom měli více zkoumat, zda nejsou lepší způsoby k dezinfekci bazénů (než chlór),“ řekl Manolis Kogevinas, který působí v barcelonském centru pro epidemiologii životního prostředí. On a jeho kolegové zveřejnili v listu Environmental Health Perspectives studie o chemikáliích, jež vznikají v bazénech, a o jejich vlivu na zdraví.

Výsledky jsou zatím předběžné

Výsledky studií jsou však podle Kogevinase příliš předběžné, a zatím tedy nelze lidem doporučovat, aby se vyhýbali bazénům, kde se voda dezinfikuje pomocí chlóru.

Výzkumy ukázaly, že v bazénech s chlorovanou vodou vzniká stovka vedlejších chemických produktů, které mají vliv na zdraví plavců. Po čtyřiceti minutách plavání byl zaznamenán růst počtu markerů, jež signalizují poruchy DNA, jež mohou vést k rakovině.

Právě to Kogevinas zdůrazňuje: zatím byl zjištěn jen nárůst počtu markerů, nikoli růst počtu případů rakoviny. Připomíná také, že studie se zatím prováděly na malém počtu lidí.

Chlór reaguje ve vodě s lidským potem, močí, kožními buňkami a dalšími organickými látkami, přičemž vzniká množství chemikálií, často jedovatých. Některé z nich byly na základě výzkumů u zvířat spojeny se vznikem astmatu a rakoviny močového měchýře. Do lidského těla mohou pronikat přes kůži nebo při vdechování vzduchu nad vodní hladinou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám