Hlavní obsah

Klíšťata stále útočí, o hustotě jejich výskytu informuje parazitická mapa

Novinky, Karolina Zarzycká

Jedni z nejnepříjemnějších parazitů - klíšťata - stále ohrožují nejen zdraví dospělých, ale především starších osob, dětí a našich miláčků - psů nebo koček. S pomocí nepřetržitě aktualizované mapy ale můžeme zjistit místa, kde se klíšťata vyskytují nejvíce a lépe se tak chránit.

Foto: Profimedia.cz

Detail přisátého klíštěte

Článek

Před odjezdem na prázdniny, dovolenou, víkend nebo školní výlet, s nimiž se na konci roku roztrhl pytel, je dobré se na průběžně aktualizované mapě Antiparazit.cz  informovat o hustotě parazitů v dané lokalitě, kam s dětmi či psími miláčky vyrážíte.

Jak klíště odstranit

Novinky se informovaly u Karla Wheelera, veterinárního asistenta z pražské kliniky Madridská, jaká hygienická pravidla by se měla dodržovat při odstraňování

již přisátého klíštěte [celá zpráva].

"Klíště před odstraněním ničím nezakapáváme. Mohlo by dojít k vyprázdnění slin do hostitele a zvýšila by se pravděpodobnost nakažení. U mrtvého klíštěte dojde snáze k přetržení a neodstraněný zbytek může dělat problémy, jako jsou lokální zánět nebo zapouzdření.

K vytočení používáme speciální kleštičky nebo elektrikářský krokodýlek či tužku verzatilku. Klíště pevně zachytíme a libovolným směrem poměrně snadno vytočíme. Ránu po klíštěti je vhodné ošetřit jodovou dezinfekcí. Následné zduření je velmi časté a nemusí znamenat žádný problém. Může přetrvávat i několik týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Ze psů se klíšťata odstraňují speciálními mechanickými pomůckami, jako je tato antiparazitická pipeta. Posloužit může krokodýlek či verzatilka.

Na klíště nesaháme a můžeme jej spláchnout nebo zapálit. Mohlo by se totiž znova přisát na nového hostitele," poradil nejdůležitější pravidla odstraňování klíštěte Karel Wheeler [celá zpráva].

Komplikace u psů

Co se týče nejčastějších komplikací a přenosných onemocnění, u psů jsou nejčastější lokální infekce způsobená klíštětem. "Může se vytvořit absces v místě přisátí, který vyžaduje ošetření, ale není většinou nebezpečný. Kombinuje se antibiotická léčba s lokálním ošetřením až do vymizení příznaků.

Psa může také velmi často postihnout onemocnění boreliózou, kde není průvodním znakem lokální reakce jako u lidí, ale změna celkového stavu jedince. Za jeden až tři týdny se projevuje apatií, horečkami, svalově kloubní bolestivostí a nechutenstvím. Pak je nutné navštívit veterináře, provést krevní testy a raději nasadit antibiotika dříve, než bude výsledek testu znám.V případě pozitivity se antibiotika podávají po dobu tří až šesti týdnů," upřesnil Wheeler.

Rozšlápnuté krvavé klíště

Někdy se stane, že pes přinese domu přisáté klíště, to se pak odlepí na koberec či podlahu. Novinky se zeptaly, zda je například rozšlápnutí takového krvavého klíštěte někým v domácnosti nebezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Již odpadlé, krví nacucané klíště

"Nerozšlápnuté klíště může svou potravu strávit a pak je schopné opakovaného přisátí. U rozšláplého je nutné jej bezkontaktně odstranit například ubrouskem a místo pak omýt teplou vodou. Pro klid můžete místo ošetřit savem, ale tento způsob nakažení je velmi nepravděpodobný," uklidnil veterinární asistent Karel Wheeler.

Jak odstranit a zlikvidovat klíště

Když přijdeme domů z přírody, je třeba se prohlédnout, hlavně místa nejčastějšího přisátí klíšťat: podkolenní jamky, třísla, podpaží, za ušima, u dětí na hlavě (mezi vlasy). Klíšťata se však mohou přichytit kdekoli včetně intimních míst.

Odstraňování klíštěte

  • Klíště před odstraněním ničím nezakapáváme. Mohlo by dojít k vyprázdnění slin do hostitele a zvýšila by se pravděpodobnost nakažení.
  • K vytočení používáme speciální kleštičky nebo elektrikářský krokodýlek či tužku verzatilku. Klíště pevně zachytíme a libovolným směrem poměrně snadno vytočíme.
  • Ránu po klíštěti je vhodné ošetřit jodovou dezinfekcí.

Likvidace klíštěte

  • Klíště nemačkat, ani se nesnažit jinak je mechanicky rozdrtit.
  • Klíště zabalit do kousku papíru a na nehořlavém podkladu zapálit; když hoří, poodstoupit, protože vzniklý aerosol by se mohl dostat do oděrek, které máme na kůži, a tím bychom se mohli nakazit.
  • Spláchnout v umyvadle nebo do záchodu
  • Na klíště nikdy nesahat, protože na jeho povrchu jsou borelie a těmi se můžeme nakazit.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší recept proti klíšťatům

Klíšťata úspěšně přežila zimu. Ani mrazy a přívaly sněhu jim příliš neublížily. Teď číhají doslova na každém kroku.

Výběr článků

Načítám