Hlavní obsah

Příčinou nadměrného pocení může být vážné onemocnění

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadměrné pocení bývá často důvodem nějakého nervového vypětí, vyčerpání a k tomu i jako průvodní znak lhaní či podvádění. Převážně takový pot, jejž nelze snadno zamaskovat, bývá zdrojem frustrace a vyloučení ze společnosti. Lze pocení ovlivnit a vůbec nad ním získat kontrolu?

Foto: Profimedia.cz

Muži se obecně potí víc než ženy. Počet jejich potních žláz na zádech může být až 1,5krát vyšší než u žen.

Článek

Pocení je tématem, jímž se nikdo nerad chlubí. Skvrny v podpaždí a na zádech, vlhké dlaně nebo intenzivní zápach, to všechno jsou aspekty, které v každé společnosti působí nepatřičně.

Pocení snižuje společenský kredit

Přestože se člověk, který se nadměrně potí, intenzivně věnuje hygieně, používá kvalitní kosmetické přípravky, aby potlačil zápach, jejž vylučuje kůže, často se stává, že potní žlázy pracují tak intenzivně, že se nedají ničím přebít a zamaskovat.

Foto: Profimedia.cz

Pocení snižuje společenský krtedit.

Z lékařského hlediska je pocení velice individuální záležitost, jež má ale přirozený původ. Muži obecně mají aktivnější potní žlázy než ženy. Více samozřejmě pocení překáží mladým, často velmi aktivním lidem. Pokud se velmi potí osoby na vyšších pracovních pozicích, které se mezi svými pracovními kolegy objeví s mokrými skvrnami na košili či blůze, je to téměř neodpustitelné.

Zvýšené pocení může znamenat zhoršení zdravotního stavu

Množství potu, který každý vyprodukuje, nezáleží pouze na množství potních žláz, na nervovém systému a jeho práci, zdravotním stavu, ale také způsobu života každého jedince a také na skladbě stravy.

„Množství potních žláz se také u každého liší, ale bývá mezi dvěma a třemi milióny na osobu. Rozdíly mezi jednotlivými lidmi bývají až třicet procent,“ přiblížila dermatoložka Alexandra Zarembová z kožní kliniky Damiana v Polsku.

„Fyziologicky se více potí ti, kdo se například přemístí do teplejšího a vlhkého klimatu. Dále ti, již těžce fyzicky pracují, osoby s nadváhou a ženy v období menopauzy,“ dodala Zarembová.

Muži se potí více než ženy

Mimo stresu zvýšené pocení ovlivňují pikantní, kořeněná strava, vysoká teplota jídla, dále kofein, nikotin či alkohol. Zvýšené pocení nastává ve chvíli, kdy je člověk pod vlivem silných emocí, probíhá u něj určité citové vzrušení.

Podle kožních lékařů se velké, nejvíce nepohodlné pocení projevuje na dlaních, chodidlech, v podpaždí, protože se na těchto místech lokalizuje nejvíce potních žláz. Ty zároveň nejvíce pracují v období dospívání, po uplynutí puberty se většinou pocení sníží.

Foto: Profimedia.cz

sekrečních potních žláz má každý jedinec dva až tři milióny. jejich správná funkce napomáhá regulaci tělesné teploty.

Muži obecně mají aktivnější potní žlázy než ženy. Muži se více potí na zádech než ženy, protože mají na kůži v zádové oblasti až 1,5x více žláz. I když společenská pravidla velí ani kapka potu, ani jeden mokrý flek, organismus se jimi neřídí.

Nejdůležitější funkcí potních žláz je regulace teploty organismu. Díky jejich správné funkci nedochází například k přehřátí organismu. Pokud tedy člověk s nedostatečně propracovanými potními žlázami přijede do horka nebo se fyzicky velmi vyčerpá, může dojít k úpalu. Potní žlázy nefungují, tělo díky nim nemůže odpařovat tekutiny.

V obrovském horku může tělo odpařit až tři litry potu. Množství vyloučeného potu je také signálem fungování celého organismu. Dermatoložka upozorňuje, že pokud se začne nadměrně potit člověk, jenž tímto problémem doposud netrpěl, měl by se zamyslet nad možným, dosud neprojeveným onemocněním.

Nemá smysl soustředit se na nákup antiperspirantů, ale je třeba navštívit lékaře“
dermatoložka Alexandra Zarembová

To může být zprvu banální, snadno léčitelné, avšak během delšího neléčení by se mohlo změnit ve vážný problém. Příčinou náhlého zvýšeného pocení mohou být například tuberkulóza, malárie, hypertyreóza (zvýšená funkce štítné žlázy), onemocnění podvěsku mozkového, cukrovka, neurologické onemocnění, nádory, otrava léky či drogová závislost. Zároveň pocení může být příznakem předávkování.

„V takových případech opravdu nemá smysl se soustředit na nákup většího množství antiperspirantů, ale je třeba navštívit lékaře,“ varuje dermatoložka Zarembová.

Hygiena a antiperspiranty

A co s běžným, zdravím neohrožujícím pocením? Určitě je důležité dodržovat osobní hygienu. Zároveň k mytí patří používání kosmetických přípravků, které snižují výkonnost potních žláz - antiperspirantů. Nejsilnější obvykle obsahují až dvacet procent chloridu sodného v alkoholovém roztoku, nebo aldehydy, jako jsou formaldehyd a tanin.

Vodní iontoforéza nebo botulotoxin

Někdo dokonce podstupuje kosmetický zásah, jako je vodní iontoforéza. Při iontoforéze dochází k bezpečnému zavádění elektrického proudu ve vodní lázni s definovaným střídáním polarizace proudu. Tu si pacient může provádět doma sám, pokud si zakoupí přístroj v ceně okolo devíti tisíc korun, nebo může docházet na několik kůr za sebou do kosmetického salónu.

Další možností je vstřikování botulotoxinu kvůli blokování přenosů do potních žláz. Tento zákrok je podle dermatoložky Zarembové velmi účinný (od čtyř měsíců do jednoho roku).

Foto: Profimedia.cz

Vhodně zvolené oblečení pocení může hodně ovlivnit.

„Vliv na pocení máte také naše oblečení. Důležité je nosit takové, jež odpovídá venkovní teplotě. Samozřejmostí jsou prodyšné a savé materiály, jež neaktivují zbytečně potní žlázy. Oděvy je třeba často měnit, jelikož nadměrné pocení způsobuje maceraci kůže, napomáhá množení rozličných bakterií a kvasinek,“ dodala Zarembová.

Anketa

Trápí vás nadměrné pocení?
1. Ano, jsem obézní
22 %
2. Ano, ale jen při práci nebo sportu
42,2 %
3. Ano, myslím, že jsem nemocná/ý
9,7 %
4. Ano, ale jen po alkoholu
1,1 %
5. Ano, přemýšlím nad odborným zásahem
4,7 %
6. Ano, snažím se více mýt
4,6 %
7. Ano, ale neřeším to
3,6 %
8. Ano, hlavně u ostatních
2,1 %
9. Ne
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11971 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám